Activități pentru copii și elevi cât timp școlile sunt închise.
Începând de astăzi școlile din România s-au închis iar copiii vor sta acasă până pe 22 martie. Asta înseamnă că aproape două săptămâni vor lipsi de la orele de curs, vor pierde materie și probabil că vă vor înnebuni de cap 🙂 (să și râdem un pic). Este firesc, sunt pachete de energie iar această energie trebuie consumată cumva. Așa că este foarte important, atât pentru ei, cât și pentru noi, să găsim soluții pentru această perioadă. Ce pot face elevii cât timp școlile sunt închise? Și ce poți face tu cu copiii astfel încât nimeni să nu sufere prea tare de plictiseală? Am adunat aici informații primite pe grupurile de Whatsapp de la mămici și cadre didactice și am mai adăugat și eu câteva informații adunate pe cont propriu.
Este important ca noi părinții să le explicăm copiilor noștri că este pentru binele lor și al tuturor oamenilor ca școala să fie închisă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire și că asta nu înseamnă că vor merge la mall sau în alte spații publice. În plus, copiilor mai mari ar trebui să le explicăm ce înseamnă acest moment și cât de important este să respectăm cu strictețe regulile pentru a contribui astfel la soluționarea unei crize pe care nimeni nu a mai trăit-o în ultimii zeci de ani.
Așadar, iată ideile de activități pentru copii și elevi cât timp școlile sunt închise.
Pentru elevi:
Să exploreze fascinantele canale educaționale de pe Youtube: CLICK AICI
Să descopere câteva resurse educaționale: CLICK AICI
Să urmeze un curs gratuit pe Khan Academy: CLICK AICI
Să afle propunerile UNESCO de învățare la distanță în condițiile închiderii școlilor din cauza COVID-19: CLICK AICI
Să folosească Goodreads pentru recomandări de cărți: CLICK AICI
Să vizioneze cele mai noi documentare sau filme pe Netflix sau HBO GO.
Activități pentru copii:
Mai mult ca sigur, copiii vor vrea să se joace pe PlayStation sau pe computer și nu cred că acesta este momentul să ne punem pe interzis una și alta. Consider că echilibrul este și de această dată cheia iar asta înseamnă că ar trebui să îi lăsăm și pe ei să facă ce vor, dar să le propunem și noi diverse activități care se pot dovedi chiar foarte distractive.
Jucați jocuri de societate.
Jocurile Monopoly, Catan, Nume de Cod sau Scrabble pot asigura câteva ore de distracție în familie. În plus, acestea pot constitui punctul de pornire pentru discuții despre viață și despre strategii. Dar în același timp, puteți adapta sau inova regulile jocurilor, de exemplu puteți ”trișa” la scrabble cu un dicționar pe masă sau cu cel online. O bună metodă prin care copiii pot învăța cuvinte noi.
Un alt joc care mie mi se pare foarte distractiv este Jenga. Dacă îl ai în casă, acesta este un bun moment să te distrezi cu el.
Faceți un puzzle mare.
Un puzzle de peste 500 de piese poate reprezenta o provocare pentru care mai mult ca sigur nu ai suficient timp în mod normal. Ei bine, în echipă, poate fi rezolvat mult mai repede și poate fi chiar super distractiv. Fiecare membru al familiei ar putea avea ca temă pentru început adunarea pieselor de un anumit tip ( de exemplu marginile), apoi asamblarea pieselor se poate face de toți la un loc.
Jucați cărți.
Macao, Tabinet, Șeptică, Popa Prostu’, Război, Trombon, Chems sau chiar jocuri mai complicate, Canastă, Whist, Bridge, Rentz, dacă ai copii mari. De când nu ai mai făcut asta? Mai știi regulile? 🙂 Vă las aici un link simpatic http://jocuridincopilarie.ro
Gătește cu copiii.
Dacă tot ai făcut provizii de făină și tot felul de alte ingrediente, este momentul să le și utilizezi. Caută pe net rețete simpatice de făcut cu copiii. Clătite, gogoși, biscuiți … cei mici sigur se vor distra și vor fi încâtați de rezultatul delicios.
Ascultați muzică și dansați.
Cultura muzicală se face din copilărie. Ascultă alături de copiii tăi muzică de tot felul, de la cea clasică, până la rock’n roll. Povestește-le copiilor despre genuri de muzică, instrumente, compozitori și, atunci când e cazul, mai și dansați. Face bine stării de spirit.
Învățați origami.
YouTube-ul este plin de tutoriale de tot felul. De ce nu ai studia arta japoneză a plierii hârtiei. Puteți face flori, păsări, fluturi sau orice altceva mai vrea copilul (sau copilul din tine).
Faceți un camping … în casă (sau în curte).
Poate ai un cort pe care nu l-ai mai folosit de mult (sau chiar niciodată). Acesta poate fi un moment bun ca să-l scoți de la naftalină. Este suuuuper amuzant să îl umpli cu pături și perne, să beți un ceai de ghimbir acolo sau să mâncați niște sandwichuri delicioase. Poți stinge chiar și lumina în toată casa și să citiți în cort la lumina lanternei.
Învățați cuvinte într-o limbă străină.
Există o sumedenie de aplicații (gen Duolingo) și cursuri online care vă oferă vocabular de bază și pronunția cuvintelor. Pentru copii este foarte amuzant să învețe să numere de exemplu în chineză sau japoneză.
Faceți un maraton de filme.
Harry Potter, Lord of the Rings, Pirații din Caraibe, filmele clasice Disney, seria Shrek sau Toy Story garantează momente frumoase tare pentru toată familia. Eu m-aș mai uita la ele … dar n-ai cu cine domne… :))))
Întreprindeți activități clasice …
… gen colorat, pictat, modelat cu plastilină sau slime, construiți tot ce vă trece prin cap din LEGO (apoi poate faceți și un video simpatic ca acesta de mai jos care a fost făcut în urmă cu mulți ani de băieții mei împreună cu tatăl lor și care are în acest momente peste 1 milion de vizualizări pe YouTube). Cu alte cuvinte, acesta este un moment în care îți poți pune din plin la lucru creativitatea.
Cam acestea ar fi ideile la care m-am gândit că ar fi potrivite pentru această perioadă în care copiii stau acasă. Știu că nu este ușor pentru nimeni. Dar singura modalitate de a depăși acest moment delicat din existența noastră este cu răbdare, înțelegere a fenomenului și adaptare. Și, după cum am mai spuz mai sus, cu respectarea strictă a regulilor. Igienă și stat acasă. 🙂
***