Când trebuie să mergi la ginecolog? Situații punctuale în care ai nevoie de programare
Vizitele la ginecolog nu te fac niciodată să te simți confortabil, asta o știm cu toții. Și oricât de obișnuită ai fi cu ele, e destul de greu să fii complet relaxată în timpul examinării lor. Cu toate acestea, vizitele la ginecolog sunt o necesitate pentru sănătatea unei femei. Un pas care ar trebui făcut cel puțin o dată pe an pentru a te asigura că totul este în regulă, pentru a te proteja pe termen lung.
Și pentru că un astfel de subiect generează întotdeauna foarte multe întrebări, am rugat-o pe doamna doctor Mirela Popa, specialistul PlanificăNeprevăzutul.ro, să ne povestească despre implicațiile unui control ginecologic.
- De câte ori pe an ar trebui efectual un control ginecologic de rutină?
Consultul ginecologic de rutină se efectuează o dată pe an, în fiecare an.
- În ce constă un control ginecologic de rutină?
În cadrul controlului ginecologic de rutină, se realizează examinarea organelor genitale externe și interne cu ajutorul speculului vaginal și prin tuseu vaginal, urmat de examinarea clinică a sânilor. Tot atunci, se poate efectua testul Babeș-Papanicloau – examinare de screening pentru cancerul de col uterin.
- Pe lângă controlul de rutină, care este topul semnelor care ar trebui să-ți dea de bănuit și ar trebui să te determine să faci o programare la ginecolog?
Principalele semne că ar trebui să te programezi cât mai repede la ginecolog sunt: ciclul menstrual neregulat, sângerări intermenstruale sau după contact sexual, secreții vaginale modificate, durerea de abdomen inferior, durerile de sâni.
- Care sunt motivele pentru care se poate întâmpla să întârzie menstruația, să avem un ciclu menstrual neregulat?
Menstruația poate să întârzie din mai multe motive, dar principalele sunt: sarcina, disfuncția hormonală tiroidiană, boala ovarelor micropolichistice.
- Când e momentul să ne îngrijorăm de întârzierea menstruației? După cât timp?
Daca menstruația întârzie mai mult de 10 zile, ar fi bine să efectuăm un test de sarcină, în primă fază, după care ar fi bine să ne prezentăm la un consult ginecologic.
- Ce sunt secrețiile vaginale și de ce apar?
Sunt scurgeri vaginale modificate ca aspect, cantitate, miros și care dau simptomatologie de mancărime, usturime. Pot fi expresia unei infecții vaginale, iar cauzele cele mai frecvente pot fi: tratamentul cu antibiotic, mersul la saună sau la piscină, baia prelungită în cadă, cremele cu parfum, purtarea lenjeriei sintetice.
- Cum ne dăm seama de secrețiile vaginale modificate?
Secrețiile vaginale modificate vin cu o simptomatologie supărătoare, care ne atrage imediat atenția, cum ar fi: mancarime, usturime, miros neplăcut sau abundență.
- De ce este important să mergem la ginecolog înainte de a începe tratamentul cu anticoncepționale? Care sunt riscurile pe care le implică administrarea de anticoncepționale “după ureche”?
Pentru a primi recomandare de pilule contraceptive este necesară vizitarea unui ginecolog sau medic de planificare de familie. În cadrul consultației se evaluează starea generală de sănătate, se pot depista anumite contraindicații sau precauții în administrarea pilulelor, se recomandă analize de sânge uzuale. Există cazuri în care existența unor boli în familie (părinți sau frați) contraindică administrarea pilulelor!
Totul despre anticoncepționale – Răspunsuri pe înțelesul tuturor de la Dr. Mirela Popa
- În ce alte situații ar trebui să consultăm medicul ginecolog?
Pe lângă controlul de rutină pe care orice femeie ar trebui să îl facă cu strictețe anual, situațiile care ar trebui să ne aducă în cabinetul medicului ginecolog sunt: dureri de sâni, sangerări intermenstruale, sângerare după contactul sexual, durere la contactul sexual, menstruații abundente asociate cu anemie.
***
Mi-a placut articolul, multumesc pentur sfaturi!
Mă bucur! Mulțumesc pentru feedback! 🙂