Now Reading
Fazele Lunii și ciclul menstrual. Conexiuni nebănuite.

Fazele Lunii și ciclul menstrual. Conexiuni nebănuite.

Secole întregi oamenii s-au întrebat dacă ciclul menstrual ar putea avea vreo legătură cu fazele Lunii. Cum adică, poate mă întrebi tu? Crezi sau nu dar, conexiunea dintre cele două poate fi mai reală decât crezi. Vezi tu, ciclul menstrual mediu durează aproximativ 29 de zile, la fel ca și ciclul lunar. Știm că luna controlează mareele, așa că nu este deloc de domeniul fantasticului să ne imaginăm că luna ar putea influența fluxurile interne ale ciclului menstrual.

În timp ce multe studii științifice ignoră această ipoteză, rămâne fascinația față de ideea că menstruația și luna ar putea avea o similitudine misterioasă.

În 2019, s-a întâmplat un lucru straniu: a avut loc fenomenul lunii sângerii când zeci de mii de femei și-au exprimat mirarea pe rețelele de socializare că le-a venit menstruația exact în momentul acestui eveniment astrologic. Dont shoot the Messenger!

Deci, există o legătură între ciclul menstrual și cel lunar? Oare? 

Știință sau misticism?

Printre primii oamenii care au sugerat o legătură între cele două cicluri a fost nimeni altul decât Darwin. De atunci, numeroase studii au încercat să tragă o concluzie dacă există dovezi ale unei conexiuni reale.

Un studiu celebru din 1986 a susținut că există o legătură. După ce au testat 826 de femei, cercetătorii au descoperit că 28,3% dintre femei au menstruat „în jurul lunii noi”, iar un alt studiu din 1987 a susținut concluziile acestui studiu.

În tradiția populară se spune că dacă sângerezi la luna nouă și ovulezi la luna plină, vei fi fertilă și „în ton” cu luna și ale sale cicluri. Totuși, ideile astea au apărut înainte de descoperirea electricității, înainte de computere și telefoanele mobile de azi, înainte ca aproape toată carnea pe care o consumăm de la supermarket să fie pompată cu hormoni sau conservanți.

Unii susțin că această gândire a funcționat, dar noi ne-am îndepărtat de la ea și că există modalități de a ne reconecta la energiile subtile. Acest lucru presupune modificări de dietă, somn echilibrat și inclusiv, reglarea aportului de lumină.

Indiferent de faza lunii în care ești la menstruație, dacă te-ai hotărât să conștientizezi puterea pe care luna o are asupra ta și a ciclului menstrual, este foarte posibil să o observi.

Tradiții spirituale și culturale care conectează luna plină și ciclul menstrual

În timp ce comunitatea științifică nu a ajuns încă la o concluzie cu privire la potențială sincronicitate dintre lună și a menstruației, numeroase tradiții și culturi cred că cu tărie că există o legătură spirituală între cele două.

În America există o adunare numită The Red Tent. Ritualul poartă numele unui roman apărut în 1997 cu același nume, a cărui fir narativ urmează povestea unor femei din vremurile biblice cărora li se ordona să se ascundă de societate în timpul sângerării lunare. Realitatea este că femeile încă din vremurile vechi au fost considerate murdare, multe dintre culturile lumii desconsiderându-le. Nici măcar femeile bătrâne nu aveau voie să vorbească cu ele, considerându-le nedemne.

De aici, mulți antropologi consideră că a apărut și comparația dintre bărbat și femeie. Cea din urmă, fragilă și sensibilă, murdară pentru că timp de câteva zile, lunar sângera, în timp ce bărbatul nu era „blocat‟ cu astfel de „probleme‟. 

În Grecia Antică, medicii credeau că luna și ciclul menstrual aveau legătură una cu alta. În timpul perioadei de menstruație a unei femei, se credea că ea este puternică din punct de vedere spiritual și mental.

De asemenea, tradițiile hinduse și budiste indică și ele legătura dintre ciclul lunar și menstruație. Potrivit Ayurveda, sângele sau rakta este guvernat de Chandra, adică de lună. Se credea că femeile sunt mai sănătoase atunci când ciclurile lor erau sincronizate cu ritmurile lunare. Mai mult, conform textului yoghin medieval cunoscut sub numele de Vasistha Samhita, femeile erau considerate a fi de natură lunară, în timp ce bărbații erau considerați solari. Se credea că ciclul lunar poate afecta etapele diverse ale menstruației.

Femeile wiccane păstrează și duc mai departe practicile feminine străvechi și consideră că cele patru faze principale ale ciclului lunar se corelează cu ciclul menstrual, și anume:

 • Perioada Menstruală sau Lună Nouă
 • Perioada Foliculă sau Lună în creștere
 • Perioada Ovulară sau Luna Plină
 • Lună premenstruală sau Luna în descreștere

În plus, unii consideră că menstruația în anumite momente ale ciclului lunar evidențiază anumite atribute.

Ciclul lunii albe

Potrivit credinței Wicca, femeile care sângerează odată cu luna nouă și ovulează pe lună plină sunt în ritmul lunii albe. Se pare că acest tip de ciclu apare atunci când o femeia care se simte pregătită să devină mamă și că scoate în evidență calitate reflectivă a persoanei în cauză.

Ciclul lunii roșii

Femeile care sângerează în această perioadă captează energia lunii roșii, deci o lună plină încărcată de pasiune, eliberare mentală, fizică și sexuală. De asemenea, sângerarea la luna plină reprezintă o chemare a femeii de a combina vitalitatea și puterea pe care luna plină o degajă cu renunțarea la propriul sânge menstrual pentru a se manifesta și a aduce forța creativă în viața ta, cu scopul de a crea în exterior și comunitatea din care faci parte. Astfel, multe femei care sângerează pe luna plină sunt chemate să acționeze și să creeze un răspuns prompt la situațiile sociale actuale.

See Also

Ciclul lunii roz

Ciclul lunii roz este asociat cu un timp de tranziție și se referă la momentul în care începe menstruația pe luna în creștere. Un ciclu al lunii roz poate reprezenta o fază de tranziție în viața ta. Când luna crește, trece de la întuneric și reflexie la lumină și expansiune. Deci, acest lucru poate însemna că părăsești o perioadă de odihnă sau umbră și intra într-o fază de putere.

Ciclul lunii violet

Acesta este asociat cu vindecarea și se referă la momentul în care începe menstruația pe luna în descreștere. Luna în descreștere apare atunci când aceasta trece de la luminozitate la întuneric. Acest ciclu este o fază de tranziție în care femeile se duc către reflecție interioară profundă și către conștiința de vindecare.

Dacă ciclul menstrual s-a schimbat recent în planul acestui ritm, acest aspect îndeamnă la odihnă. Odihna este un aspect critic de care depinde vindecarea fizică și psihică. Întreabă-te: îți permiți să încetinești din fuga vieții? Adesea, dacă nu ne dăm voie, corpul ne obligă să încetinim, dar cu costul unor senzații de oboseală copleșitoare. 

Sincronizarea menstruației cu fazele lunare

Dacă dorești să experimentezi legătura dintre menstruația ta și fazele lunare, te îndrum să încerci câteva aplicații:

 • Moon
 • Mira Fertility & Cycle Tracker
 • Natural Cycles
 • Clue Period Tracker
 • Flo Period & Ovulation Tracker
 • Cycles

Pentru a te sincroniza cu puterea lunii:

 • direcționează-ți energia în moduri specifice de-a lungul ciclului lunar și ciclului menstrual.
 • dormi fără zgomotul și lumina televizorului sau a smartphone-ului

De altfel, urmărind tiparele lunare, specialiștii spun că s-ar putea să descoperi că menstruația se sincronizează în mod natural cu ritmurile lunare, dar asta după o perioadă de adaptare și conștientizare pe care trebuie să o traversezi.

Nu ți se pare ceva absolut magic și misterios că al tău minunat corp poate interacționa și lucra în sincronicitate cu luna? Ai observat vreodată acest tip de similitudini?

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top