O dezbatere controversata: despre avort si educatia sexuala
Avortul este o experienta traumatizanta. Punct. Nu cred ca exista pe lumea asta vreo femeie care sa sustina altceva. Te afecteaza emotional, psihic, iar sentimentul te urmareste… o viata. Dar, cateodata, este un gest necesar.
Stiu ca este un subiect sensibil. Chiar foarte. Mie imi este greu sa scriu despre el, insa uneori imi doresc sa fiu mai curajoasa asa ca iata… Sunt!
Am ramas pentru prima data insarcinata la varsta de 22 de ani. Si se zice ca, dupa ce naste prima data, femeia ramane insarcinata si cand te uiti la ea mai atent. 🙂 Asa e. La 23 de ani a doua oara.
Daca va imaginati ca a deveni mama facea parte din planul meu la acea varsta, o sa va spun ca sunteti in eroare. Niciun fel de gand. Niciun fel de chemare. Dar pur si simplu nu am putut sa iau alta decizie. Cand ma gandeam la o intrerupere de sarcina, ma bufnea plansul. Si decizia a fost cea evidenta. Iar astazi sunt foarte mandra de baietii mei care acum au 13, respectiv 11 ani si jumatate.
Insa… nu am fost singura. Am avut si am langa mine un barbat care nu doar ca ma iubea nespus de mult (si continua sa o faca – cel putin asa zice 🙂 ), dar care isi dorea la nebunie un copil. Sau doi. Si-ar fi dorit el si trei… 🙂
Ce s-ar fi intamplat daca relatia era una pasagera? Habar n-am. Dar cu siguranta m-as fi gandit mult mai intens la cuvantul acesta care incepe cu a si pe care il scriu si il pronunt cu dificultate.
Si totusi este un subiect intens dezbatut in ultimele zile. Si e bine asa. Pentru ca o astfel de decizie nu trebuie sub nicio forma impusa de vreo lege sau de oricine altcineva. Iar cand totul vine pe fondul unor dogme religioase, ma enerveaza si mai tare. Sunt extrem de curioasa sa stiu cam cati dintre cei care ar vrea sa interzica avortul sunt asa niste crestini perfecti, niste sfinti, care au respectat intru totul cuvantul lui Dumnezeu. Ha! Haha! Ah, ipocrizia, dragostea mea.
Ca sa nu mai zic ca in fruntea celor “anti” se afla, culmea, barbati. Pe bune? In virtutea a ce sunt ei atat de anti-avort? De ce nu au avut grija sa nu se ajunga la o sarcina? Aaaa, nu le place cu prezervativ… mda… pai nici multor femei nu le place sa inghita hormonii din pastilele anticonceptionale. Fiecare are pana la urma dreptul la niste alegeri. Iar cea de a face o intrerupere de sarcina cred ca sta, surprizaaa, la femeie.
Da, subiectul trebuie discutat pentru ca avortul NU este o metoda contraceptiva. Trebuie discutat pentru ca falsa pudibonderie duce la situatii in care ajungi sa recurgi la o metoda despre care prea bine stii ca nu e ok. Si pe care nu ti-o doresti. Si totusi sunt situatii in care esti nevoita sa o iei. Sa le enumar? Lipsa unei relatii, lipsa sprijinului din familie, situatie financiara, varsta, riscuri de sanatate pentru mama sau copil, viol si lista poate continua…
Se poate pune, desigur, problema cum, intr-o epoca ce duduie de informatie, se mai poate ajunge la sarcini nedorite. Cand ne referim la adulti, imi este destul de dificil sa inteleg, dar este uman. Te mai ia valul, bei un pic prea mult, fumezi ceva si uiti de prezervativ (cu toate ca nu e util doar impotriva unei sarcini si chiar nu e de uitat). Sau esti intr-o relatie stabila si sfantul calendar da gres (rar, dar nah, se mai intampla). In cazul adolescentior insa situatia este foarte delicata. Ce e de facut?
EDUCATIE!
La scoala, dar mai ales acasa. Uite asa:
- Vorbiti deschis despre sex cu copiii vostri.
Aveti senzatia ca, daca nu deschideti subiectul si il tineti bine ascuns sub pres, copiii vostri nu vor vrea sa faca sex la 15-16 ani? Am voie sa rad? Ba da, fix la asta se vor gandi si fix asta vor face. Asa ca un parinte istet va discuta cu copilul despre ce inseamna sexul si despre faptul ca in urma lui poate aparea o sarcina. Bine ar fi ca discutiile sa inceapa inainte inceperii. 🙂
Incearca sa nu fii nici prea didactic (foloseste cuvinte simple), dar nici exagerat de descriptiv. Nu trebuie sa il sperii si sa intri prea tare in intimitatea lui. Ia-o treptat. Afla mai intai ce stie deja (precis stie deja muuulte!). Umorul ajuta de fiecare data.
- Explicati care sunt metodele de contraceptie.
Da, sigur ca pot fi momente penibilute, dar sunt de preferat decat o eventuala intrerupere de sarcina, nu? Fara exceptie, atat parintii de baieti cat si cei de fete TREBUIE sa le explice acestora, fara menajamente, despre riscurile sexului neprotejat. Crezi ca le este jena sa cumpere prezervative? Cumpara-le tu! Desigur, exista si alte metode contraceptive, dar despre acelea cu alta ocazie (e mai complicat).
- Fiti alaturi de ei indiferent de ceea ce se intampla.
Ce bine ar fi daca relatia intre parinte si copil ar permite copilului sa vina si sa zica a doua zi: “Mama, cred ca am facut o greseala!” O eventuala sarcina ar putea fi combatatuta cu pastila de dupa. Dar daca nu se intampla asta si apare o sarcina, nu uita ca iti iubesti copilul. Sprijina-l. Si fii alaturi de el in orice decizie. Nu-l critica. Nu-l face sa se simta si mai vinovat decat oricum se simte. Nu uita ca si tu ai avut aceeasi varsta si ca poate ai gresit. E copilul tau si ii vrei binele, asa ca ofera-i sprijin neconditionat. Multe lucruri s-ar rezolva mai usor pe lumea asta daca am avea parte de sustinerea si intelegerea celor apropiati, dar si a celor din jur.
Voi cum vedeti aceasta chestiune? Ati avut deja THE SEX TALK cu copiii?
***
Delicat subiect, dar bune sfaturi.
🙂