Now Reading
Care sunt cele mai populare destinații pentru nomazii digitali

Care sunt cele mai populare destinații pentru nomazii digitali

https://doer.ro/10-recomandari-de-spatii-de-coworking-din-romania-si-beneficiile-pe-care-le-ofera/

“Meseria” de nomad digital îți oferă libertatea de a alege și schimba locul în care stai și implicit, lucrezi, oricând îți dorești. Poți să călătorești dintr-un oraș într-altul, dintr-o țară în alta sau chiar de pe un continent pe altul, descoperind locuri și culturi extreme de diferite, fără să îți întrerupi activitatea profesională. 

Totuși, atunci când alegi destinația în care vrei să îți “muți biroul” pentru o perioadă de timp, nu te baza doar pe pozele văzute pe Instagram. Sunt câteva detalii pe care e bine să le analizezi înainte de a porni la drum.

Pe lângă experiențele unice pe care le poți trăi în locul respectiv, e important să știi care este nivelul de trai din acea țară și costurile pe care le implică, dacă este un mediu prietenos pentru străini, dacă există comunități de nomazi sau dacă sunt condiții pentru work remote, aspect care se referă, inclusiv, la rapiditatea și fiabilitatea rețelelor de internet.  

Iată 10 destinații pentru nomazii digitali, recunoscute ca fiind ideale.

Pe primele cinci le-am “testat” anul trecut și pot confirma, din proprie experiență, că sunt alegeri inspirate. Celelalte sunt recomandate de alți freelanceri sau antreprenori care au ales să îmbrățișeze acest stil de viață. 

  1. Bali

Destinația către care m-am îmbarcat anul trecut și care mi-a fost casă timp de 6 luni.

Deși este foarte diferită din punct de vedere cultural, economic și social, această insulă este extrem primitoare, făcându-te să o îndrăgești rapid. Aici găsești vreme însorită în cea mai mare parte a anului, vegetație luxuriantă, studiouri de yoga, dar și multe spații de co-working.

La toate acestea se adaugă și cheltuielile zilnice reduse, în comparație cu țările din Europa. Orașele Ubud și Canggu sunt cele mai populare printre nomazii digitali datorită infrastructurii dezvoltate și a costurilor accesibile. 

2. Thailanda

După Bali, Thailanda este una dintre țările din Asia care oferă cele mai bune condiții nomazilor digitali.

O destinație în care poți alege să trăiești un stil de viață mediu sau din contră, unul extravagant. Deși majoritatea se așteaptă ca Bangkok să fie în centrul atenției, orașul Chiang Mai și insula Koh Phangan sunt destinațiile preferate de nomazii digitali.

Pe lângă faptul că sunt mai puțin aglomerate, costul vieții este mai accesibil, iar conexiunea la internet foarte rapidă.

3. Malaysia

Datorită reglementărilor care permit călătoriile fără viză pentru perioade de până la trei luni, în funcție de țara de origine, Malaysia a devenit o destinație tot mai atractivă pentru comunitățile de nomazi digitali.

Kuala Lumpur stă bine la capitolul cafenele și restaurante din care poți lucra, însă Penang este orașul cunoscut ca un adevărat hub al nomazilor.

Arhitectura colorată, mâncărurile delicioase și spațiile de lucru comune atrag tot mai mulți freelanceri an de an. 

4. Portugalia

Dacă, din diverse motive, nu vrei să te muți pe un alt continent, poți alege o destinație din Europa, aflată la doar câteva ore de zbor față de România.

În Portugalia te așteaptă vreme excelentă, oameni primitori și multe activități conexe.

Lisabona este cunoscută de mulți ani ca fiind un oraș ideal pentru nomazii digitali, însă, în ultima vreme, și Porto a prins teren. Ambele orașe se mândresc cu multe co-working spaces moderne, în care se adună comunități pe cât de diverse, pe atât de prietenoase. 

5. România 

Deși poate fi greu de crezut, România se află pe lista destinațiilor alese de nomazii străini.

Multiculturalitatea, prețurile accesibile, în comparație cu alte țări din Europa, și dezvoltarea activă a condițiilor pentru work remote sunt aspectele care îi atrag pe cei care experimentează acest stil de viață. Aceștia aleg să se mute în București, Cluj sau Iași, orașe mari, în care sunt și cele mai multe spații comune de lucru.

Descoperă 10 spații de coworking de la noi din țară. 

6. Columbia

Dacă Bali și Thailanda sunt de ani de zile în topul preferințelor nomazilor digitali, Columbia este proaspăt intrată în acest clasament și pare să recupereze rapid.

Cea mai mare comunitate de nomazi se află în Medelin, un oraș cosmopolit, accesibil, care îți oferă atât posibilități de distracție, cât și un mediu de lucru favorabil. Poți alege să lucrezi din cafenele de specialitate sau din co-working spaces în care se reunesc comunități de nomazi și antreprenori locali.

7. Argentina

Cultura bogată, vremea extrem de plăcută, peisajele minunate și costul de viață scăzut au transformat Argentina într-o destinație preferată de cei care aleg să lucreze remote.

În Buenos Aires există deja comunități de nomazi, care se bucură împreună de acest stil de viață și de tot ce oferă capitala Argentinei. Este un oraș perfect pentru iubitorii de mâncare, cunoscătorii de vinuri, entuziaștii de cultură și pentru cei care iubesc viața de noapte.

În plus, conexiunea la internet este una stabilă, ceea ce îți permite să lucrezi aproape din orice loc. 

See Also

8. Africa de Sud

Dacă ești în căutarea unui echilibru între viața personală și cea profesională, pornește într-o călătorie spre Africa de Sud.

Cape Town este orașul care te va cuceri cu peisajele, cultura și stilul de viață caracteristic. În plus, nu ai niciun motiv să te plângi din cauza condițiilor de lucru.

În Cape Town, internetul are cea mai mare viteză din întreaga țară, iar numărul spațiilor de co-working este într-o continuă creștere datorită comunităților de nomazi și antreprenori digitali care aleg această destinație. 

9. Vietnam 

Întrucât a reușit să își păstreze caracterul mai puțin turistic, Vietnam este o destinație accesibilă, în care te poți bucura de o atmosferă nu foarte aglomerată.

Capitala Ho Chi Minh și orașul Hanoi sunt cele mai cautate de către nomazii digitali datorită spiritului antreprenorial, a vitezei bune a internetului și a accesibilității.

Spre deosebire de capitală, Hanoi este ceva mai liniștit atunci când vine vorba de viața de noapte, fiind recunoscut mai mult pentru cafenele, spațiile de lucru sau pentru atracțiile istorice și naturale.

10. Germania 

Încheiem lista celor mai populare destinații pentru nomazii digitali cu o țară apropiată de România, în care găsim cea mai primitoare comunitate din lume.

În prezent, Berlinul este ales de nomazii care își doresc un standard de viață mai ridicat față de țările asiatice, de exemplu. Însă, și costurile sunt pe măsură.

Cu toate acestea, avantajele unei țări bine dezvoltate sunt multiple: de la securitatea și viteza internetului până la infrastructura bine pusă la punct, care îți permite să străbați țara dintr-un capat în altul în doar câteva ore. 

____________

Raluca Elena Rogoz este strateg de brand cu o experiență de peste 8 ani într-o arie vastă de industrii, timp în care a colaborat alături de echipa ei cu antreprenori, companii mici sau corporații. În 2018 a preluat și “statutul” de nomad digital, alegând să se mute din țară și să lucreze din Asia și Portugalia.  

Foto: unsplash.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top