Now Reading
Care sunt cele mai bune răspunsuri la întrebările deplasate ale celor din jur?

Care sunt cele mai bune răspunsuri la întrebările deplasate ale celor din jur?

E o problemă de când lumea și nu pare să se diminueze prea curând: cum faci față întrebărilor incomode și, mai ales, cum reușești să nu te lași afectat/ă de ele? Întotdeauna vor fi întrebări despre vreme atunci când aștepți liftul cu un străin. Și mereu vei fi întrebat de căsătorie la cinci minute după ce vei începe să te afișezi cu un nou/ă iubit/ă. Și oare mai e nevoie să intru în discuțiile despre job și salariu? Acolo să te ții!

Trecând și eu prin situații asemănătoare de-a lungul timpului (ohohoh, ba chiar am fost nevoită să fac small talk pentru o viața întreagă – dar personal nu am o mare problemă cu asta), mi-am dat seama care sunt cele două lucruri de care să ții cont:

  1. nu trebuie să o iei personal: unii te vor întreba lucruri incomode fără să își dea seama că te deranjează, gândindu-se că e ceva firesc să te mai întrebe de una sau alta, alții o vor face probabil intenționat, pentru că pur și simplu nu se întâmplă nimic interesant în viața lor și vor să arunce un ochi și în ograda celuilalt, dar asta nu înseamnă că trebuie să te pierzi cu firea sau să îți strici ziua din cauza lor.
  2. mergi pe cartea diplomației: să știi să răspunzi cu delicatețe chiar și la cele mai stupide întrebări este o aptitudine la care fiecare dintre noi trebuie să lucreze. Și te scapă de multe probleme!

Așa că de foarte multe ori aleg să răspund într-un mod haios la o întrebare care poate nu îmi convine sau e stupidă. Un exemplu edificator ar fi că după ce am născut și mă mai întâlneam cu diverse persoane care voiau să afla: ”Vaaai, dar cum s-a întâmplat?”, răspunsul meu era: ”Păi, eu m-am așezat așa, iar el…” Ai înțeles ideea! 🙂

Acestea fiind zise, iată care sunt, din ceea ce am auzit în jurul meu, cele mai deranjante întrebări… dar și răspunsurile pe care le poți da. Lista este, evident, deschisă.

„Când faci un copil? Nu vrei să ai un copil?”

Cred că este în topul celor mai stupide întrebări și asta pentru că, în primul rând, planul reproductiv al fiecărei femei (de regulă, femeile sunt supuse unui tir de întrebări despre copii, dar nici bărbații nu scapă uneori) este fix problema ei personală. O alegere de viață personală, o discuție personală, un subiect pe care terții nici măcar nu ar trebui să îl ia în calcul. Dacă persoana în cauză a suferit un avort? Sau nu poate avea copii? Sau pur și simplu nu își dorește? O astfel de întrebare e un MARE NU!

Ce răspunzi: dacă efectiv dai peste cineva care nu știe lucrurile de mai sus, răspunde-i cu un simplu „WOOOOW, știi, asta chiar e o întrebare foarteee personală!” Privește-l în ochi și lasă-l să se simtă inconfortabil în acel moment prelungit de tăcere, apoi schimbă subiectul. 🙂

„Ești cu cineva?”

Această întrebare aparent inocentă pune foarte multe presiuni pentru o persoană, pentru că, din păcate, în societatea noastră încă există acestă credință că statusul sentimental contează cel mai mult. Dacă ai trecut recent printr-o despărțire, aceasta e ultima întrebare pe care vrei să o auzi. Dacă ai mers la 274 de întâlniri și toate au ieșit prost, nu te va ajuta să fii întrebat/ă acest lucru. Chiar și dacă ai o relație minunată, întrebarea e destul de intruzivă.

Ce răspunzi: un „Da, sunt aici, cu tine” ar trebui să descurajeze solicitarea eventualelor detalii.

„Și? Când te va cere în căsătorie?”

O altă întrebare personală și ciudată, mai ales că întrebi pe cineva despre planurile altcuiva. Și în plus, de ce nu acceptăm într-un final că oamenii pot fi fericiți împreună și fără acte? Pentru fiecare cuplu funcționează o altă variantă, așa că cel mai bine ar fi să îi lăsăm pe alții să decidă ce e mai bine pentru ei.

Ce răspunzi: „Ne bucurăm unul de celălalt deocamdată și nu ne gândim la căsătorie, tu ți-am făcut vreun plan în sensul ăsta?”

„Și… cu ce te ocupi/ce faci mai exact?”

În primul rând, aceasta e o întrebare care pentru unii poate fi super plictisitoare, iar recitarea fișei postului nu cred că e plăcere pentru nimeni. Iar dacă ai „ghinionul” să ai un job ceva mai complex, să vezi atunci cu câte întrebări auxiliare vor năvăli pe tine. De regulă, persoane care pune această întrebare poate avea mai multe scopuri: A) să îți afle salariul, că doar în jurul banilor se învărte totul pentru unii, B) să afle dacă le poți face vreo favoare în viitor, C) să afle ce fel de persoană ești, pentru că, din păcate, jobul în continuare îi definește pe unii ca oameni.

See Also

Ce răspunzi: dacă nu ai chef să începi o luuuungă discuție despre jobul tău sau pur și simplu nu vrei să vorbești despre asta cu persoana respectivă, spune-i ceva de genul „Cred că este mai important să îi întrebăm pe oameni dacă le place ceea ce fac, dacă sunt fericiți, pentru că asta contează, de fapt. Și da, eu sunt foarte fericit/ă că lucrez în… (inserează aici domeniul… vag), pentru că… (inserează aici o explicație ori la fel de vagă, ori super detaliată…).” Vei crea astfel o diversiune și interlocutorul tău va fi prea confuz să mai întrebe altceva.

„Vremea este atât de…frumoasă/urâtă/ploioasă/etc”

Nimeni nu prea are chef de small talk, iar dacă scoți la înaintare discuția despre vreme, conversația e deja compromisă.

Ce răspunzi: „Oh, da, chiar e” ar trebui să fie îndeajuns. Iar dacă ai și telefonul la îndemână, prefă-te că te concentrezi asupra unui mail urgent. Scapi garantat!

Pe tine ce întrebare te irită cel mai tare? Și cum reacționezi?

Sursa foto: www.outnow.ch

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top