Now Reading
Acidul folic și importanța lui pentru sănătatea organismului.

Acidul folic și importanța lui pentru sănătatea organismului.

Nu au trecut nici măcar 100 de ani de la descoperirea acidului folic. O perioadă destul de mică, nu-i așa? Dar în acest interval s-au făcut multe cercetări vizavi de importanța lui pentru sănătatea organismului. De fapt, acesta a fost parcursul tuturor vitaminelor. Haideți să aflăm împreună ce este acidul folic și care sunt beneficiile lui!

Termenul „vitamină” a fost folosit pentru prima dată abia în anul 1912. De atunci și până în prezent s-a descoperit câte sunt, care este componența lor, în ce categorii se împart, care sunt beneficiilor lor, care sunt dozele zilnice recomandate, care sunt alimentele pe care ar fi indicat să le consumăm, care sunt simptomele asociate lipsei vitaminelor, ce probleme sunt determinate de un deficit și au fost create suplimente alimentare cu ajutorul cărora să aducem și să menținem nivelul vitaminelor la valoarea optimă.

Este important de știut că vitaminele se împart în două categorii: liposolubile și hidrosolubile. Cele din prima categorie sunt solubile în grăsimi și sunt depozitate în corp pentru o perioadă mai mare de timp. Cu alte cuvinte, organismul își creează rezerve pe care le poate folosi atunci când nu-i mai oferim respectivele substanțe nutritive. În această categorie intră vitaminele A, D, E și K.

Din a doua categorie fac parte vitamina C și complexul de vitamine B. Acestea sunt absorbite rapid de organism și sunt folosite imediat, excesul fiind eliminat prin urină. Ceea ce înseamnă că trebuie să avem constant grijă ca, prin intermediul alimentației, să ne asigurăm zi de zi doza necesară. O informație pe care ar fi bine să o ții minte, pentru că acidul folic face parte din aceasta grupă de vitamine.

Ce este acidul folic?

Acidul folic face parte din complexul de vitamine B și mai este cunoscut și sub denumirea de vitamina B9. Știm, desigur, că vitaminele sunt necesare pentru o stare de sănătate bună. Aici nu este nimic de dezbătut. Fiecare dintre noi ar trebui să consume fructe și legume în stare proaspătă pentru a se putea bucura de efectele lor pozitive. Dar care sunt beneficiile pe care le are acidul folic asupra organismul nostru?

Beneficii:

  • Întărește sistemul imunitar și reduce riscul de apariție a anemiei.
  • Îmbunătățește memoria.
  • Menține o stare bună de sănătate a sistemului osos.
  • Scade riscul apariției afecțiunilor asociate inimii.
  • Îmbunătățește gradul de fertilitate.
  • Previne malformațiile congenitale, ceea ce îl face să fie esențial în timpul sarcinii și al alăptării. Totodată, acidul folic scade riscul apariției complicațiilor pe durata sarcinii, și anume: nașterea prematură sau avortul spontan.
  • Întrucât contribuie la stimularea receptorilor de serotonină, acidul folic poate să prevină depresia. Supranumită „hormonul fericirii”, serotonina este cea care ajută la reducerea nivelului de tristețe și la reglarea stărilor de anxietate. În cazul în care te interesează să afli mai multe despre acest subiect, îți las aici articolul Plăcere vs. fericire sau dopamina vs. serotonina. Cum facem diferența între cele două ca să fim fericiți.

Ce alimente conțin acid folic?

Pe de o parte, există surse de proveniență animală. În această categorie se încadrează ficatul și ouăle. Pe de altă parte, există și o mulțime de surse de origine vegetală. Te întrebi care sunt ele? Iată! Spanacul, avocado, anghinare, sparanghelul, fasolea, varza de bruxelles, salata verde, portocalele, germenii de grau, broccoli, lintea, semințele de floarea soarelui, lămâile, conopida, năutul, mazărea, bananele, kiwi, papaya. Și lista nu se oprește aici.

Este bine de știut că, odată ce alimentele sunt gătite, nivelul de acid folic pe care acestea îl conțin scade.

Ce simptome pot fi asociate lipsei de acid folic?

  • îmbolnăvirile periodice, ca urmare a faptului că sistemul imunitar devine slăbit;
  • lipsa de energie și stările de oboseală;
  • durerile de cap;
  • dificultățile de concentrare și problemele cu memoria;
  • pielea palidă și o albirea prematură a părului;
  • apariția unei alegii;
  • anumite probleme cu digestia;
  • iritabilitate.

Doza zilnică recomandată

Potrivit Harvard T.H. Chan School of Public Health, când vine vorba despre adulți, doza zilnică recomandată de acid folic este de 400 de micrograme.

See Also

Dar ea poate varia. De exemplu, în cazul femeilor care sunt însărcinate sau care sunt în perioada de alăptare, doza este mai mare. De asemenea, există și anumite medicamente care au un efect negativ asupra nivelului de vitamina B9 din organism, motiv pentru care ar putea apărea destul de ușor un deficit în corp. Totodată, nivelul de acid folic poate fi afectat și de anumite afecțiuni sau boli. Consumul ridicat de alcool pe o perioadă îndelungată reprezintă un alt factor ce determină scăderea gradului de absorbție.

Suplimente cu acid folic

Alimentația ar trebui, desigur, să fie principala sursă din care ne luăm necesarul de acid folic. Dar, în cazul în care există o carență sau un deficit, suplimentele reprezintă o variantă de luat în calcul pentru a ajunge din nou la un nivel optim de vitamina B9. Desigur, ele nu trebuie luate după ureche. Motiv pentru care îți las la îndemână articolul Cât, cum și în ce combinații luăm suplimentele ca să funcționeze?

Din ce cauză ai putea aveo o carență de acid folic?

  • Ai o alimentație nesănătoasă, săracă în legume și fructe.
  • Te afli în perioada de sarcină sau de alăptare.
  • Iei anumite medicamente ce favorizează deficitul de acid folic.
  • Fumezi excesiv.
  • Bei prea mult alcool. Aici vorbim deja despre alcoolism.
  • Ai o afecțiune care împiedică absorbția acidului folic din alimente (de exemplu: boala celiacă și boala Crohn).

N-aș vrea să închei fără să redau un citat care i-a fost atribuit lui Hipocrate, părintele medicinei: „Fie ca hrana să îți fie medicament și medicamentul, hrană!” Între timp au trecut aproape 2.500 de ani, dar îndemnul rămâne valabil, nu-i așa?

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top