Now Reading
Ce poti face pentru a nu mai arunca mancarea si a economisi bani? Este foarte simplu!

Ce poti face pentru a nu mai arunca mancarea si a economisi bani? Este foarte simplu!

Citeam zilele acestea opinii ale unor cunostinte despre Organismele Modificate Genetic. Ei ziceau cam asa: “spune-i unei mame din Africa, o mama careia ii moare copilul la o varsta infantila, ca nu ii dai o sansa copilului ei sa traiasca pana la aproximativ 50 de ani, de teama ca al tau tot pana atunci va trai, ca urmare a unor boli generate de OMG.” Hmmm… avem deci o situatie destul de complicata. Si asta pentru ca ni se spune ca aceste OMG-uri ar fi necesare pentru a sustine alimentatia la nivel global. 

Dar daca va spun ca in fiecare an:

  • Consumatorii din tarile industrializate arunca o cantitate de mancare echivalenta cu aproape toata productia alimentara sub-sahariana? Adica aproximativ 222 milioane de tone vs. 230 milioane de tone)
  • Cantitatea de alimente aruncate este egala cu peste jumatate din recolta anuala din intreaga lume?
  • In America, aproape 50% din mancare este aruncata
  • Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE, arunca anual 5 milioane de tone de mancare
  • la nivel mondial sunt aruncate 1.3 tone de alimente, cantitate suficienta pentru a acoperi necesarul populatiei de trei ori.

Cam ciudat sa citesti asa ceva si sa realizezi ca inca mai sunt oameni pe lumea asta care mor zilnic de inanitie. Insa, fara ipocrizie, va voi spune ca NU ma gandesc zilnic la aceste situatii. Am avut o perioada in care si noi am aruncat mancare. Si intr-o zi pur si simplu m-am enervat de acest foarte prost obicei si am decis sa-l schimb radical.

STIAI CA… aruncarea unui hamburger este echivalenta cu consumul apei intr-un dus de 90 de minute, conform apei consumate pentru productia sa?

Da, de peste doi ani, am o grija extraordinara sa nu arunc alimente. Dar pentru a ajunge in acest punct a fost necesar sa tin cont de cateva obiceiuri extrem de simple. 

Iata ce poti face pentru a nu mai arunca mancarea si, in plus, pentru a economisi bani:

  1. Cumpara inteligent

Fii un cumparator inteligent si gandeste-te la ceea ce ai de cumparat inainte de a pleca la aprovizionare. Fa-ti o lista cu necesarul tau. Planifica-ti mesele. Nu cumpara ceea ce stii ca nu se va manca in familie, de exemplu, in incercarea de a-ti convinge copilul sa manance fasole. Cumpara mai putin si mai des.

  1. Cand gatesti, nu pune portii mari

Ca prima impresie, daca te duci intr-o vizita si ti se pune o portie mica, te poti gandi ca gazda este zgarcita. Probabil sunt si astfel de situatii, dar mi se pare o mare dovada de lacomie sa umpli o farfurie si sa nu o termini. Asa ca pune putin in farfurie si daca mai simti nevoia de ceva in plus, atunci mai adauga. Si doar stiti regula conform careia nu este bine sa te ridici satul de la masa. 😉

  1. Pune la frigider resturile si consuma-le a doua zi

Ma bufneste deseori rasul cand aud despre oamenii care nu mananca un fel de mancare decat in ziua in care a fost gatita. Hmmm, sa stiti ca “resturile” sunt chiar mai bune a doua zi. Inclusiv la restaurant, daca ramane o cantitate considerabila, nu o lasa. Roaga sa-ti fie pusa la pachet!

  1. Tine alimentele in locuri corespunzatoare

Locurilor in care sunt stocate alimentele sunt deseori neglijate. Anumite fructe si legume chiar nu trebuie sa stea la frigider. Foloseste acest grafic pentru a sti exact unde trebuie puse alimentele.

  1. Nu supra-aglomera frigiderul

Cand frigiderul este prea plin, nu vei putea avea acces cu usurinta pana in spate si risti sa scapi din vedere faptul ca deja ai acasa anumite alimente. In plus, nevazandu-le, nu le consumi, expira si… ajung la cosul de gunoi. ce-poti-face-pentru-a-nu-mai-arunca-mancarea-si-a-economisi-bani-este-foarte-simplu2

  1. Nu acorda prea mare atentie datei de expirare

Ideea de a cumpara ceva cu o data de expirare lunga este destul de gresita. Te-ai intrebat de ce tine asa mult un aliment care in mod normal este perisabil? Eu prefer produse cu termen de expirare scurt, o dovada a cantitatii reduse de conservanti.

See Also

  1. Fii atent la ceea ce arunci

Acorda atentie obiceiurilor. Daca ai constatat ca arunci multe branzeturi, inseamna ca ai cumparat in exces. Data viitoare, ia cantitati mai mici.

  1. Incearca sa faci compost (ingrasamant obtinut din resturile alimentare)

Pentru cine are curte, aceasta metoda de productie a propriului ingrasamant natural ar trebui sa devina un obicei. Aici afli cum trebuie sa actionezi pentru a-l obtine.ce-poti-face-pentru-a-nu-mai-arunca-mancarea-si-a-economisi-bani-este-foarte-simplu1

  1. Doneaza

Daca ai produse cu data expirarii foarte apropiata si stii ca nu le vei utiliza, doneaza-le unei banci de alimente sau unei asociatii care cu asta se ocupa.

Foto: capx.co

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top