SFATUL SPECIALISTULUI: Tot ce trebuie sa stie orice femeie civilizata despre igiena intima!

Igiena intima corecta ramane, chiar si in anul 2016, un “secret” pentru multe femei. Aceasta necunoastere provine, de cele mai multe ori, din cauza unui sentiment de rusine de a intreba, de a spune atunci cand apare o problema. Dar cand vorbim de corpul nostru, nu este normal sa ne rusinam. Pana la urma, cred ca stim cu totii macar un pic de anatomie.
Femeile povestesc cate in luna si in stele: fac schimb de experienta cand vine vorba de haine, machiaj, cosmetice. In schimb, cand vine vorba de ingrijirea intima, nimic. Zero. Liniste totala. Pentru ca nu ma feresc de subiecte delicate (nici nu am cum de vreme ce prezint o emisiune despre sanatate), am vrut sa va prezint cateva reguli de baza prin care este extrem de usor sa prevenim anumite neplaceri intime.
Dr. Claudia Mardare, medic specialist obstetrica-ginecologie, a explicat clar si la obiect tot ce trebuie sa stie orice femeie civilizata despre igiena intima.
- Exista un anotimp anume in care trebuie sa fim mai atente la igiena intima?
Vara este intr-adevar mai cald, transpiram in exces, astfel incat pot aparea mai frecvent iritatii ale zonei intime. De asemenea practicam mai mult sport, plecam in concedii, mergem la stranduri si piscine. Toti acesti factori duc la necesitatea acordarii unei atentii sporite atat igienei intime, cat si curateniei locurilor pe care le frecventam. In rest, indiferent de anotimp, e important sa nu uitam ca existenta unui partener stabil si utilizarea prezervativului sunt cele mai bune metode de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
- Care sunt primele semne care ar trebui sa indice ca ceva nu este in regula cu sanatatea noastra intima?
Transpiratia excesiva poate determina iritatii ale zonei vulvo-perineale, care se manifesta prin disconfort local (usturime, prurit), prin eritem tegumentar (roseata pielii). In cazul aparitiei unei infectii genitale, simptomele care trebuie sa ne atraga atentia constau in modificarea cantitatii, mirosului sau aspectului secretiei vaginale sau in aparitia senzatiei de disconfort local.
- Cand este momentul sa ne adresam unui medic?
Cand apare oricare simptom trebuie sa ne adresam unui medic de specialitate pentru a incepe in cel mai scurt timp tratamentul adecvat.
- Ce solutii avem pentru a preveni anumite neplaceri?
Exista mai multe metode de preventie de care femeile trebuie sa tina cont pentru a nu ajunge in situatii nedorite:
- limitarea numarului de parteneri sexuali
- contactul sexual protejat (prezervativ)
- evitarea lenjeriei sintetice, lenjeriei “tanga”, pantalonilor stramti
- dupa efortul fizic, trebuie uscata bine zona genitala si, eventual, schimbata lenjeria
- evitarea lavajului vaginal des
- toaleta zonei intime se face intotdeauna dinspre anterior spre posterior, pentru a evita contaminarea vaginului cu germeni din zona perianala
- evitarea parfumurilor, sapunurilor sau anumitor detergenti ce pot irita zona
- pana ce se stabileste cauza disconfortului, este bine sa se evite contactul sexual. De asemenea, trebuie evitat contactul sexual neprotejat pe perioada tratamentului
- respectarea tratamentului prescris de medic dar si a duratei acestuia chiar daca simptomele au disparut
- Este indicat sa folosim sapun normal pentru igiena intima? Ce se poate intampla daca se exagereaza?
Sapunurile normale pot contine numite substante alergene care pot irita tegumentul accetuand disconfortul deja existent. De aceea, este bine sa folosim produse special concepute pentru zona intima. Lavajul vaginal cauzeaza modificari ale florei vaginale normale (formata din lactobacilli) si ale pH-ului normal, favorizand dezvoltarea unor bacterii care duc la modificarea secretiei vaginale si la aparitia disconfortului local. Lavajul zonei intime in exces, mai ales cu sapunuri neadecvate, poate duce la uscaciunea tegumentului sau la declansarea unor reactii alergice.
