Now Reading
Ce este celebra colposcopie și când trebuie făcută fără amânare

Ce este celebra colposcopie și când trebuie făcută fără amânare

De colposcopie ai auzit? Cu cât am înaintat în vârstă, cu atât mi-am dat seama de importanța sănătății. Când ești tânără, lumea este a ta și uiți de multe ori să ai grijă de tine. Mai mult, românii au reținere cu privire la anumite reguli de bază în prevenție pe care o transmit, din păcate, de multe ori și copiilor. Merg la medic când este prea târziu! Militez cu toată inima pentru prevenție și îndemn doamnele și domnișoarele să meargă în fiecare an la ginecolog pentru controlul anual care presupune un control clinic, un test Babeș Papanicolau și dacă este cazul o colposcopie.

Nu amâna sănătatea! Leziunile sau inflamațiile persistente de la nivelul colului pot degenera dacă nu sunt tratate la timp.

Un tratament adecvat este necesar și cum de cele mai multe ori virusul HPV este cauzatorul unor astfel de probleme ginecologice, testul Babeș-Papanicolau trebuie făcut anual, fără întârziere.

Dar când este nevoie de colposcopie și care este importanța ei? Iată cele mai importante aspecte pe care să le reții!

Definiție colposcopie

Colposcopia, denumită și videocolposcopie reprezintă o procedură medicală de examinare a tractului genital inferior, col, vagin, vulvă care se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special numit colposcop ce permite obținerea unei imagini mărite de 6-40 de ori, în funcție de tipul aparatului.

Aceasta este recomandată atunci când:

  • apar modificări în rezultatul Babeș-Papanicolau
  • apar suspiciuni de leziuni displazice (modificări anormale ale celulelor din stratul epitelial al colului uterin)
  • apar condiloame genitale sau polipi cervicali
  • apar inflamații persistente ale colului
  • apar vaginite cronice frecvente
  • apar exocervicite cronice

Cel mai important rol al colposcopiei este verificarea posibilelor celule precanceroase ori care s-au transformat deja în cancer. Sângerările anormale sunt și ele investigate prin această procedură dacă medicul tău curant recomandă.

Colposcopia nu durează mult, în jur de 10-30 de minute și nu este dureroasă. Medicul ginecolog te informează pe loc dacă depistează modificări pe colului uterin. De asemenea, practica de specialitate sugerează în astfel de cazuri efectuarea unei biopsii, adică prelevare de țesut din rana detectată care este trimisă la un laborator. Rezultatul apare într-o săptămână, o săptămână jumătate, după politică fiecărui laborator. Rezultatul primit va ajuta medicul să recomande cea mai eficientă metodă de tratament.

Infecția cu Virusul Papiloma Uman, temutul HPV este factorul primordial pentru apariția cancerului de col uterin. Din păcate, la nivel european acesta este al doilea cel mai răspândit în rândul femeilor, provocând mortalitate pe scară relativ mare. Zilnic mor 40 de femei din cauza acestui necruțător virus, iar România este triumfătoare la numărul de decese cauzate de cancerul de col din cauza educației sexuale precare.

Cum te pregătești pentru colposcopie

Sunt câteva reguli pe care trebuie să le respecți înainte de procedura de colposcopie, și anume:

  • programează colposcopia în perioada în care nu ai menstruație; poți să faci procedura când sângerezi, numai că rezultatele s-ar putea să nu fie 100% relevante. Unii doctori instruiesc clar pacientele să nu facă procedura în acea perioadă a lunii deoarece nu o să aibă vizibilitate clară asupra colului uterin
  • nu se recomandă femeilor gravide deoarece, riscul de sângerare este mai mare dacă medicul prelevează țesut
  • nu trebuie să ai contact sexual, penetrare vaginală, cu 48 de ore înainte de colposcopie
  • nu utiliza înainte de procedură tampoane, ovule sau supozitoare deoarece pot modifica rezultatele
  • nu face spălături vaginale înaintea procedurii

Ține cont că spre deosebire de Testul Babeș-Papanicolau în care țesutul din întregul col uterin este răzuit, colposcopia permite specialistului să preleveze mostre de țesut prin răzuirea celulelor din anumite zone. Astfel, bucățile de țesut vor fi îndepărtate și trimise la un laborator pentru a vedea dacă sunt prezente celule modificate, canceroase sau precanceroase. Este posibil să simți o presiune ușoară sau un ciupit blând atunci când medicul îndepărtează țesutul anormal.

De reținut

De cele mai multe ori nu stăm să ne gândim la probleme de natură ginecologică atâta timp cât testul Pap iese bine. Știi că un test Papanicolau a ieșit corect atâta timp cât observi că sunt bifate căsuțele SATISFĂCĂTOR PENTRU EXAMINARE, CELULE ENDOCERVICALE (METAPLAZIATE în unele cazuri) PREZENTE, înseamnă că țesutul a fost prelevat corespunzător.

Dacă la categorii generale pe foaia de rezultat este bifată căsuța NILM (NEGATIV PENTRU LEZIUNI INTRAEPITELIALE SAU MALIGNE) înseamnă că testul Pap este foarte bun. Bravoooo!

De fiecare dată, la sfârșitul rezultatului vei găsi concluziile care te invită fie pentru investigații imediate, cum este colposcopia, fie să revii peste trei luni, șase luni sau un an. Te voi ruga ca rezultatul testului Babeș Papanicolau să fie interpretat întotdeauna de către medic! Nu facem lucrurile de capul nostru niciodată!

Adesea, am observat că dacă testul este ok, rezultatele vin pe căsuța de mail electronică și interpretarea este succintă, doctorul tău rugându-te să vii la controlul anual și nimic mai mult. Dar dacă apar modificări, acesta te va ruga să vii la cabinet pentru investigații suplimentare. Alți medici doresc să vii la ei la cabinet pentru a-ți comunica rezultatul indiferent de natura sa, așa că nu te îngrijora.

De asemenea, țin să precizez că aproximativ 80% din populație se va infecta la un moment dat cu HPV, iar cele mai multe infecții sunt de natură tranzitorie, mai ales dacă organismul este tânăr și se poate lua la trântă mult mai ușor cu virusul. Aproximativ, 90% dintre cei care au contactat HPV se vindecă în decurs de doi ani. 

Mulți specialiști recomandă indiferent de rezultatele Pap extrem de bune în cursul anilor, ca în jur de 30-35 de ani fiecare femeie, pe lângă testul Babeș-Papanicolau să solicite genotiparea extinsă HPV. Sunt peste 150 de tulpini HPV, majoritatea inofensive care dau negi (acestea sunt cele mai blânde), dar mai există și cele de grad mediu și cele de grad crescut care pot produce modificări (cum sunt tulpinile 16 și 18).

Te rog să reții că modificările de la nivelul colului depistate la timp nu vor produce cancer! 

Cancerul poate apărea dacă ani și ani și ani și ani nu te-ai testat pentru că în acest timp virusul a avut timp să roadă în țesut până a început să-l modifice.

Modificările de la nivelul celulelor cervicale sunt în număr de cinci, medicii ginecologi împărțindu-le în următoarele categorii. O să găsești în analiza testului aceste cinci tipologii și anume:

  • ASC-US prescurtarea pentru celule scuamoase atipice cu semnificație necunoscută este unul dintre rezultatele cele mai des întâlnite la un Pap. Asta înseamnă că s-au identificat anomalii celulare ușoare, care nu sunt premaligne în mod cert, ci pot fi cauzate de o infecție (cum este Candida) sau a unei alte probleme locale. Medicul tău, mai mult ca sigur la vederea unui astfel de rezultat, îți va recomanda genotipare HPV pentru a vedea dacă ești infectată și care sunt tulpinile cauzatoare de țesut atipic. Dacă va găsi tulpini cu risc crescut probabil că vei continua investigațiile cu procedura de colposcopie + biopsie și CINTEC PLUS, procedură importantă și relativ nouă care arată dacă virusul este activ sau nu în organism. Pacientele care nu sunt infectate cu virsul HPV pot să primească un tratament cu ovule intravaginale și recomandarea de a se retesta în trei sau șase luni.
  • L-SIL prescurtarea de la leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut reprezintă o leziune atipică clară care are un risc de până la 20% de a deveni cancer în viitor. Colposcopia plus biopsia sunt recomandate, iar tratamentul după rezultatul final va fi stabilit de medicul curant.
  • H-SIL prescurtare pentru leziune scuamoasă de grad înalt, indică o leziune premalignă avansată cu potențial de malignizare de până la 80%. Genotiparea trebuie făcută în acest caz, dar indiferent de rezultat pacienta va efectua fără amânare colposcopia + biopsia a oricărei suprafețe modificate.
  • AGP prescurtare pentru atipii ale celulelor glandulare care indică o leziune a celulelor din endocol care sunt mai puțin accesibile în momentul prelevării și deci, se vor găsi într-un număr mai mic pe lamă. 
  • Cancer, rezultat cert malign care implică evaluarea ginecologică, imagistică și oncologică imediată!

Medical vorbind, nu-i capăt de lume dacă ai fost diagnosticată cu L-SIL spre exemplu, deoarece sunt mari șanse ca acesta să remită în A-SCUS, și apoi să se vindece complet. Un pic mai greu este diagnosticarea cu H-SIL deoarece, are șanse foarte mari să degenereze. Mulți ginecologi recomandă în acest stadiu conizație, dar am întâlnit multe cazuri de femei care s-au vindecat chiar și de o leziune de grad înalt fără să treacă printr-o astfel de procedură.

Factori de risc

HPV-ul clar este argumentul primordial pentru cancerul de col, dar mai sunt și alți factori care contribuie la agravarea diagnosticului de leziuni:

  • multiplii parteneri sexuali
  • începerea vieții sexuale precoce (<16 ani)
  • act sexual neprotejat
  • fumatul
  • sistem imunitar deficitar
  • utilizarea contraceptivelor orale pe termen lung (mai mult de cinci ani consecutiv)
  • statut socio-economic scăzut

Deficiențele de B12 și folate au fost asociate cu infecția crescută de HPV, ceea ce înseamnă că o alimentație greșită, săracă în nutrienți este vinovată adesea pentru riscul mare de declanșare a cancerului de col uterin. De asemenea, fumatul este strâns legat de cancerul de col, deoarece crește perioada de infecție activă cu virusul HPV. Dacă dorești să scriu un amplu articol pe această temă, și cum putem preveni cancerul de col din punct de vedere neuropat, dă-mi un semn în comentarii.

Colposcopia făcută la timp salvează vieți, iar screening-ul cervical anual Papanicolau este absolut necesar oricărei femei activă din punct de vedere sexual. În România, încă este tabu, rușine să mergi la ginecolog, tocmai pentru că generațiile vârstnice nu au avut acces la informații ca acum și într-un fel sau altul ni le-au transmis nouă, femeilor tinere. Plus că, a fost asociată de multe ori vizita la ginecolog cu boli “rușinoase” care cădeau ca o anatemă, culmea, pe femeile care îl vizitau. Dar lucrurile se schimbă, vreau să cred că se schimbă real, iar perspectiva tratării unei boli se transformă în speranța ca poate fi prevenită, dacă suntem vigilente și responsabile.

See Also

Închei articolul cu același imbold cu care l-am început: Nu amâna sănătatea pentru că este cel mai de preț bun al tău! 

Sursă foto: Unsplash.com

Surse articol: 

https://www.medlife.ro/articole-medicale/colposcopia-metoda-neinvaziva-de-investigare-a-mucoasei-colului-uterin-si-a-mucoasei-vaginale

https://www.sfatulmedicului.ro/Cancer-al-organelor-genitale/displazia-cervicala-displazia-de-col-uterin-cancer-de-col-uterin-si-infe_8777

https://www.radusan.com/Bethesda.aspx?fbclid=IwAR1OOTC6vuYrsR-Qrva2kvKzZF2gMWuaywLCKSo1vnX8svSpJilA6yD0aAM

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=hpv

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/gardasil-9-epar-product-information_ro.pdf

https://naturemed.org/how-do-naturopathic-doctors-help-prevent-and-treat-cervical-dysplasia-and-hpv/

Acest articol are doar scop informativ, chiar dacă conține sfatul medicului și/sau al specialiștilor. Acest articol nu este și nici nu intenționează să fie un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional în cabinet. Opiniile exprimate în acest articol sunt opiniile expertului citat și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale doer.ro

***

Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Curând urmează ceva! 🙂

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top