Ce învățăm din călătorii?
I dont trust people who don’t travel. 🙂 Cumva chiar nu am încredere în oamenii care nu călătoresc. Îi consider lipsiți de curiozitate, fără spirit de aventură, poate chiar plictisitori. Evident, nu vorbesc de cei care nu au posibilitatea s-o facă ci de cei care chiar nu-și doresc asta, lucru imposibil de înțeles pentru mine.
Călătoriile ne poartă peste tot în lume și dincolo de plăcerea descoperirii unui loc nou, învățăm o mulțime de lucruri folositoare.
Iată ce poți învăța din călătorii atunci când îți deschizi mintea și sufletul.
Te cunoști mai bine
Călătoriile ne scot din zona noastră de confort. Expuși necunoscutului, pășim pe teritorii noi, iar tot ce nu cunoștem, e posibil să ne sperie. Călătorind, ne depășim teamă, ne aflăm limitele și învățăm cum să le depășim. La finalul unei călătorii aventuroase, poți afla mai multe despre tine decât ai făcut-o în ani buni.
Geografie, istorie și politică
Am fost cu toții prezenți la orele de geografie și istorie din școli dar, să fim serioși, nu-i așa că nu-ți amintești chiar tot? Puțini sunt cei care știu să-ti spună, fără să se uite pe google, cu ce țări se învecinează Ghana (Burkina Faso, Coasta de Fildeș și Togo), ce țări fac parte din Borneo, care e adevărată capitală a Boliviei sau care sunt cele 50 de State ale Americii, ca să dau doar câteva exemple, la nimereală.
Călătorind îți îmbunătățești automat cunoștințele legate de geografie dar și despre vreme și anotimpuri, afli cum stă treaba cu sezonul ploios, despre flux și reflux, cum te adaptezi la altitudine precum și alte taine ale pământului.
La fel și cu istoria, politica sau religia. Chiar dacă ai cât de cât niște idei de bază, vei învață atât de multe văzând cum stă treaba la față locului. Poți vorbi direct cu oamenii, le poți afla părerile și opiniile și o mulțime alte informații pe care nu le afli din presă, cărți sau internet.
Cultură
Călătoriile ne îmbogățesc spiritual dar și cultural. Vizităm muzee, instituții, palate, locuri istorice. Ne familiarizăm cu tot spațiul cultural al unui loc în care călătorim de la muzică la pictură, teatru până la artă stradală.
Avem acces nu doar la scenă culturală a unei țări sau oraș ci și la cultura și tradiția unui popor. Călătoriile deschid porți către alte culturi așa că în fiecare loc poți descoperi ceva nou. Fie că e vorba de obiceiuri, religie sau tradiție locală, ne întoarcem acasă mai deștepți, mai luminați.
Orientare
Nici nu-mi pot imagina cum călătoreau oamenii pe vremuri, fără GPS sau google maps. Dar știu din propria experiență că internetul nu funcționează peste tot așa că e bine să avem o oarecare capacitate de orientare. Și nu-ți face griji dacă nu îți iese din prima! Cu cât vei călători mai des, cu atât îți vei putea îmbunătăți tehnica de orientare, singurul risc de a te mai rătăci la un moment dat fiind doar în gânduri.
Comunicare
Nu trebuie să vorbești aceeași limba cu cineva ca să comunici cu adevărat. Uneori, e de ajuns un gest, o aprobare, un semn de complicitate, și deja s-a stabilit o legătură.
Călătoriile îți deschid noi orizonturi, cunoști oameni care te captivează, cu unii dintre ei legi chiar prietenii durabile. În special când călătorești singur, vrei-nu vrei, interacționezi cu alți oameni, fie călători, fie localnici. Le asculți poveștile, le urmezi sfaturile și înveți să devii mult mai deschis. Înveți totodată să nu ai încredere în oricine, pentru că un pic de precauție nu strică…
Carpe diem
Când călătorești trăiești în prezent, te bucuri de moment și lași în urmă grijile de acasă. Trăiești senzații și emoții noi, cum ar fi satisfacția care te cuprindă câteodată când ajungi într-un loc greu accesibil sau pe care îți doreai să-l vizitezi de multă vreme. Nu-i așa că nicicând n-ai savurat mai bine clipă și senzația de libertate ca într-o călătorie?
Ești cu adevărat prezent, îți verifici mai rar telefonul și te bucuri de ce este în jur.
Răbdare
Întârzieri, amânări, așteptări lungi…toate astea sunt inevitabile atunci când călătorești mult și des. Uneori, capriciile vremii, sau chiar situația politică, te pot ține prizonier într-un loc mai mult decât ți-ai propus. Vei trece de la iritare la frustrare dar nimic nu te ajută.
Învață să ai răbdare, lucrurile nu se mișcă mereu așa cum ne-am dori.
Finanțe
Cu toții avem un buget estimativ atunci când plecăm într-o călătorie. Facem planuri, calcule dar de cele mai multe ori ne lovim și de cheltuieli neprevăzute. Și aici intervine flerul fiecăruia de a își folosi resursele.
Înveți să micșorezi bugetul sau să cheltuiești mai puțin, îți reinventezi socotelile în așa fel încât să nu rămâi cu o gaură prea mare. Înveți din greșeli și, cu timpul, sunt șanse să-ți pregătești bugetul cu o precizie de contabil.
Limbi străine
Vorbesc aici în special de limbile de circulație internațională, cu toate că n-ar strică să înveți nici câteva expresii în limbi mai puțin circulate. Lasă timiditatea la o parte, intră în vorba cu lumea, exersează-ți cunoștințele și vei avansa cu fiecare frază.
Dacă te aventurezi în afară Europei, în American Latină spre exemplu, îți va fi simplu să înțelegi ce se vorbește pe acolo iar dacă exersezi, ai șansă că la întoarcere acasă să adaugi o limba străină nouă în CV. În majoritatea țărilor de acolo poți lua cursuri rapide de 2-3 săptămâni, unde ai șansă să înveți limba direct de la localnici.
Tu ce ai învățat din călătorii?
***