Now Reading
Cine ești și unde te îndrepți: Patru cărți self-help care să nu îți lipsească din bibliotecă

Cine ești și unde te îndrepți: Patru cărți self-help care să nu îți lipsească din bibliotecă

Goana după fericire ne face paradoxal mai nefericiți. Adevărat sau fals?

Încă din liceu am cochetat cu cărțile motivaționale fiind atrasă de psihologie, sociologie și antropologie. Ca orice adolescent, am trăit momente de îndoială (chiar și azi le manifest), clipe în care nu îmi înțelegeam emoțiile, nu mă regăseam în niciun context și voiam să fug departe doar, doar o să scap de sentimentul de frică care m-a chinuit mai toată perioada liceului.

Și azi, deși adult cu toate țiglele pe casă (sau cel puțin așa vreau să cred), FRICA nu m-a abandonat în totalitate. Am reușit ce-i drept să-i micșorez din intensitate, dar mi-a rămas tovarășă. Doar că acum, realizez că nu-i nimic rău în asta! La 30 de ani nu mai caut perfecțiunea. Dacă acum 10, 12 ani când am descoperit pentru prima dată cartea „The Secret” credeam că doar emoțiile pozitive mă vor conduce spre succes, azi resping cu vehemență pozitivitatea excesivă.

Aici cred că este problema multor cărți self-help. Fie sunt citite la o vârstă prea fragedă (deci interpretate greșit de cititor), fie abundă de mesaje zâmbitoare, pozitive de o veselie atât de debordantă, încât ajung la un moment dat să-ți crape zâmbetul fals de pe chip. La ce mă refer mai exact? Pozitivitatea nesinceră are un efect tot atât de toxic asupra minții și corpului, precum emoțiile negative. Și asta nu o spun eu, ci Barbara Frederickson, doctor în psihologie și autoarea cărții „Positivity”.

Cred că genul acesta de cărți self-help trebuie consumate cu responsabilitate și filtrate prin propria sită de valori și idealuri deoarece nu tot ce zboară se mănâncă.

Cu toate acestea, sunt un mic șoricel pasionat de self-help care a fost ajutat în momentele dificile de mesajele transmise de anumite cărți. Astfel, am devenit mai atentă la impactul pe care cuvintele mele le au asupra oamenilor, am înțeles că fiecare dintre noi este unic și că așteptările mele nu sunt o normă pentru omul iubit, că fiecare venim cu bagaje, dar mai ales am realizat că pacea interioară este mai importantă decât opiniile celorlalți.

În schimb, nicio carte motivațională nu va funcționa, dacă nu ieși tu în lume și te pui în bătaia puștii gata să trăiești și să experimentezi viața.

Mai jos găsești o listă de cărți pe care le iubesc și pe care le-am citit cu nesaț, ba mai mult au fost pansament pentru rănile din suflet. Așa că sper să te ajute și pe tine!

Acceptă-ți teama, dar nu te lăsa inhibat de ea de Susan Jeffers

Susan Jeffers (1938-2012) s-a născut în S.U.A. și a studiat psihologia la Universitatea Columbia. Cartea „Acceptă-ți teama, dar nu te lăsa inhibat de ea” s-a vândut în peste 100 de țări și a revoluționat psihologia motivațională. Autoarea consideră că pentru a evolua în viață TREBUIE să facem față fricii. Aceasta este de părere că frica are trei niveluri:

  1. frica de lucrurile exterioare care se poate manifesta pasiv (frica de moarte, frica de singurătate) sau frica activă (frica de a vorbi în public, de a cere o mărire de salariu etc)
  2. frica pe care ți-o imaginezi dacă nu reușești/ nu ai succes. Frica aceasta se traduce prin sentimentul de neputință, de respingere sau dezaprobare din partea celor dragi sau trădarea în dragoste, deci infidelitatea partenerului.
  3. frica reală și teama de a nu suporta consecințele eșecului: „Ce voi face dacă o să dau faliment?”

Jeffers spune că la nivelul trei este miezul fricii, dar majoritatea oamenilor nici măcar nu ajung aici pentru că se blochează la primele două niveluri. Întreabă-te: De ce trebuie să îmi fie teamă dacă mă descurc în orice situație? Răspunsul: Nu trebuie să te temi de nimic!

Pentru a diminua frica este musai să exersezi încrederea în TINE. Susan Jeffers recomandă să gândești că te vei descurca în orice situație, indiferent de greutatea experienței prin care vei treci. „Mă descurc oricând”, să fie mantra ta ori de câte ori îndoiala îți încolțește în suflet sau gheara fricii te zgârie pe piept.

Accepta-ti teama, dar nu te lasa inhibat de ea
Metode de a transforma frica, indecizia şi mânia în CURAJ, ÎNCREDERE şi IUBIRE
SUSAN JEFFERS

12 reguli de viață – un antidot la haosul din jurul nostru de Jordan B. Peterson

Recunosc: m-am îndrăgostit de mintea acestui om fascinant! Jordan B. Peterson este considerat cel mai mare filosof al secolului XXI. A devenit faimos în ultimii zece ani, iar un simplu search pe YouTube o să te lămurească inevitabil.

Când începi lectura acestei cărți îți recomand să iei alături de tine un creion, iar la nevoie în deplină liniște să îți însemnezi paragrafele interesante. Cu toate astea, Peterson vorbește pe limba oricui, deoarece tonul cărții este ușor și lipsit de floricele artistice. Trăim într-o lume haotică și cu toate că ne bucurăm de beneficiile omului modern, anxietatea, depresia, frustrarea și fricile interioare sunt o constantă în viața noastră.

Toate lucrurile pe care Peterson le explică în carte au sens și pot să fie ușor practicate de oricine. Este o carte pentru OMUL DE AZI care se simte de multe ori lipsit de sens.

Iată secretele sau regulile așa cum le numește autorul pentru o viață trăită bine:

  • stai drept și trage umerii înapoi
  • ai responsabilitatea de a te ajuta, comportă-te ca atare
  • împrietenește-te cu cei care îți doresc numai binele
  • compară-te cu cel ce erai în trecut, nu cu altcineva din prezent
  • nu-ți lăsa copiii să-ți facă lucruri care te vor enerva
  • fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
  • concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante (și nu pe plăcerile imediate)
  • spune adevărul sau cel puțin nu minți
  • fii precis în exprimare
  • pornește de la premisa că persoana pe care o asculți știe ceva ce tu nu știi
  • lasă-i pe copii în pace când fac skateboarding
  • când întâlnești o pisică pe stradă, mângâi-o
12 Reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru, Jordan B. Peterson

Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman

„La temelia existenței umane stă dorința de intimitate”, spune Gary Chapman în cartea sa „Cele cinci limbaje ale iubirii”. Aceasta este una dintre cele mai cool lecturi motivaționale pe care am citit-o! De altfel, este foarte ușor de răsfoit într-o sâmbătă ploioasă de toamnă.

Ideea de la care pleacă autorul este că fiecare dintre noi are un rezervor al iubirii. Dacă este plin, oferim iubire partenerului, iar dacă este gol oferim doar insatisfacție și frustrare. Cum fiecare om este unic, modul în care oferă și primește dragostea este diferit. Nu m-am gândit niciodată la asta, iar când am citi că: „Pentru a ne comunica dragostea pe înțelesul celuilalt trebuie să învățăm limbajul primar prin care acesta receptează iubirea” am înțeles de ce unele povești de iubire nu au happy-end.

Gary Chapman deslușește în carte cinci limbaje ale iubirii pe care TREBUIE să le identificăm la partener pentru a crea povestea de iubire pe care ne-o dorim. Este foarte important ca TU să înțelegi cu ce fel de limbaj al dragostei te identifici, numai așa cercul este complet putând să faci schimbări vizibile în viața de cuplu.

See Also

Mai jos doar o să enumăr limbajele iubirii prezente în carte, fără alte explicații pentru că vreau să te încurajez să o citești:

  • cuvintele de încurajare
  • timpul petrecut alături de cel drag
  • cadourile
  • serviciile
  • contactul fizic
Cele cinci limbaje ale iubirii
de Gary Chapman

Șlefuitorul de diamante – învățătură budistă despre succesul în afaceri și în viață de Michael Roach și Christie McNally

Nu este o carte ușoară! Țin să te avertizez din timp, dar este atât de actuală, cu toate că învățăturile ei au peste 4000 de ani vechime. Poate te întrebi ce legătură are religia budistă cu afacerile? Ei bine, niciuna!

Autorii cărții explică cum TOTUL începe cu TINE. Diamantele sunt ascunse în hăul pământului, dar căutate și prelucrate vor străluci orbitor. Nu vreau să te orbesc, doar să te fac curioasă ca să citești această lectură profundă, despre cum poți face business și să devii o antreprenoare/ un manager cu morală și empatie față de angajați.

Un lucru care mi-a atras atenția este că lucrarea abordează mai multe teme:

  • pentru a primi ce îți dorești fii empatică și practică compasiunea
  • dacă vrei să ai bani renunță la zgârcenie
  • dacă o persoană îți este antipatică nu miza pe faptul că ceilalți o vor privi cu aceeași ochi
  • există un potențial ascuns în oricine, în orice lucru sau situație

 

Sper să citești aceste cărți și să te lași inspirată în călătoria ta personală. Este important să nu te oprești nicicând din aventura aceasta numită VIAȚĂ. Râzi, dansează, plângi, fii furioasă, rupe legături care nu mai țin și iubește sincer pentru că doar așa vei înțelege cine ești și unde te îndrepți.

GESHE MICHAEL ROACH, LAMA CHRISTIE MCNALLY
Slefuitorul de diamante. Invatatura budista despre succesul in afaceri si in viata

Sursă foto: Pexels, Horia Stan

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top