Now Reading
Clean Beauty – conceptul la modă în domeniul beauty

Clean Beauty – conceptul la modă în domeniul beauty

Conceptul de clean beauty a stârnit o groază de discuții în ultimul timp cu privire la ce conțin și, cu atât mai mult, ce nu ar trebui să conțină produsele cosmetice pe care le folosim aproape, dacă nu chiar zilnic. Ce-i drept, oamenii sunt tot mai preocupați în ultima vreme de tot ceea ce ține de ecologie, protecția mediului sau mâncat sănătos, iar domeniul beauty nu face excepție, mai ales că e vorba de ceea ce punem direct pe piele.

Împreună cu produsele care poartă eticheta de „bio”, „organic” sau „natural”, clean beauty este un termen pe care îl vom auzi din ce în ce mai des în ceea ce privește domeniul produselor cosmetice și despre care îți voi povesti mai multe în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă clean…

Clean beauty este un concept care poate fi privit ca o mișcare prin care se încurajează folosirea ingredientelor naturale, dar și a celor sintetice create în laborator, de mâna omului, atât timp cât acestea respectă normele de siguranță. Iar aici merită menționat că nu toate ingredientele naturale sunt safe (și iedera otrăvitoare tot plantă naturală este) așa cum nici toate ingredientele sintetice nu pot fi considerate periculoase.

Există în continuare produse cosmetice care combină ingredientele naturale cu cele sintetice, însă în ceea ce privește ideea de clean beauty, trebuie evitate acele ingrediente toxice, care pot afecta sănătatea și aspectul pielii pe termen lung.

…și ce nu este „curat”

În lista de ingrediente toxice care nu ar trebui să se găsească în niciun produs cosmetic, fie că e vorba de fond de ten, mascara sau gel de duș se află sulfați, parabeni, uleiuri minerale, ftalați, formaldehide, parfumuri sintetice și nu numai. Uniunea Europeană, de exemplu, are o listă cu peste 1,300 de ingrediente toxice care sunt interzise, însă, în Statele Unite sunt interzise doar 30 de ingrediente toxice, ceea ce înseamnă că domeniul beauty încă mai are de lucrat de acest capitol.

Cel mai probabil de aici pleacă și mișcarea care își dorește ca toate companiile din industria cosmeticelor să fie responsabilă și să stopeze folosirea acelor ingrediente care afectează pielea.

Iar dacă ar fi să vorbim despre efectele pe care le au asupra pielii toate ingredientele toxice, iată câteva exemple:

  • Coloranții artificiali fac ca pielea să fie mai sensibilă
  • Uleiurile minerale (paraffinum liquidum, petrolatum) înfundă porii
  • Siliconii (dimeticon) duc la congestionarea tenului
  • Parabenii (methyl-, ethyl-, butyl-, propyl-) sunt cei mai controversați deoarece au fost asociați cu apariția cancerului la sân sau infertilitate
  • Sulfatul de sodiu lauril, ftalații (DBP, DEHP, DEP, BPA) și emulgatorii din parfumurile sintetice sunt absorbiți rapid de piele

Cum să alegi produsele care sunt clean

Există deja companii producătoare de produse cosmetice care respectă normele de siguranță și care au ales să creeze produse care îmbrățișează conceput de clean beauty, dar și reselleri care promovează această mișcare. Iar dacă vrei să cumperi responsabil și să ai grjiă de pielea ta, iată câteva sfaturi de care să ții cont:

1. Verifică întotdeauna ingredientele

Informează-te cât mai bine despre ingredientele care sunt toxice și care nu îți afectează pielea și citește cu atenția eticheta produselor cosmetice înainte să le achiziționezi. Evită, așadar, să cumperi produse care conțin:

  • Parabeni: methyl-, ethyl-, butyl-, propyl-)
  • Ftalați: DBP (dibutyl phthalate), DEP (diethyl phthalate), BPA (Bisphenol)
  • Formaldehyde: Formaldehyde, Quanternium-15, DMDM hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Sodium Hydroxymethylglycinate
  • Triclosan
  • Parfumuri sintetice
  • Siloxan: Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, and Cyclohexasiloxaneand
  • Antioxidanți sintetici (SLES, SLS, ALS): BHA (butylated hydroxyanisole) and BHT (butylated hydroxytoluene)
  • Emulgatori din categoria PEG: Polyethylene, Polyethylene Glycol, Polyoxyethylene, Ceteareth
  • Petrolatum: Petroleum Jelly, Mineral Oil
  • Conservanți precum phenoxyethanol

2. Optează pentru produse fără parfum și coloranți

Cu cât un produs are mai puțin ingrediente, cu atât e mai sigur pentru piele și cu atât mai mult dacă nu are parfum sau coloranți. Ambele ingrediente pot crește sensibilitatea pielii.

3. Cumpără „verde”

Asta poate înseamnă să cauți produse care sunt ambalate în cutii fabricate din materiale reciclabile sau, dacă sunt ambalaje de plastic, să verifici dacă fac parte din categoria 1 (PET) și 2 (HDPE) deoarece aceste tipuri de plastic sunt reciclabile. De asemenea, ai putea alege produse cosmetice de la producători care se implică activ în acțiuni de protecție a mediului și sunt responsabili.

See Also

Iar dacă ai dubii că un produs este sau nu clean, atunci îl poți pe verifica pe site-urile  Skin Deep by the Environmental Working Group și Skin Ninja; sau poți decărca aplicația Think Dirty.

Unde găsești produse clean în România?

Magazinele Sephora și Douglas au în portofoliu un număr considerabil de astfel de branduri. În plus, sunt multe magazine online care oferă game de produse de îngrijire a tenului și makeup clean. Încearcă BioBeauty, MioBio sau RepublicaBio.

Grija pentru sănătatea și frumusețea pielii nu ține doar de respectarea unui ritual de îngrijire, ci și de produsele pe care alegem să le folosim. Tu ce faci ca să ai grijă de pielea ta? Ai anumite produse clean beauty pe care deja le utilizezi?

Sursă foto: Unsplash

***

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top