Now Reading
Arta conversației: de ce suntem deficitari la ea și cum o putem stăpâni mai bine?

Arta conversației: de ce suntem deficitari la ea și cum o putem stăpâni mai bine?

Da, o voi spune de la bun început: mi se pare că suntem (tare) deficitari la capitolul conversație și comunicare. M-am gândit la treaba asta de curând, după un maraton de evenimente care au implicat multă socializare, evenimente la care am avut ocazia de a observa diverse interacțiuni și de a mă autoanaliza.

Și îmi dau seama că și acum am niște lacune în ceea ce privește arta conversației. Lucrez în televiziune, prezint sau moderez evenimente, vorbesc zi de zi cu zeci de persoane, dar încă am momente în care mă simt stângace și parcă nu știu despre ce să mai discut cu omul din fața mea, pe care tocmai l-am cunoscut. De multe ori, nu îmi dau seama cât de abordabil sau inabordabil e, cât de mult pot intra în intimitatea lui, dacă ar trebui sau nu să îmi exprim ideile, curiozitățile, opiniile. Așa că arta conversației este în continuare un teritoriu care merită explorat mai mult.

În definitiv, noi suntem deficitari la acest capitol pentru că nu am învățat la școală altceva. Nu cred că avem această lacună în esența noastră. Dar o putem cultiva, ca toți ceilalți. Când merg în afară, îmi place mult să văd că lumea e curioasă și obișnuită să întrebe lucruri – pentru că la ei nu există întrebări proaste, au dialogul în cultură și le place să stea de vorbă cu oricine. La noi situația e cumva la polul opus. La școală, la conferințe, la evenimente de tot felul, dacă cineva pune o întrebare, automat apare un schimb de priviri între ceilalți participanți. Apar încruntări, ochi dați peste cap, care bineînțeles că îl descurajează pe cel care a pus întrebarea. La fel se întâmplă și atunci când abordezi o persoană nouă. O studiezi puțin înainte și îți faci o impresie. Care s-ar putea să nu corespundă deloc cu modul în care e ea, de fapt.

Vezi cât de complicată-i treaba? Tocmai din acest motiv, astăzi m-am gândit să o mai descurc puțin… pentru mine dar și pentru cei interesați. Și să îți propun câteva trucuri care să îți îmbunătățească skill-urile conversaționale. La final, voi încheia cu o serie de DON’TS și 2 recomandări de lectură pe acest subiect.

#1 Fă o introducere de impact.

Stăpânirea artei conversației trebuie să înceapă de undeva, așa că trebuie să ai un punct de start. Dincolo de emoțiile pe care inevitabil le avem atunci când vrem sau trebuie să intrăm în vorbă cu cineva, totul se rezumă la felul în care relaționezi cu celălalt. Și orice relație implică o formulă matematică. Ca să te pregătești pentru prima interacțiune, trebuie să afli rezultatul de la A (cine este persoana respectivă) + B (de ce este persoana aceea relevantă pentru tine). Identifică puntea de legătură dintre tine și ea – care sunt lucrurile pe care le aveți în comun – și stabilește o conexiune pornind de la acestea. O reacție observată, o carte, un film, o întâmplare de la un eveniment social, o piesă: iată doar câteva exemple de la care poți pleca pentru a construi o conversație.

#2 Ajută conversația să progreseze.

O discuție se poate dezvolta cu ajutorul intervențiilor de explorare a interlocutorului tău. Nu vrei nici să îl plictisești și nici să devii agasant, așa că trebuie să fii atent la semnalele transmise. Întrebări precum „Ce mai faci?”, „Cum ți se pare…?”, „Ce crezi că va…?” te vor ajuta să explorezi sfera personală, să faci un soi de sondaj și să observi dacă celălalt preferă o abordare directă sau delicată, dacă e deschis la dialog sau nu. Da, este small talk, dar este un pas esențial pentru următorul pas în conversație.

#3 Ascultă mai mult decât vorbești.

Ironic, ce-i drept, dar arta conversației este mai degrabă despre ascultare decât despre vorbire. Evită pe cât posibil narcisismul conversațional. Oamenilor le place la nebunie să vorbească despre ei, problemele sau succesele lor, dar pentru o prima conversație nu e deloc indicat să faci asta. Nu vei face altceva decât să îl plictisești pe celălalt, mai ales dacă te apuci să povestești despre tine fără să te fi întrebat cineva ceva. În schimb, vei fi apreciat dacă te arăți interesat de ceea ce are celălalt de spus și dacă îi oferi feedback în tot acest schimb de idei. S-ar putea să-i câștigi încrederea mai rapid decât ți-ai imagina.

#4 Ține cont de două reguli-cheie.

Prima se leagă de trucul de mai sus și presupune să fii atent la ce îți transmite interlocutorul dincolo de vorbele pe care le spune. Comunicarea paraverbală (tonul, volumul vocii, ritmul, pauzele) și nonverbală (gesturi, mimică, contact vizual) îți dezvăluie mai multe despre interlocutor decât cuvintele alese de el. De exemplu, dacă o persoană îți răspunde monosilabic, rapid și se uită în altă parte când discuți cu ea, s-ar putea să nu fie interesată de o conversație cu tine. A doua regulă ar putea suna cam așa: sinceritatea și stilul direct sunt privilegiul intimității. Altfel spus, oversharing-ul și întrebările indiscrete ar trebui evitate la primele conversații. Așteaptă până când stabilești o conexiune ceva mai solidă cu celălalt.

#5 Încheie politicos de fiecare dată.

Indiferent de natura conversației și mediul social în care are loc, ai grijă întotdeauna să lași o impresie bună la final. În cazul unor întruniri protocolare (ședințe sau conferințe), poți folosi cu încredere formulele de încheiere: „În concluzie”, „Ca să încheiem”, „Acestea fiind spuse…”. În cazul unui context social, te poți retrage elegant cu un ultim compliment: „Eu mă pregătesc de plecare, mă bucur tare mult că ne-am cunoscut/revăzut”, „A fost distractiv/interesant/o plăcere…”.

DON’TS într-o conversație

Cum se întâmplă de fiecare dată, în orice situație sunt lucruri de făcut și lucruri de evitat cu orice preț. Din punctul meu de vedere, cele mai importante cinci DON’TS dintr-o conversație sunt…

See Also

  • Întreruperea interlocutorului. Vorbeam mai sus despre politețe și cred că cel mai nepoliticos lucru pe care îl poți face într-o conversație e să îți întrerupi tot timpul interlocutorul. E chiar foarte enervant să nu lași pe cineva să își termine ideea, indiferent că ești sau nu cu ea, iar dacă faci asta, s-ar putea să nu ai șansa unei alte discuții cu persoana respectivă. Și știu că poate te va surprinde, dar să pleci în timp ce o persoană este în mijlocul frazei, n-are legătură cu dorința de a fi interesant ci este doar lipsă de bună creștere.
  • Conversația cu o singură persoană dintr-un grup mai mare. Un alt gest nepoliticos este să discuți cu o singură persoană din grup și chiar să monopolizezi conversația. Îi vei face pe ceilalți să se simtă prost și s-ar putea să fii respins de tot grupul ulterior.
  • Oversharing-ul și bârfa. Știi acele persoane care se apucă să îți spună povestea lor din prima clipă în care încep o conversație cu tine? Sau pe cele care nu au ceva mai bun de discutat decât să îi bârfească pe cei din jurul vostru (de la cum sunt îmbrăcați la ce au făcut și altele asemenea)? Ei bine, nu, nu trebuie să fii o astfel de persoană. You can do better.

Must read!

Am ajuns la final, dar am promis că voi încheia acest text cu două recomandări de cărți. Amândouă conțin sfaturi și trucuri pertinente pentru cei care vor să se descurce mai bine la capitolul conversație în diferite contexte sociale. Enjoy!

 

 

Scott Berkun, Confesiunile unui vorbitor public, editura Publica

 

 

 

Comunicarea defectuoasă. Abordarea eficientă a discuţiilor, editura Curtea Veche

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top