Sports & The City. Importanta evenimentelor sportive stradale.
Evenimentele sportive aduse in strada dauneaza unui oras? Sau, din contra, ii fac, ne fac, bine?
“Un maraton este, inainte de orice, un mediu de socializare valoros care incurajeaza publicul larg sa evadeze pentru cateva ore din spatiul urban si sa se bucure de frumusetea competitiilor sportive si a miscarii in natura”, mi-a declarat, in exclusivitate, Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului si Sportului, campioana olimpica si mondiala atletism. Mai mult, sustine dumneaei: “Alergatorii la maraton sunt binecunoscuti pentru felul in care se incurajeaza reciproc, intelegand ca un principiu important al cursei, ca la linia de finish este loc pentru fiecare.” Si, mi-as dori, ca cei mai circotasi dintre voi s-o contraziceti. Nu-i asa ca nu puteti? 🙂 Eram sigura! 🙂
Corpul omenesc e construit pentru mişcare!” Gabi Szabo
“Prin aceste evenimente sportive stradale Bucurestiul devine in mod cert mai vizibil si mai cunoscut pe harta Europei. Deasemenea, locuitorii capitalei pot participa indirect la aceste manifestari sportive sau culturale care au darul de a schimba in bine lumea si de a face ca nu toate zilele sa fie la fel. Astfel de manifestari sunt organizate in toata lumea si in orice perioada a anului, asa ca nu vad ce ne-ar putea impiedica pe noi sa nu facem acelasi lucru…”, spune Paula Claudia Todoran, castigatoarea celei de-a saptea editii a Maratonului International Bucuresti.
Personal, imi amintesc cu enorm de multa placere de finala Tour De France, pe care am trait-o live in vara lui 2013. Fara sa fi planificat asa ceva, ne-am nimerit la Paris fix in acea zi. Mi-e greu sa va descriu in cuvinte senzatia avuta. (Si) mai mult decat multa lume pe Champs Elysee, toti extatici, toti pozitiv radiind de bucurie. Sportivii absolut magnifici. Viteza lor, evidement, ametitoare. Spectacolul sportului adus in, era sa zic strada, pardon, pe boulevard, mi-a ramas pina azi intiparit pe retina, pe cornee si, cel mai important, in suflet.
Unul dintre putinele evenimente sportive de mare amploare in targ 🙂 este Maratonul Bucuresti, care are loc din 3 in 4 octombrie. Anul asta – aflu de le organizatori – ne vom aduna aproape 10.000 de participanti din nu mai putin de 50 de tari. Daca mai punem si miile de spectatori, organizatorii, voluntarii, ne putem face o imagine a intregii miscari. E un numar impresionant, pentru un oras care abia de curand a inceput sa simta gustul miscarii, in special si, indraznesc, cu voia voastra a cititorilor mei, a evenimentelor internationale in general.
M-am familiarizat cu maratonul abia in primavara lui 2014, cand am devenit ambasador al Semi-Maratonului si al Maratonului Bucuresti. Atunci am devenit constienta de importanta evenimentelor sportive stradale pentru un oras.
Peste 800 de maratoane internationale se desfasoara anual in orasele lumii. Multi alergatori romani se inscriu in aceste curse”, spune Valeria Racila Van Groeningen, organizator Maratonul International Bucuresti si campioana olimpica la canotaj.
In (doar) doi ani de implicare, am reusit sa fiu mai mult criticata decit intrebta de ce alerg 🙂 Am fost criticata ca din cauza mea si a celor ca mine, traficul este restrictionat (ca sa nu mai spun ca in parc inca aud comentarii ironice de genul “vai, da-te draga la o parte, ca pe-aici n-ai loc de alergatori si biciclisti”).
Ce ne trebuie noua?
Ei bine, d-aia 🙂 . Pentru aceleasi motive pentru care le “trebuie” si “lor”. Pentru ca, evenimentele sportive de strada au deja traditie indelungata in mai toate orasele din lume: Atena (de mai bine de 2000 de ani 🙂 ), New York, Paris, Zurich, Londra sau Hamburg, de exemplu.
Pe scurt: e o metoda excelenta de a-ti pune orasul tau, in cazul de fata Bucuresti-ul, pe hartile turistice ale unor oameni care inca n-au calcat pe aici. V-ati gindit la asta?
Imaginati-va cat de buna ar fi lumea daca am invata cu totii sa-i incurajam mai mult pe cei de langa noi.
In plus, doamna Ministru Gabi Szabo, mi-a declarat: “Tara noastra poate sa invete astfel foarte multe de la alergatorii de maraton. Imaginati-va cat de buna ar fi lumea daca am invata cu totii sa-i incurajam mai mult pe cei de langa noi. Pe de alta parte, sa ajungi la finish-ul unui maraton este un adevarat test al puterii psihice si al andurantei. In timpului maratonului ne gasim puterea interioara sa depasim obstacolele si astfel realizam ca suntem cu mult mai mult decat am crezut vreodata.”
Ceea ce mi se pare demn de retinut din ce spune atleta Gabriela Szabo e ca: “De aceea, maratonistii au un trup viguros, o minte ascuţita şi o inima puternica” si da, cred cu tarie, ca declaratia doamnei Ministru poate fi extinsa tuturor sportivilor de performata.
Dar maratonul, sportul, se adreseaza noua tuturor, si mi-ar placea sa pot explica mai bine si mai clar, dar d-na Szabo rezuma edificator: “Din aceste motive, dorim sa atragem in mijocul naturii cat mai multi alergatori si mai ales sa incurajam familiile sa se inscrie si sa vina la start, indiferent de nivelul de pregatire, incepator sau alergator cu experienţa caci sportul este una dintre cele mai sanatoase pasiuni iar alergatul este atat de simbolic pentru tot ceea ce reprezinta viata.”
Stiati ca? “Masinile sunt tinute cat mai departe de traseu pentru ca alergatorii sa nu inhaleze gaze.”
Constantina Dita, campioana olimpica la maratonul din Beijing 2008: “In legatura cu evenimentele stradale sunt multe de spus, dar ma opresc la doar cateva detalii foarte importante: maratonul se desfasoara intr-un mediu foarte placut, cu traseul prin zone istorice, foarte multa lume incurajeaza de pe margine, masinile sunt tinute cat mai departe de traseu pentru ca alergatori sa nu inhaleze gaze, traseul sa fie pe strazi cat mai largi, aerul sa fie cat mai curat si ar fi multe de spus despre conditiile optime pentru un maraton. Dupa cum stim multe sporturi se desfasoara pe strazi si toate indeplinesc asemenea conditii.
Un eveniment sportiv stradal pentru capitala noastra are mare importanta deoarece vrem si noi sa avem competitii stradale la nivelul competitiilor internationale si locuitorii capitalei ar trebui sa fie foarte bucurosi ca putem sa avem asemenea evenimente. De asemenea, ar putea sa vina in numar cat mai mare pentru a incuraja sporturile stradale, ca sustinatori sau voluntari.”
Trebuie sa mai stiti si complexitatea organizarii unui astfel de eveniment, iar Valeria Racila van Groningen este cu siguranta persoana care detine perfect know-how-ul. “Pentru reusita unui asemenea eveniment colaboreaza si lucreaza sute de oameni: institutii ale statului, asociatii si cluburi sportive, sponsori si voluntari. De asemenea, fondurile colectate sunt folosite de asociatiile caritabile partenere.”
Ce mi-a placut cel mai mult din declaratiile Gabrielei Szabo, pe care am urmarit-o, cu sufletul la gura, atatia ani la rand, la fiecare olimpiada, la fiecare competitie televizata, e ca, citez: “Un maraton e mai mult decit o reusita atletica. E o stare de spirit: o stare de spirit care arata ca totul e posibil. De aceea, un maraton, o competitie sportiva ne ofera noua, cetatenilor unui oras, indiferent de abilitaţile sportive şi gradul de pregatire, un prilej de bucurie prin sport.”
Asadar, pe 3 si 4 octombrie va astept sa alergam impreuna (va puteti inscrie aici). Sau macar sa fiti prezenti ca sustinatori si sa ne bucuram impreuna de sarbatoarea Bucurestiului!
“Corpul omenesc este construit pentru miscare!”
FOTO: Maratonul International Bucuresti, Pixabay