Alegerile europarlamentare 2019: ce înseamnă ele, care este impactul lor și importanța votului din 26 mai
Mai sunt câteva zile până la alegerile europarlamentare din 26 mai și, deși am vorbit de nenumărate ori despre acest subiect, o voi face din nou. Pentru că mi se pare important. Pentru că este important să conștientizăm, chiar și în al doisprezecelea ceas, că dreptul nostru de a vota este un privilegiu pe care îl avem de foarte puțină vreme și că ar trebui să profităm de el pentru a face alegeri mai bune pentru această țară.
O țară în care lucrurile au luat-o la vale cu o viteză amețitoare. O țară în care oamenii corupți par a fi intangibili. O țară în care legile se modifică de la o zi la alta, în funcție de cum se trezesc niște indivizi total nepregătiți pentru funcția pe care o au. O țară în care sunt atâtea de construit, dar încă nu s-au făcut primii pași în direcția potrivită.
Însă despre aceste lucruri știți deja, sunt convinsă. Așa că cel mai bun lucru pe care îl pot face acum este să aduc câteva lămuriri în ceea ce privește alegerile europarlamentare din 26 mai. Pentru că sunt în continuare persoane care nu înțeleg că și aceste alegeri sunt importante, ba chiar mai mult, sunt esențiale pentru viitorul țării.
Ce este Parlamentul European
Pe scurt, Parlamentul European este organul cu putere legislativă la nivelul Uniunii Europene.
Așa cum în fiecare stat există un Parlament care propune și ia noi decizii legislative pentru cetățeni, așa avem și acest Parlament, care este practic o instituție a tuturor țărilor membre U.E. Funcționează un pic diferit, dar baza este similară cu cea a parlamentelor locale.
Fiecare țară trimite la Parlamentul European reprezentanți (România are 33 de europarlamentari în momentul de față) care să participe la luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene (multe dintre hotărârile luate în Parlamentul European sunt implementate și pe plan național) și să își aducă aportul la bunul mers al Uniunii.
Ce fac europarlamentarii
Prerogativele europarlamentarilor sunt mult mai complexe și asta pentru că au de îndeplinit o misiune dublă la Bruxelles: să apere interesele statului pe care îl reprezintă, dar și să gândească strategii pentru buna dezvoltare a Uniunii Europene în ansamblul ei.
Așadar, cum ne influențează europarlamentarii existența prin munca lor din P.E.? Ei bine, iată cum arată, în linii mari, fișa postului lor:
- Europarlamentarii adoptă legile ce urmează a fi implementate la nivelul U.E., pe baza propunerilor primite de la Comisia Europeană, instituția care se ocupă cu analiza, conceperea și prezentarea de noi proiecte de lege;
- Europarlamentarii iau hotărâri cu privire la diferite acorduri internaționale;
- Aleg președintele Comisiei Europene;
- Stabilesc bugetul distribuit la nivelul Uniunii Europene;
- Aprobă bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, pe baza discuțiilor cu Banca Centrală Europeană;
- Formează comisii de anchetă pentru soluționarea petițiilor cetățenilor.
Structura Parlamentului European
Spuneam mai sus că România are de trimis 33 de europarlamentari la Bruxelles, numărul europarlamentarilor din fiecare țară fiind stabilit în raport cu populația sa. Parlamentul are un președinte ales de membrii P.E., care supraveghează toate activitățile instituției și are ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește bugetul U.E.
Odată ajunși la Bruxelles, europarlamentarii nu sunt împărțiți în funcție de țara de proveniență, ci de afilierea lor politică.
Asta înseamnă că sunt luate în considerare partidele din care fac parte în țară, eurodeputații alăturându-se astfel grupului politic format din partidele provenind din aceeași familie politică.
Grupurile politice de la Bruxelles sunt:
- Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)
- Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European
- Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
- Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa
- Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică
- Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană
- Grupul Europa Libertății și Democrației Directe
- Grupul Europa Națiunilor și a Libertății
Cum puteți trimite petiții la Parlamentul European
Simplu. Online (aici) sau prin poștă, dacă mai are cine acest curaj nebun. Petițiile ar trebui să aibă legătură cu o temă ce privește Uniunea Europeană și, mai ales, sfera de activitate a Parlamentului European.
Acestea fiind spuse, miza noastră din 26 mai ar trebui să fie să trimitem la Bruxelles oameni pregătiți, care știu să vorbească articulat pe un anumit subiect, oameni cu idei și inițiativă, nu corupți care duc în spate alți corupți sau teancuri de dosare penale.
Votul din 26 mai reprezintă, practic, primul nostru pas către o schimbare adevărată.
Mai mult decât atât, pe 26 mai se va face și un referendum pentru justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis.
Acesta va cuprinde următoarele două întrebări, la care va trebui să răspundeți cu DA sau NU:
- Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
- Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
Altfel spus, prin acest referendum al justiției se încearcă un mai bun control în ceea ce privește deciziile luate peste noapte de guvernanți, decizii care favorizează persoane a căror moralitate este discutabilă.
Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare și nu, nu o să vă spun ce să votați, pentru că asta e problema fiecăruia.
O să vă spun doar SĂ VOTAȚI. Și să votați în cunoștință de cauză, știind cu exactitate că votul vostru va cântări semnificativ.
Ne vedem pe 26 mai la urne!
***