Now Reading
8 obiceiuri de zi cu zi care NU sunt deloc igienice

8 obiceiuri de zi cu zi care NU sunt deloc igienice

obiceiuri

Trăim mereu cu ideea și convingerea că facem (aproape) totul așa cum trebuie, mai ales în ceea ce privește sănătatea noastră. Și aici nu mă refer neapărat la o rutină de îngrijire complexă și specifică, ci la micile obiceiuri de zi, pe care le facem crezând că le facem bine. Pentru că așa am văzut că le face toată lumea.  Dar, uneori, tocmai acestea ne pun sănătatea în pericol, așa că am adunat în lista de mai jos câteva obiceiuri la care ar trebui să renunți cât de curând!

#1 Nu mai lăsa vasele la înmuiat în chiuvetă cu orele.

Știu că pare că, în felul acesta, vasele vor fi apoi mai ușor de curățat, dar chiuveta este, de fapt, mediul perfect pentru apariția bacteriilor (printre altele, salmonella și colon bacillus). Mediile în care există umiditate sunt întotdeauna păcătoase din punctul ăsta de vedere, mai ales dacă intră în contact cu resturi alimentare. Spală vasele imediat după ce le-ai folosit și, la final, spală și chiuveta. Și schimbă buretele cât de des cu putință, săptămânal de preferat, pentru că este unul dintre obiectele care atrag cele mai multe bacterii, din cauză că e aproape tot timpul umed.

#2 Nu îți mai spăla mâinile cu apă fierbinte.

E o regulă veche de când lumea: apa la temperaturi crescute omoară toți germenii, toate bacteriile, tot ce vreți. În ceea ce privește spălatul mâinilor însă, contează mai mult calitatea procesului. Dacă te clătești cinci secunde pe mâini cu apă fierbinte, nu vei omorî bacteriile. Dar dacă te speli măcar 30 de secunde, folosind apă caldă (atenție, NU FIERBINTE!) și un săpun antibacterian (dacă acesta îți usucă prea rău pielea, pentru că se poate întâmplă, folosește unul hidratant), cu ajutorul căruia să te săpunești bine. Un alt motiv pentru care apa fierbinte nu e recomandată  este contribuția acesteia la deteriorarea pielii, favorizând apariția iritațiilor.

#3 Nu merge la sală machiată.

DOAMNE! Dacă aș primi un dolar pentru fiecare femeie pe care o văd machiată la sală, aș fi acum mai bogată decât Mark Zuckerberg. Știu că e un loc în care mai toată lumea se simte vulnerabilă și încearcă să compenseze prin diferite trucuri, dar în timpul antrenamentelor, pielea transpiră și are nevoie să respire. Dacă porți machiaj, porii tăi vor fi blocați și vor începe să apară coșurile și iritațiile. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că va începe să curgă machiajul și va arăta mult mai inestetic decât dacă nu l-ai fi aplicat deloc.

Dacă totuși nu poți sunt nici o formă fără machiaj, există câteva reguli de care ar fi bine să ții cont. Am scris aici despre ele.

#4 Nu mai folosi uscătorul de mâini.

Ideea că dacă nu atingem un obiect nu avem cum să ne alegem cu bacterii ne creează doar iluzia de igienă. În realitate, uscătoarele electrice de mâini sunt destul de neigienice, pentru că prind multe bacterii și le răspândesc odată cu fluxul de aer. Prosoapele de hârtie sunt mult mai eficiente la îndepărtarea surplusului de apă și, desigur, mult mai igienice.

#5 Folosești plasele de cumpărături de mai multe ori?

Ori de câte ori mergi la piață sau la magazin să te aprovizionezi cu fructe, legume sau orice alte produse, folosești exact aceeași plasă? Renunță la acest obicei, pentru că adună o mulțime de germeni. În plus, sacoșele din plastic nu sunt tocmai… eco-friendly. Folosește niște pungi reciclabile sau mergi la piață cu o sacoșă din pânză: arată mult mai bine și o poți spăla mai des, fără să se deterioreze sau să rețină atâtea bacterii.

#6 Evită să tai legumele și carnea pe același tocător de bucătărie.

See Also

Am citit la un moment dat un articol în care un microbiolog pe nume dr. Charles Gerba spunea că un tocător de bucătărie are de 200 de ori mai multe bacterii decât vasul toaletei și că nu e safe să tai salata pe el, după ce deja ai tăiat carnea. Te poți alege cu o mulțime de bacterii, inclusiv salmonella, și sigur nu vrei să te pricopsești cu o toxiinfecție alimentară. Soluția în acest caz e să foloseși două tocătoare diferite, unul pentru carne și unul pentru legume. Și, de preferat, alege unul dintr-un alt material decât lemnul, pentru că lemnul reține umezeala și bacteriile mai ușor.

#7  Evită să bei cafea de la automatul de la lucru.

Într-adevăr, există niște standarde și trebuie să  se facă niște verificări și curățări în mod regulat, dar chiar și așa… automatele de cafea sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Sigur ai în drum un coffee shop (bine, și acolo poate fi discutabilă igienizarea mașinilor, dar eu știu multe care îmi inspiră încredere) cu cafea bună de la care să îți iei doza zilnică necesară. Sau îți poți prepara cafeaua chiar de acasă, cea mai sigură metodă. 😀

#8 Nu dezgheța carnea la temperatura camerei.

Se întâmplă adesea să nu ne gândim că temperatura, mediul și viteza de dezghețare a alimentelor congelate pot afecta calitatea lor. Să lași carnea la dezghețat într-un vas pe masă e una dintre cele mai mari greșeli, pentru că germenii se vor răspândi peste tot. Cel mai bine e să scoți alimentele din timp și să le lași la dezghețat în frigider.

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top