Savureaza vara! Tu esti un “locavor”?
Care sunt primele lucruri la care va ganditi atunci cand spuneti “vara”? Eu, de exemplu, ma gandesc la soarele arzator, la marea agitata, la furtuna care innegreste cerul pentru scurt timp, la serile in care nu pot sa dorm de caldura si stau treaza calatorind in tari indepartate prin cartile pe care le citesc sau prin filmele la care ma uit. Si, desigur, ma gandesc la fructele si legumele absolut senzationale de care parca nu ma pot satura!
Imi amintesc ca, acum cativa ani, am fost intr-un bistro care propavaduia hrana sanatoasa, bazata pe salate, sucuri, fructe si legume. Intr-o zi torida de vara, foarte similara cu zilele din aceasta perioada, am vrut sa manac o salata Capresse. Stiti bine, felii de mozzarella cu felii de rosii, busuioc si ulei de masline. Un preparat simplu, dar atat de gustos, a carui reusita depinde mai putin de talentul bucatarului, cat mai ales de ingredientele alese.
Si inainte sa continui povestea, as vrea sa fac si o mica paranteza: imaginati-va putin cum arata vara tarabele de la piata. Ce culori va vin prima oara in minte? Predomina verdele si, mai ales, rosul, nu-i asa? Evident de la rosiile coapte si zemoase.
Sunt locuri in care, din pacate, conteaza mai mult profitul decat serviciile oferite si calitatea preparatelor. Si este timpul sa descurajam o astfel de atitudine!
Ei bine, atunci cand am primit trantita in fata o farfurie cu niste chestii verzi, tari si fara gust sau miros, nu m-am putut abtine sa nu intreb: cum Dumnezeu, in mijlocul verii, atunci cand este fix sezonul rosiilor, eu primesc asa ceva? Si intr-un loc a carui intreaga activitate se invarte strict in jurul fructelor si legumelor proaspete! Iar problema este ca exista numeroase exemple de acest gen: in cate restaurante cu pretentii si preturi nejustificat de mari nu vi s-a intamplat sa o patiti? Sunt locuri in care, din pacate, conteaza mai mult profitul decat serviciile oferite si calitatea preparatelor. Si este timpul sa descurajam o astfel de atitudine!
Cum spuneam si intr-un articol anterior, merg pe principiul ca trebuie sa mancam alimente de sezon. Atunci putem sti ca au un continut mare de nutrienti, ca sunt mai putin crescute artificial si, serios acum, chiar au gust! In plus, o teorie spune ca cel mai sanatos este sa te hranesti cu roadele pamantului pe care te-ai nascut. Aceasta teorie a dat nastere unui termen, care, in 2007, a fost “cuvantul anului”: “Locavore”. Acest cuvant il denumeste pe cel care prefera ingredientele locale, sezoniere, ce pot fi cumparate si preparate fara sa fie nevoie de conservanti.
Locavore”. Acest cuvant il denumeste pe cel care prefera ingredientele locale, sezoniere, ce pot fi cumparate si preparate fara sa fie nevoie de conservanti.
Daca acum cativa ani, as fi putut crede ca este doar o moda, un trend pasager, se pare ca acest concept prinde in mod organic tot mai multa forta si la noi. Si ma bucur ca exista initiative in acest sens, le incurajez din toata inima! Vad deseori oameni preocupati sa cumpere produse romanesti, netratate. Iar comerciantii mici cauta sa satisfaca aceasta necesitate. Sigur, mai e mult pana departe, cum ar spune o vorba din popor, dar macar au inceput sa se faca pasi marunti in aceasta privinta si sper ca, intr-un viitor apropiat, vom consuma cu totii alimente proaspete, sanatoase, fara aditivi sau alte chimicale, crescute in gradina, cultivate pur si simplu, asa cum faceau si bunicii nostri odinioara.
Din acest motiv, de fiecare data cand vad la restaurante salate si preparate pregatite din ingrediente locale, de sezon, alese cu atentie, ma bucur si devin clienta fidela a locului respectiv. Cred ca, treptat, tot mai multe localuri care se respecta vor incepe sa isi adapteze bucataria la necesitatile pietei, isi vor reinventa bucatariile si se vor mandri cu oferta lor. Romania este deosebit de ofertanta si in ceea ce priveste hrana. Un atu important, pe care cred ca ar fi bine, nu doar pentru noi, dar mai ales pentru generatiile viitoare, sa il constientizam, sa il apreciem si sa-l promovam.
Si chiar daca risc sa fiu considerata subiectiva (nu suntem oricum cu totii?), trebuie sa va marturisesc ca am fost foarte fericita sa-l cunosc anul trecut pe Ashlie Dias, bucatarul sef al restaurantului Citronelle, si sa constat ca a adoptat exact ceea ce eu am scris mai sus: un meniu bazat pe conceptul ”market to table”, prin care a imbogatit cu multa savoare preparatele bine gandite pentru zilele incinse ale orasului.
Ah, si tot scriind si gandindu-ma la mancare, parca mi s-a deschis apetitul pentru o portie buna de salata de rosii romanesti cu mozzarella si busuioc proaspat de pe balconul meu. Asa ca va las, poate vreti sa faceti acelasi lucru… nu de alta, dar este ”hot summer in the city”. Sa o savuram in intregime, cu toate gusturile ei!
Articol publicat pe www.anahotels.ro. Citeste si alte experiente!
cata dreptate ai,Sonia!
si mai vreau sa spun ceva:pe unde am umblat in lumea asta,gusturi ca ale lumelor si fructelor noastre,nu gasesti!