Now Reading
Ce este sexting-ul? La granița dintre infidelitate și “nu-i nimic, ți se pare”

Ce este sexting-ul? La granița dintre infidelitate și “nu-i nimic, ți se pare”

Sexting-ul este actul de a schimba mesaje, fotografii sau videoclipuri explicite din punct de vedere sexual cu alte persoane pe deviceuri electronice. Sexting-ul este adesea un precursor sau o pregătire pentru întâlnirile sexuale în persoană, dar se poate întâmpla și doar așa, per se. Termenul „sexting” provine din combinarea cuvintelor „sex” și „texting” (mesaje de text). În general, acest tip de comportament a fost asociat cu adolescenții, dar de fapt este practicat de persoane de toate vârstele și în diverse contexte sociale.

Pe lânga asta, sexting-ul este extrem de controversat și în societatea actuală reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare. De ce? Pentru că are un impact mare asupra vieții private, a  siguranței online și a sănătății emoționale a celor implicați. Atunci când sexting-ul apare într-o relație de lungă durată sau într-o căsnicie, lucrurile se complică și mai mult, iar într-un final, actorii implicați trebuie să ia deciziile cuvinte.

Așadar, l-ai prins pe iubitul sau soțul tău cu niște poze explicite pe telefon de la altcineva? Ai observat că schimbă mesaje lungi și cu tentă sexuală cu colega de la muncă? Este sexting-ul o formă de trădare într-o relație amoroasă? Eu zic că da, cu toate astea, concluzia nu se aplică în acest mod la toată lumea. Depinde pe cine întrebi, depinde de valorile pe care TU le ai și CUM te vei descurca cu aceste aspecte deja cunoscute în relația pe care o ai. Pentru unele persoane, infidelitatea începe de la sexting, pentru altele de la un flirt, iar pentru altcineva a înșela este doar “un schimb nou de informație”. Mai mult, cunosc persoane care după un episod de infidelitate, au hotărât să-și reconstruiască relația și au făcut-o bine, după ani și fiind în continuare împreună. 

Din punctul meu de vedere, sexting-ul se află la granița dintre infidelitate și ”nu-i nimic, ți se pare”, iar treaba asta, pentru mine, reprezintă multă manipulare din partea celui care o face, și multă amărcăiune din partea celui care o primește.

Totuși, este sexting-ul o formă de infidelitate? Și cum se poate rezolva un astfel de comportament? Iată ce trebuie să știi:

De ce oamenii practică sexting-ul?

Așa cum psihologii explică, există mai multe motive pentru care oamenii aleg să practice sextingul. Acestea pot varia de la dorința de a experimenta și explora sexualitatea, până la nevoia de a stabili o conexiune emoțională sau de a întări o relație.

Stabilirea unei conexiuni emoționale

În unele relații, sextingul poate fi utilizat ca un mod de a întări conexiunea emoțională sau de a adânci intimitatea dintre parteneri. Trimiterea de mesaje sau imagini intime poate fi percepută ca o formă de încredere și deschidere, care contribuie la consolidarea unei relații romantice sau sexuale.

Curiozitatea sexuală

Pentru multe persoane, sexting-ul reprezezintă o formă de a experimenta și explora sexualitatea într-un mod considerat „mai sigur” decât contactul fizic direct. 

Mărturisirea dorințelor și fanteziilor sexuale

Sextingul poate fi folosit și ca un mijloc de a exprima dorințe și fantezii sexuale într-un cadru mai intim. Unii oameni pot considera că trimiterea unor mesaje sau imagini provocatoare este o metodă de a exprima ceea ce își doresc sau de a stimula imaginația partenerului.

Riscurile sexting-ului

Deși acesta poate să pară o metodă inofensivă la prima vedere, în realitate, sexting-ul vine cu foarte multe riscuri. Adolescenții nu își dau seama de implicațiile unui astfel de comportament, iar persoanele care simt că s-au blazat în relația cu partenera/ul pot încerca sexting-ul pentru a vedea ce iese. De altfel, multe dintre ele mărturisesc că îl practică deoarece nu simt că-ți înșală iubitul/iubita, pentru că nu se ajunge la actul sexual în sine, ci doar sunt “niște” mesaje sau poze “inofensive”.

Așadar, care sunt pericolele la care te expui atunci când decizi să practici sexting?

Partajarea neautorizată a materialelor intime

Unul dintre cele mai mari riscuri asociate cu sextingul este posibilitatea ca imaginile sau mesajele trimise să ajungă în mâinile altor persoane decât cele pentru care au fost destinate inițial. Sunt faimoase scandalurile de la Hollywood care implică vedete sau actrițe faimoase care au trimis mesaje și mai ales, imagini provocatoare altor persoane, care le-au redistribuit în media sau pe social media. Mai mult, sunt întâlnite des știri cu adolescente care au picat în această capcană, imaginile lor fiind virale pe internet și cauzându-le enorm de multă suferință.

Distribuirea neautorizată a materialelor intime este un fenomen din ce în ce mai răspândit și care inevitabil duce la umilință publică, stigmatizare, șantaj, manipulare sau ostracizare. Aceste lucruri au efecte de nedescris asupra victimei. Reputația ei este pătată, durerea imensă, iar în unele cazuri se poate ajunge la suicid. Cu precădere, adolescenții trebuie să fie conștienți de acest pericol și să gândească de două ori înainte de a apăsa “send” o imagine intimă, care nu ar trebui să existe în telefonul altei persoane, indiferent de statusul acesteia în viața fetei.

Hărțuirea sexuală și abuzul online

Sextingul poate facilita hărțuirea sexuală, în special în cazul în care o persoană se simte presată să participe la acest comportament. Hărțuirea online poate include trimiterea de mesaje sau imagini sexuale fără consimțământul unui individ sau utilizarea materialelor intime pentru a manipula, șantaja sau abuza o persoană. România ar trebui să reglementeze mai bine acest aspect, deși mai toate țările lumii au o problemă cu abuzul online și cyberbullyingul. 

Totuși, legislația privind sextingul variază în funcție de țară și poate include reglementări cu privire la distribuirea materialelor intime, dar și cu privire la vârsta consimțământului. În multe țări, distribuirea de imagini sau mesaje cu caracter sexual cu minori este considerată infracțiune, iar cei implicați pot fi supuși la acuzații grave, chiar și în cazul în care nu au fost implicați direct în distribuirea materialului. De asemenea, în unele cazuri, chiar și trimiterea de imagini intime între adulți poate atrage repercusiuni legale în cazul în care nu există consimțământ clar și înregistrat.

Din păcate, legea și de această dată este gri, iar dacă materialele dispar de pe internet cazul este dificil de demonstrat. De aceea, discuția cu un avocat și cu poliția sunt absolut necesare în caz de hărțuire sexuală, deoarece abuzul online este o practică din ce în ce mai întâlnită în societatea noastră și necesită o mai limpede conștientizare.

 Impactul asupra sănătății emoționale și psihologice

Sextingul poate lăsa traume emoționale considerabile, mai ales în cazul în care imaginile sau mesajele intime sunt distribuite fără acordul persoanei implicate. Acest comportament duce inevitabil la sentimente de rușine, vinovăție și depresie. De asemenea, experiențele negative legate de sexting pot afecta încrederea în viitorii parteneri, în oameni și pot duce la dificultăți în construirea unor relații sănătoase și de încredere pe termen lung. Atunci când sexting-ul este practicat într-un mariaj sau o relație, încrederea în partener este ruptă și greu de căptușit apoi.

See Also

Cum poate sextingul impacta o relație?

Când afli că partenerul trimite imagini și mesaje explicite cu cineva este imposibil să nu simți furie, durere sau îndoială. Gama de emoții este largă și se prea poate să nu știi ce să faci. Este ușor să te gândești la sexting ca fiind „mai puțin” sever decât alte forme de infidelitate, deoarece nu implică nimic fizic. Dar asta nu înseamnă că nu este dureros și la fel de grav ca trădarea în sine. Unele persoane care aleg sexting-ul o pot face ca un mod manipulare. Nu vor să piardă ce au, dar nici nu vor să-și oprească poftele, acest lucru fiind un mare semn de egoism și manipulare din partea lor.

Zile lungi și liniștite. Ce să asculți, să citești și să (nu) faci în weekend

În realitate, dacă au ajuns până aici, de cele mai multe ori înseamnă că ceva le lipsește acasă. Mai devreme sau mai tîrziu lucurile vor escalada, nu neapărat cu persoana care practică sexting-ul, ci cu altcineva, dar în forma clasică a infidelității. 

Este necesar să te cunoști pe tine și să știi clar ce vrei. Este necesar să îți cunoști valorile și care îți este limita în astfel de situații. Ce se va întâmpla dacă ierți? Cum te vei comporta față de el? Cât de atinsă este relația voastră după o astfel de descoperire?

Pune-ți întrebările: dacă sexting-ul este inofensiv, de ce a fost făcut în taină? De ce este un comportament secret?

Discută deschis cu partenerul. Un dialog sincer despre nevoile și limitele fiecăruia ajută întotdeauna la stabilirea unui acord pe care ambele părți să îl respecte. De altfel, comunicarea autentică și sinceră trebuie făcută la începutul relație, iar regulile puse deja în tren pot afecta relația, mai ales dacă partenerii nu le cunosc (bine) și nu le respectă.

Dacă discuția și nevoile fiecăruia au fost discutate în prealabil, dar nerespectat de partener atunci trebuie să decizi dacă îți dorești să continui relația.

În concluzie, sexting-ul într-o relație nu aduce beneficii. Din contră! Atunci când nevoile tale sunt auzite și validate relația funcționează, dar când acestea sunt desconsiderate într-un fel sau altul, dă-ți voie să alegi altceva. Altceva mai bun!

Sursă foto Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top