Începe sezonul căpușelor. Cum să te protejezi corect de mușcătura unei căpușe și ce să faci dacă ai fost mușcată.
Anotimpurile calde sunt cel mai bun motiv pentru a sta cât mai mult în aer liber. Și bine faci pentru că nu există terapie mai bună ca natura. Cu toate astea, începe sezonul căpușelor, iar tu ai nevoie de informații esențiale pentru a te proteja corect de mușcătura unei căpușe. Activitatea lor crește odată cu ridicarea temperaturilor și, dacă avem o primăvară sosită devreme, este clar că urâtele căpușe își vor face de cap mai mult decât este necesar.
Dar cum te protejezi corect de căpușe și ce să faci dacă ai observat că te-a mușcat una?
Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi:
Mușcătura de căpușă
Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu sângele cald al gazdelor pe care le mușcă. Din păcate, mușcătura unei căpușe este extrem de periculoasă, deoarece poate infecta oamenii și animalele cu diverse bacterii, viruși și protozoare (organisme formate dintr-o singură celulă) care pot provoca boli grave. Afecțiuni precum:
- Boala Lyme
- Tularemie sau febra iepurelui
- Ehrlichioză, comună la câini, dar transmisă și la om cu simptome similare gripei
- Anaplasmoză granulocitară – o boală a sângelui
- Babezioză este principală boală care se transmite prin căpuşe şi la care sunt expuşi câinii din România, conform unui studiu din țara noastră efectuat de Protect Our Future Too între 2019-2021
- Virusul Powassan sau vărul mortal al Bolii Lyme care este răspândit în Canada și Statele Unite ale Americii, transmis la om de la căpușele de căprioară și marmotă (de aceea este frecvent în partea aceea a lumii)
- Febra cu pete din Munții Stâncoși (tot în Statele Unite ale Americii descoperită)
- Virusul Heartland
- Febră cu recidive
- Paralizie
Din păcate, căpușele sunt foarte mici și greu de văzut până când se atașează pe piele, dar cu cât sug mai mult sânge, cu atât se fac mai mari și mai ușor de reperat. Căpușele sunt artropode, adică au opt picioare fiind înrudite cu păianjenii și acarienii. Acestea variază în mărime și culoare, unele sunt mai mari, de culoare maro sau maro-roșcat, iar altele sunt mai întunecate, spre negru. Tot în cadrul inițiativei Protect Our Future Too și conform cercetărilor realizate, 78% dintre medicii veterinari de pe cuprinsul Europei sunt de acord că schimbările climatice sunt motivul principal pentru creșterea îngrijorătoare a numărului de paraziți, iar majoritatea dintre ei, consideră că paraziții de acest tip sunt periculoși chiar și în sezonul rece (toamnă-iarnă).
Cum să te protejezi de căpușe?
Când faci tracking pe munte, pleci într-o excursie sau vizitezi o zonă cu multă verdeață și iarbă, ori când pur și simplu când te plimbi în oraș, ar fi bine să ai la îndemână un spray împotriva țânțarilor și căpușelor. Procentul de DEET (Dietiltoluamidă) din spray determină durata efectului, cu mențiunea că unele persoane sunt alergice la acest compus și nu trebuie sub nicio formă folosit pe pielea unei femei gravide, care alăptează sau pe pielea unui copil sub doi ani. În zone împădurite poartă colanți sau pantaloni lungi, bluze sau geci cu mâneci lungi și verifică cu atenție fiecare centimetru de piele, inclusiv hainele pe față și pe dos odată ce te-ai întors acasă.
Zonele cele mai sensibile de pe corp unde se poate strecura o căpușă sunt:
- Scalpul și gâtul
- Picioarele, cu precădere în spatele genunchilor și între picioare, spre zona inghinală
- Buricul
- Urechilor și în spatele lor
- Sub brațe
- În jurul taliei
De asemenea, îmbrăcămintea de culoare deschisă te ajută să reperezi mai ușor căpușele, și nu în ultimul rând, poartă șosetele peste colanți, astfel încât căpușele să nu aibă posibilitatea de a se târî în interior. De asemenea, dacă locuiești la casă tăiatul ierbii – cel puțin pentru unii este terapie – așa că fii la zi cu cele mai scurte fire de iarbă din cartier și îndepărtează frecvent frunzele căzute din copaci sau deșeurile din curte. Nu depozita lucruri inutile în grădină și încearcă să ții curtea cât mai curată. Nu în ultimul rând, dacă ai animale de companie verifică-le mereu de căpușe, dragele de ele fiind primele care pot fi vizitate de aceste insecte nefaste.
Ai găsit o căpușă pe tine? Te-a mușcat? Cum procedezi?
Nu există nicio modalitate de a știi sigur că o căpușă te-a mușcat deoarece mușcătura sa nu diferă de cea a unui țânțar sau a unui păianjen. Din păcate, singurul mod în care știi cu adevărat dacă ai fost mușcat de o căpușă este dacă o găsești prinsă de piele. Doar că aceste nesuferite insecte nu lovesc și fug, ci ele rămân pe tegument pentru a suge cât mai mult sânge, iar cele aflate la maturitate pot să rămână lipite o zi-două până când se hrănesc suficient. Astfel că, mulți oameni le descoperă înainte ca ele să cadă singure. Căpușele sunt mici, cât o sămânță de mac și sunt mai greu de depistat, poate că nici nu le-ai observat și ele deja au căzut de pe tine ghiftuite de sânge.
Pași pentru a elimina căpușa de pe piele și a preveni șansele de îmbolnăvire:
- Scoate căpușa imediat ce ai descoperit-o, dar asigură-te că ai eliminat-o întreagă, mai ales părțile bucale
- Folosește o pensetă și trage ferm, uniform și constant, cât mai aproape de piele, dar fără să răsucești sau să smucești căpușa
- Nu zdrobi căpușa și nu încerca să o prinzi de zona mediană pentru că riști să-i strângi conținutul înapoi în corp
- După îndepărtarea căpușei, curăța zona mușcăturii cu alcool sau săpun, la fel și mâinile
- Aruncă căpușa în toaletă, iar dacă vrei, poți să o pui într-un recipient și să o duci la medicul de familie sau la un laborator pentru a fi identificată
- Nu folosi niciodată chibrite, foc, vaselină sau orice alt obiect din poveștile spuse de bunici și străbunici pentru a o elimina
Cel mai înțelept, ar fi să mergi la spital sau la cabinetul medicului de familie ca un specialist să-ți tragă căpușa din piele. În general, CDC nu recomandă administrarea de antibiotice după o mușcătură de căpușă pentru a preveni bolile transmise, dar ar fi bine să discuți cu doctorul și să urmărești timp de o lună dacă manifești simptome neobișnuite.
Reține
Așa cum am menționat anterior, fii atentă la orice schimbare de fizică în următoarele 30 de zile, mai ales dacă:
- Faci febră
- Simți oboseală constantă
- Îți apare o eczemă, roșeață sau umflătură (mai ales la locul mușcăturii)
- Ai dureri de cap
- Ai dureri musculare
- Îți simți articulațiile dureroase și inflamate
În concluzie, dacă ai fost mușcată de o căpușă mergi cât mai repede la un medic, iar dacă nu reușești respectă cu strictețe instrucțiunile de mai sus. Paza bună trece primejdia grea, nu-i așa?
Sursă foto: Unsplash.com
Surse material:
https://www.euronews.ro/articole/ce-este-virusul-powassan-varul-mortal-al-bolii-lyme
https://www.cdc.gov/ticks/pdfs/FS_TickBite-508.pdf
***