Now Reading
Banii îți provoacă stres? Practică mindfulness financiar pentru succes în viață.

Banii îți provoacă stres? Practică mindfulness financiar pentru succes în viață.

Te-ai gândit vreodată că stresul din viața ta poate să fi generat de bani sau de modul în care-i privești? Dacă da, atunci e foarte posibil să te ajute principiile de mindfulness financiar, care, odată aplicate, îți pot face viața mai liniștită și echilibrată. Iar la noi în țară, educația financiară fiind lipsită cu desăvârșire, chiar cred că este necesar să învățăm cum să ne gestionăm finanțele … pentru a evita stresul generat acest aspect al vieții noastre.

Adevărul este că nu am fost educați să avem o atitudine relaxată privind finanțele, ci din contră. Pentru majoritatea oamenilor, acest capitol este privit cu teamă, frustrare, anxietate și inclusiv rușine. Dacă și tu simți la fel, poate ar trebui să privești altfel lucrurile. De aceea te invit să înțelegi cum conceptul de mindfulness îți poate salva situația financiară și te poate regrupa în raport cu banii, printr-o atitudine responsabilă și conștientă.

Cel mai important este să realizezi că banii nu aduc fericirea. Niciodată! Banii sunt doar instrumentul prin care putem ajunge unde ne dorim. Și de aici pornește tot, cel puțin pentru mine. Dacă mă urmărești pe social media, poate ai observat că în ultimul timp am vorbit despre educație financiară și mindfulness. La fel ca și tine, nu am avut până acum o relație corectă cu banii și nici nu știam cât de mult contează atitudinea mea vizavi de acest subiect. Dar am aflat și mă străduiesc să îi ajut pe copiii mei să fie mult mai la curent și aplicați când vine vorba despre acest aspect practic și pragmatic din viață.

În schimb, destul de recent, am aflat despre Scoala de bani, care se ocupă de educarea financiară a persoanelor ce doresc să își gestioneze corect finanțele, și am participat la acest curs. Și pentru că starea de prezență conștientă se aplică pe orice palier al vieții, BCR dezvoltă un program care să le vorbească oamenilor despre mindfulness financiar. Așa că, în colaborare cu psihologul Gáspár György, Școala de bani a lansat programul: Mindfulness financiar: cum să-ți îmbunătățești relația cu banii.Un program de educație financiară format din 21 de pași. Eu am urmat cursul săptămânile trecute și pot să spun că am fost surprinsă de cât de mult contează gândurile și atitudinea mea față de bani și cât de multe lucruri am putut să învăț în acest curs.

Ce presupune mindfulness

Mindfulness sau starea de prezență conștientă poate fi descrisă ca practica prin care îți acordezi atenția în momentul prezent și faci asta fără judecată și în mod intenționat.

De altfel, practicile de mindfulness se referă la a-ți regla conștient atenția prin observarea propriilor gânduri, sentimente, emoții și limbaj corporal. Prin aplicarea tehnicilor de mindfulness putem să:

  • să fim bine orientați în propria viață
  • să fim conștienți de ceea ce se întâmplă cu noi aici și acum (în prezent)
  • să acceptăm ceea ce nu poate fi schimbat
  • să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce se află sub controlul nostru

De altfel, eu cred că în general, în viață, starea de azi și acum ne ajută să renunțăm la propriile judecăți și raționamente cu privire la anumite lucruri, inclusiv la bani. Din păcate, multe dintre informațiile despre bani și ce reprezintă aceștia le-am moștenit de la părinți. Poporul român nu este cel mai bun exemplu de viață financiară trăită într-un mod responsabil, așa că mulți ne-am format un atașament total greșit și toxic față de bani.

Păreri de genul: „banii sunt răi”, „banii sunt ochiul dracului”, „ce-i prea mult strică” sunt idei greșite care repetate suficient ne dăunează în calea spre succesul financiar dorit. Și totuși cum putem prin mindfulness să ne schimbăm educația financiară pentru a ne bucura de succes?

Concluzia 1

Pentru a lua decizii bune este important să știi clar ce venit ai, cât cheltuiești și să calculezi diferența dintre acestea pentru a vedea unde te afli. Dacă ești pe plus, aplaudă-te, dacă ești pe minus înseamnă că bugetul tău are un deficit. Astfel, trebuie să te regrupezi și să fii atent/ă la următorii pași pe care îi ai de făcut.

Concluzia 2

Oamenii tind să se gândească la bani atunci când apare o problemă. Atunci, mulți își dau seama că nu și-au gestionat finanțele corect și stresul apare inevitabil, zâmbindu-le parșiv. De aceea, nu-i zâmbi înapoi stresului și ține-l sub control printr-un management financiar consecvent.

Urmărește-ți cheltuielile zilnice, verifică-ți constant soldul și tranzacțiile, iar mai apoi evaluează și gestionează-ți planul de cheltuieli. Ideea este să fii constant și să-ți notezi într-o agendă sau într-un Excel toate cheltuielile lunare. În timp, vei observa diferența.

Concluzia 3

Cursul despre educația financiară mi-a dezvăluit un lucru de care nu aveam nici cea mai mică idee. Anume că, trebuie să-mi dezvolt stima de sine financiară. Gândește-te așa: stabilirea unor țeluri financiare mari este ca și stabilirea rezoluțiilor de Anul Nou (dacă sunt prea mari nu vei reuși să le îndeplinești).

Secretul constă în setarea unor obiective realiste, bazate pe analiza punctelor 1 și 2 pe care le-am scris mai sus.

Poți să începi, de exemplu, să economisești punând lunar 5% din salariu de-o parte, la tine în purceluș (pușculiță) sau în contul de economii. Poate o să mustăcești, gândindu-te că este o sumă mică, dar acțiunea conștientă (mindfulness) de-a face acest lucru o să-ți declanșeze obiectivul, construind în timp stima de sine.

See Also

Ușor, dar sigur, într-un mod responsabil și conștient îți vei permite să stabilești obiective din ce în ce mai mari. Ai doar puțină răbdare.

Concluzia 4

Eu cred sincer că o casă curată reprezintă o minte limpede. Sfatul meu este să-ți faci un obicei din a trece periodic prin rafturile de la bucătărie, prin dressing și dulapuri ca să faci o evaluare a ceea ce ai deja.

Ordinea lucrurilor pe care le deții te va ajuta să ții pasul cu ceea ce nu îți mai este de folos. De aceea, este important pentru mine să arunc sau să donez lucruri de care nu mai am nevoie și constant să elimin cheltuielile frivole și care, în final, nu îmi aduc niciun beneficiu.

Ca să ajungi la mindfulness financiar, treci prin foarte multe etape. Din punctul meu de vedere, atitudinea aceasta este un mix atât de abordări practice, cât și emoționale. Rutinele învățate din copilărie pot fi rearanjate, astfel încât să te bucuri de viață.

Dave Ramsey, un cunoscut coach de educație financiară spunea că: „Ignoranța nu înseamnă lipsă de inteligență, înseamnă lipse de cunoștințe.” Te invit așadar să afli cum să te bucuri de bani fără stres și cu o atitudine de învingătoare cu ajutorul cursului de mindfulness financiar propus de BCR pe care îl poți parcurge integral și gratuit pe platforma Scoala de bani.

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top