Now Reading
6 sfaturi ușor de urmat pentru a te antrena când nu ai chef de sport

6 sfaturi ușor de urmat pentru a te antrena când nu ai chef de sport

Am afirmat în repetate rânduri, foarte asumat, că în 80 % din timpul când merg la sală sau la antrenament sau la alergat, nu am chef să fac sport. Dar cumva am găsit mijloacele interne de a mă mobiliza și a mă scoate pe ușă. Ești prea obosit/ă. E prea frig afară. Sala de sport este prea departe. Mai este ceva de lucrat. Canapeaua parcă este dată cu miere. Cu toții am găsit cu siguranță tone de scuze pentru a nu ne antrena atunci când nu avem chef de sport. Motivația scăzută de a face exerciții fizice este obișnuită și normală. Dar, din păcate, ne încurcă atunci când avem anumite obiective pentru bună starea noastră.

Suntem ființe comode, preferăm viața ușoară și relaxare sau plăcerile. Repet, ESTE FIRESC! DAr în același timp, fiind ființe raționale, cu un bagaj de cunoștințe serios legat de importanța unei stări de sănătate optime și de modurile în care ea poate fi menținută, înțelegem perfect că o viață sedentară nu este deloc benefică, nici pe termen scurt, dar cu siguranță nici pe termen lung. Așa că dacă și tu ești ca mine, conștientă de propriul corp și de ceea ce îți face bine, îți spui zi de zi, trebuie să mă mișc, simt că astăzi am stat prea mult. Dar cum te aduni atunci când efectiv nu ai chef de sport? Eu am reușit să îmi dezvolt un mod de gândire care să mă ridice din scaun și să mă scoată pe ușă, pentru că acolo este primul mare secret. 🙂 Odată ce ai reușit să te echipezi și să ieși din casă, treaba este ca și rezolvată – că doar nu bați drumul până la sală ca să stai degeaba, nu?

Ideea pe care aș vrea să o rețineți este că nici măcar sportivii de performanță nu așteaptă ca motivația să fie prezentă zi de zi. Mai degrabă, ei identifică acțiuni care se aliniază cu valorile lor și sunt determinați să le urmeze prin crearea de rutine care îi susțin să facă acest lucru. Departe de mine gândul de a mă compara chiar și la degetul mic cu un sportiv de performanță, în calitate de sportiv amator și iubitor de mișcare, am acumulat de-a lungul timpului suficientă experiență încât să pot oferi câteva sfaturi aplicate. Așadar deoarece am fost deseori întrebată cum fac să mă mobilizez și să fac sport, astăzi m-am gândit să scriu fix despre asta și să îți ofer din suflet sfaturi utile pentru antrenament când nu ai chef de sport.

Descoperă care îți este câștigul imediat

Merită să repet: dacă faci mișcare doar pentru că crezi că trebuie, rareori vei avea chef.

Știu, este complicat uneori să te gândești la beneficiile din viitor (incontestabil valide), la binefacerea pe termen lung care înseamnă longevitatea, prevenirea bolilor și gestionarea greutății. Dar dacă acorzi atenție rezultatelor tangibile și imediate (cum ar fi o stare de bine clară sau un sentiment de împlinire sau mai multă energie) există mari șanse să îți găsești motivația de a te antrena.

Ți-aș recomanda să îți schimbi perspectiva și să treci de la un obiectiv îndepărtat, pe care îl poți percepe ca pe o corvoadă, la o experiență concretă, care te hrănește instant, îți schimbă ziua în bine (GARANTAT!!).

Întreabă-te ”de ce nu am chef de sport”?

A spune că nu ai chef de sport este adesea o formă de amânare. Așa că eu ți-aș sugera să îți iei un scurt moment de introspecție și să te întrebi: Ce încerc să evit? Disconfortul fizic? Întâlnirea cu oameni mai în formă la sală? Faptul că după aceea trebuie să fac duș, să mă schimb, că mi se strică părul? Să nu râdeți!! Acestea SUNT MOTIVE REALE pentru care oamenii amână antremanetul. Chestia asta cu părul a fost de multe ori scuza mea!!

Odată ce vei identifica adevăratul motiv pentru care nu ai chef de sport, vei știi cu ce te ”lupți” și ce ai de făcut. Soluțiile? Amintește-ți că progresul vine deseori din disconfort, faci dușul repede în 3 minute ca să nu îți mănânce mult timp, plănuiești ziua și hainele pentru sală astfel încât ele să fie tot timpul la îndemână sau pur și simplu investești într-un șampon uscat care îți redă imediat volumul părului. Tot timpul există soluții dacă le cauți cu adevărat.

Dacă motivul tău este dintr-o zonă fizică – nu ești odihnită, hrănită sau hidratată – asigură-te că aceste nevoi sunt îndeplinite și vezi apoi dacă s-a schimbat ceva în cheful tău pentru antrenament. Dacă ai o energie scăzută, încearcă să iei o gustare sănătoasă, bogată în carbohidrați, pentru a-ți crește glicemia. Sau încearcă să bei electroliți. Poate îți lipsesc niște minerale și de aceea te simți fără energie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint (@silversonia)

Concentrează-te pe antrenamentele care îți plac cu adevărat

Am spus-o de nenumărate ori: dacă eu fac Pilates, alerg sau merg la sală și toate acestea îmi plac și zic că sunt fantastice, iar tu încerci și constați că nu-ș pentru tine, este OK!!! Caută ceva ce ți se potrivește ȚIE. Suntem diferiți, găsim plăcerea în moduri diferite. La fel este și în cazul antrenamentului. Trebuie să găsești ceva care să îți aducă entuziasm, chiar dacă te doare. 🙂 Poate vrei să mergi la clase de yoga, de kick box, poate ai nevoie de un antrenor de Pilates mai blând sau care să se potrivească pe personalitatea ta. Poate ți-ar plăcea mai mult un curs de dans în loc de antrenament de forță sau un antrenament centrat pe mindfulness, cum ar fi yoga, în loc de antrenament pe intervale de mare intensitate. Caută până găsești!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Argint (@silversonia)

Concentrează-te pe a începe

Identifică primii pași pentru a începe antrenamentul și fă-i! Gen, Be a #DOER! Poate asta presupune să scoți încălțămintea de alergat din dulap sau să faci câteva sărituri revigorante sau să pui o melodie energizantă atunci când pornești mașina. Acestea pot fi obiceiuri simple care să-ți semnaleze corpul să intre în acțiune, evitând necesitatea de a apela la voința.

Odată ce ai s-a activat ceva în tine, probabil că vei dori să mergi mai departe cu planul. Realitatea este că motivația vine adesea după ce ai început ceva, nu înainte.

 

Setează-ți mintea la culcare

Pentru mine chestia asta funcționează cel mai bine. Seara, când mă bag în pat și chiar înainte de a adormi (adorm chiar cu aceste gânduri), îmi fac imagini despre cum va decurge ziua mea. Vizualizez cum mă trezesc și care sunt toți pașii pe care îi voi urma. Și unul dintre aceștia este că la ora X, după ce am făcut X, Y și Z, plec la sport. Practic este ceva ce îmi setez mental că este parte firească din programul meu pe ziua respectivă. Tot așa, îmi setez ce fac și după ce de ex. alerg. Cum îmi spăl părul, cum mi-l aranjez, cum mă îmbrac pentru ce va să vină etc.

See Also

Această setare mentală mi se pare extrem de eficientă.

Sari peste antrenament și mișcă-te mai mult

Dacă nu ai chef să faci un antrenament concret care necesită o schimbare a hainelor și o serie de exerciții, poți schimba un pic modul de ”antrenament”. Cu alte cuvinte îți recomand să îți propui ca în ziua respectivă să fii foarte activă fizic. Alege să parchezi mai departe de intrarea în locul unde trebuie să ajungi, folosește scările chiar într-un ritm mai susținut cât să crești un pic pulsul, vorbește la telefon în timp ce te plimbi prin încăpere, strânge prin casă, apleacă-te, ridică, împinge.

5 moduri in care poti face sport… fara sa mergi la sala

Cercetările arată că doar două minute de activitate fizică intensă zilnică este legată de un risc scăzut de cancer, boli de inimă și deces prematur. Mai multă mișcare este legată de mai multe beneficii într-o anumită măsură (mai multe despre asta mai jos), dar concluzia este că puțin este mai bune decât deloc.

Dă-ți timp de odihnă

Uneori, dacă nu ai chef de sport înseamnă că ar trebui să îți iei o pauză. Pentru persoanele care se antrenează consecvent, scăderea motivației și energia scăzută pot apărea și pot fi semne de epuizare, de prea mult antrenament pentru un om normal (adică nu un sportiv de performanță, ci un om ca mine și ca tine, cu job, familie și tot ce vine la pachet cu ele).

Dacă simți o oboseală profundă și asta îți scade motivația, ar fi mai bine să mergi la plimbare sau să faci doar niște întinderi ușoare în locul antrenamentului tău obișnuit. Mergi la masaj, dormi, relaxează-te. Odihna este o componentă importantă a rutinei de antrenamente.

Sper ca toate aceste idei să te ajute și să nu mai renunț la antrenament atunci când crezi că nu ai chef de sport. Aștept impresii!

***

Surse:

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.058162

https://www.everydayhealth.com/fitness/tips-for-exercising-when-youre-not-in-the-mood-to-work-out/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top