Dificultățile cu care se confruntă un nomad digital. Sau despre partea întunecată a paradisului.
Am tot vorbit despre Bali ca fiind paradisul celor care aleg să lucreze remote, iar acum simt nevoia să aduc în discuție și reversul medaliei. Pentru o persoană care are un job clasic, la birou, cu program de la 9:00 la 17:00, viața unui nomad digital poate părea ruptă dintr-o poveste frumoasă. Și în mare parte, chiar așa este. Însă, așa cum bine știm, în viață totul are un preț.
Am realizat că nu am vorbit niciodată despre cât de singur te poți simți atunci când alegi să te muți dintr-un colț de lume în altul, despre cât de dificil este să menții relațiile cu oamenii dragi sau despre cât de apăsătoare și dureroasă poate fi lipsa sentimentului de apartenență. Mi-am dat seama de aceste aspecte abia atunci când un prieten care locuia în Bali a decis să se întoarcă în țara de origine pentru că depresia cu care se confrunta a devenit copleșitoare pentru el.
Viața de nomad digital este caracterizată prin libertate și dezrădăcinare, deopotrivă, motiv pentru care necesită un nivel maxim de auto-responsabilitate, încredere în sine, stabilitate psihică și emoțională. Pentru că oricât de frumos este să îmbrățișezi acest stil de viață, el vine la pachet și cu părți mai puțin bune, care pe fondul unor dezechilibre interioare ar putea să facă mult mai mult rău decât bine.
- Singurătatea
Ca nomad digital ai ocazia să participi la o mulțime de evenimente, să mergi în locuri noi, în care poți cunoaște oameni din toate colțurile lumii, în prezența cărora te simți minunat. Doar că, fiecare “Hello” este însoțit de un “Goodbye”, iar odată întors în camera ta realizezi că, de fapt, ești singur, departe de familie și de prietenii tăi de-o viață. Iar partea cea mai dificilă intervine atunci când pleci dintr-un loc în altul și ești nevoit să reiei același proces de integrare și de a-ți face noi prieteni.
- Lipsa rutinei
Mulți vor să scape de rutină, motiv pentru care aleg să lucreze departe de casă. Valabil și în cazul meu. Însă, mi-am dat seama că, deși consider rutina sinonim cu plictiseala, acesta este un aspect esențial în lipsa unei structuri bine puse la punct. Dar atunci când ești într-un loc nou, pe care abia aștepți să îl descoperi, este dificil să îți creezi o rutină. În mod obișnuit, când locuiești într-un oraș cunoscut, cu care ești familiarizat, ai un program zilnic care se tot repetă. În schimb, atunci când ești nomad digital, aproape nicio zi nu seamănă cu alta pentru că ești într-o continuă căutare de locuri, oameni și experiențe noi.
- Gestionarea timpului
Atunci când te muți într-un oraș nou, ai toate șansele să transformi pierderea timpului într-o artă. Fie că te plimbi pe străduțele ascunse, colinzi magazine, fie că profiți de plajele însorite sau descoperi cafenele și restaurante locale, toate necesită timp. Iar dacă ai un business, știi deja că timpul înseamnă și bani. Ca nomad digital nu îți rămâne decât să găsești calea cea mai eficientă de a îmbina viața profesională cu cea personală, lucru care poate fi o adevărată provocare.
- Venituri fluctuante
Acesta este principalul dezavantaj al freelancerilor, valabil atât pentru cei care lucrează de acasă, cât și pentru cei care aleg destinații îndepărtate. Însă, cu atât mai mult atunci când ești departe de casă, ai nevoie de abilități excelente de gestionare a veniturilor, tentațiile fiind mult mai mari atunci când vrei descoperi un loc nou. Este esențial să fii atent la cheltuieli, căci altfel, te poți trezi în situația în care nu ai nici măcar banii necesari pentru a te întoarce acasă.
- Prea multă libertate
Într-adevăr, cu toții tânjim la un moment dat după mai multă libertate, dar oare câți dintre noi se gândesc că ea ar putea deveni apăsătoare? Ca nomad digital este foarte posibil să te lovești de acest sentiment. La început, te bucuri că ai libertatea de a lucra când și unde vrei, dar după un timp libertatea se transformă în singurătate și astfel te cuprinde panica, începi să te simți singur, deprimat, iar încrederea în sine poate scădea la cote minime.
- Probleme cu vizele
Pentru a evita problemele care ți-ar putea pune în pericol afacerea și planurile de călătorie, este important să acorzi atenție acestui aspect. Nomazii digitali trebuie să se asigure că au dreptul legal de a lucra în țara pe care o aleg, mai ales atunci când intenționează să petreacă acolo o perioadă lungă de timp. Iar acest lucru poate fi extrem de obositor atunci când te muți dintr-o țară în alta.
- Epuizare
Și dacă tot am vorbit despre oboseală, închei prin a menționa că acest stil de viață poate fi epuizant. Spre deosebire de cei care stau în țara de origine, nomazii digitali au nevoie să descopere permanent și să se adapteze unui nou stil de viață. Chiar și cele mai banale activități, de la cumpărarea produselor de îngrijire personală la găsirea celor mai bune locuri în care poți mânca, pot duce la oboseală acută după un timp. Și să nu uităm că mutatul dintr-un loc în altul înseamnă împachetarea și despachetarea constantă a bagajelor, activitate de care s-ar putea să te saturi la un moment dat.
Așadar, stilul de viață al nomazilor digitali presupune un mix de sentimente și trăiri în contradictoriu. Pe de-o parte, ești în căutarea libertății, fugind de rutina zilnică, pe de altă parte te consumi facând bagaje și tânjind după casă, prieteni și familie. Un lucru e cert: înainte să alegi acest stil de viață, este important să știi la ce să te aștepți, să cunoști atât avantajele, cât și dezavantajele și să iei decizia în funcție de starea ta interioară.
_________
Raluca Elena Rogoz este strateg de brand cu o experiență de peste 8 ani într-o arie vastă de industrii, timp în care a colaborat alături de echipa ei cu antreprenori, companii mici sau corporații. În 2018 a preluat și “statutul” de nomad digital, alegând să se mute din țară și să lucreze din Asia și Portugalia.