Now Reading
Apa termală: proprietăţi, beneficii şi mod de aplicare

Apa termală: proprietăţi, beneficii şi mod de aplicare

De câţiva ani încoace, oamenii vorbesc tot mai mult despre apa termală, iar brandurile dermato-cosmetice au grijă să o includă în componenţa produselor de îngrijire.

Acum câteva decenii, apa termală era un lux de care se bucurau doar cei care îşi permiteau să vină în centrele de tratament şi să facă băi şi diverse terapii. În prezent însă, apele termale au ajuns pe rafturile tuturor magazinelor şi farmaciilor, la preţuri foarte accesibile. Iar industria de beauty continuă să fie fascinată de acest ingredient ce face minuni pentru piele.

Ce este apa termală?

Pe scurt, este o apă care provine de la un izvor termal aflat la mare adâncime, o apă încălzită în subteran de activităţile geotermale ale pământului, bogată în săruri, minerale şi dioxid de carbon. Datorită acestor proprietăţi, apa termală are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra pielii, fiind esenţială în tratarea unor boli sau răni ale pielii (eczeme, iritaţii, psoriazis, ca să enumăr doar câteva).

Băi termale există încă din Antichitate – Budapesta, oraşul în care am ajuns din nou la început de an, este renumit tocmai pentru aceste băi termale, unele construite chiar de către romani.

Franţa rămâne însă locul naşterii celor mai multe branduri de skincare care au la bază apă termală: Ivatherm, Avène, La Roche-Posay, Vichy sau Uriage – toamna trecută am ajuns pentru prima dată şi în Uriage-les-Bains, unde mi-am pus la punct cunoştinţele despre proprietăţile apelor minerale, am scris despre întreaga experienţă aici.

Beneficiile apei termale

Am auzit multe persoane că folosesc apă termală „pentru că e bună”, dar cred că e important să ştim exact de ce e ea bună şi, mai ales, în ce momente/cazuri e indicat să o folosim.

Hidratează.

Apa termală conţine minerale precum calciu, sodiu, potasiu şi magneziu, minerale incluse şi în factorul natural de hidratare (NMH), o componentă ce asigură hidratarea pielii.

Acesta este şi motivul pentru care tot mai multe branduri creează produse bazate pe apă termală: cremă, loţiuni, geluri sau chiar balsam de buze.

Bineînţeles, asta pe lângă sticluţele cu apă termală, numai bune de păstrat în geantă pentru a-ţi reîmprospăta pielea ori de câte ori ai nevoie. Vântul, soarele excesiv, aerul uscat de la birou… iată doar câţiva factori care contribuie la uscarea şi deteriorarea pielii tale.

Apa termală este, de multe ori, cea mai simplă şi rapidă metodă prin care puteţi acţiona împotriva lor.

Calmează.

Poate unul dintre cele mai importante beneficii ale folosirii apei termale. Graţie componentelor sale (săruri şi minerale), aceasta vindecă pielea iritată sau rănită.

Atenuează arsura solară.

Apa termală este indicată în orice sezon, dar mai ales vara, când pielea este expusă atât de mult la ultraviolete. Aceasta regenerează şi calmează senzaţia de arsură a pielii, având un efect răcoritor.

Tip: pentru a intensifica procesul de vindecare, îţi recomand, alături de apa termală, şi un gel sau o cremă cu extract de aloe vera. Planta este o adevărată minune graţie proprietăţilor sale catifelante şi cicatrizante.

Fixează machiajul pentru ca acesta să reziste mai mult.

Îţi doreşti un look impecabil, care să se menţină câteva ore bune?

Aplică două, trei pufuri din spray-ul cu apă termală după ce ai terminat de finisat machiajul, lasă ingredientele sale să acţioneze puţin, iar apoi îndepărtează surplusul de apă termală cu un şerveţel, pentru a nu se forma pete.

Uniformizează şi oferă strălucire.

Datorită compoziţiei sale, apa termală calmează şi netezeşte pielea, fiind indicată imediat după un scrub facial. Produsele care se folosesc la exfoliere, deşi curăţă şi îndepărtează eficient celulele moarte, pot fi destul de agresive şi, uneori, pot cauza iritaţii sau roşeaţă.

Pulverizează apă termală după ce ai terminat exfolierea: pielea ta va reveni la normal mai repede şi va fi mult mai luminoasă.

Te ajută să te trezeşti rapid.

See Also

Ştii dimineţile în care simţi că e imposibil să funcţionezi, dar trebuie să te mobilizezi cumva, pentru că ai o mulţime de lucruri de făcut? Şi, bonus, faţa ta e umflată, „şifonată” de dungi şi linii fine, ceea ce clar nu te ajută.

Ei bine, apa termală (ţinută peste noapte la frigider) e soluţia perfectă şi în acest caz. Pulverizează pe faţă când te trezeşti şi vei primi un boost răcoritor imediat. Şi-n plus, îţi va ajuta faţa să revină la forma care trebuie în doar câteva minute.

Când, unde şi cum aplici apa termală

Când?

În principiu oricând, dar în special atunci când factorii externi (gerul, soarele) şi procesele chimice (peeling-ul, de exemplu) îţi agresează pielea.

Unde?

Apa termală nu e bună doar pentru faţă, ci pentru întregul corp. De exemplu, dacă ai o zgârietură superficială, în loc să o acoperi cu un plasture (se vindecă mai greu astfel), pulverizează puţină apă termală peste ea şi o să vezi că va începe să se închide în scurt timp.

Cum aplici apa termală?

E simplu: agită bine sticla (să se amestece mineralele), ţine recipientul la aproximativ 15 cm distanţă de faţă (sau de porţiunea pe care vrei să o aplici), pulverizează şi las-o să actioneze în jur de un minut. Apoi, foloseşte un şerveţel sau o dischetă demachiantă pentru a tapota surplusul et voilà, pielea ta e hidratată şi catifelată!

Tu folosești deja apă termală?

Foto: iStock

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top