Now Reading
Super idei pentru micul tău dejun perfect!

Super idei pentru micul tău dejun perfect!

Te trezești de dimineață cu ochii împânziți și cu stomacul supărat. Supărat pe tine, că vrea deja să mănânce. Da, exact, e abia ora 7:00 și lui îi arde să-i dai de mâncare. Dar mai ai și tu puțină răbdare, micul dejun nu este maraton, îi spui stomacului care nici nu te bagă în seamă. Arunci acolo un biscuit să te lase în pace.. un fel de mică recompensă să-i închizi ”gura”. Dar ca orice stomac care se respectă nu se lasă păcălit și  începe să riposteze zgomotos după doar câteva minute! Ghiorț, hrrrrr! Bine, bineee, iar ai caștigat! Hai să deschidem frigiderul și să pregătim împreună micul tău dejun perfect!

Cee, încă nu ai descoperit care este micul tău dejun perfect? O să te învăț să ți-l creezi singur, nu este chiar atât de greu. Știu că nu te aștepți să găsești în aceste rânduri preparatul care să te lase fără cuvinte și să spui ”DA, EL ESTE, ai avut dreptate!” dar te voi învăța să-l identifici și să-l creezi pornind de la preferințele tale. Hai să o luăm în ordine.

Alimentele preferate

Identifică exact care sunt alimentele tale preferate pentru un mic dejun delicios. Mie de exemplu din categoria legume care pot fi mâncare la micul dejun îmi plac: roșiile, castraveții, ardeii grași, avocado. Ador și salata. Din categoria ”carne” îmi place somonul afumat, tonul din conservă, mortadella sau șunca slabă. Dintre brânzeturi în plac toate, brânză de calitate de fie. Din categoria cereale adaug în micul meu dejun de obicei pâine integrală sau cu semințe și porumb. Asta în mare.. fără să stau prea mult pe gânduri. De asemenea, îmi plac ouăle, măslinele, diverse semințe, roșiile deshidratate…

Eu mi-am identificat alimentele preferate și care nu îmi fac rău, dar tu le-ai identificat pe ale tale? Dacă ne potrivim la gusturi este bine, pentru că ți se vor potrivi ”mănușă” propunerile mele de mic dejun, dar dacă te regăsești parțial mai ai câte ceva de modificat. Dacă ai cu totul alte preferințe, poți da share acestor idei pentru prietenii tăi, sigur le vor fi utile. 😊

Puțină ”matematică” în farfurie nu strică niciodată

Așa deci, mergem mai departe și sper că ai identificat și tu ce-ți place și ce-ți face bine.  Acum urmează partea care pare grea, dar nu este. Micul dejun este de fapt o amestecare de alimente care ne plac, în anumite proporții. Cu alte cuvinte, un fel de permutări, aranjamente și combinații (exact ca la matematică!) ale alimentelor preferate.

Dacă nu ești foarte inspirat, scoate tot ce-ți place din frigider, taie bucăți din ce ai poftă în acea dimineață și apucă-te de ”matematică”, adică de permutări, aranjamente și combinații în farfurie. Da, poți face mereu alte combinații cu aproximativ aceleași alimente. Și le poți aranja frumos în farfurie fără să-ți ia mult timp. Dacă îți lipsesc ideile și îți dorești mai mult stil în farfurie, te poți inspira din propunerile de mai jos. Dar hai să vedem mai întâi cum aranjăm frumos alimentele în farfurie, astfel încât să ne simțim răsfățați și vizual.

Cum aranjăm farfuria

Și că tot vorbim de matematică, caută anumite proporții în farfurie. În primul rând aranjează micul dejun într-o farfurie încăpătoare să te poți desfășura. Începe cu pâinea eventual care ști că ocupă mai mult loc, sau cu alimentul care ocupă cel mai mult loc. Așază-l și umple golurile cu celelalte alimente rămase. Dacă ai de exemplu un triunghi rămas gol taie brânza în cuburi și umple acel gol, nu o tăia le lung. Dacă ai o fâșie liberă, taie ardeiul gras pe lung și aranjează-l acolo. În fiecare zi platoul va arăta altfel pentru că vei varia alimentele, proporțiile și vei avea mereu alte idei de ”combinații”.

Ți-a rămas un gol în mijloc? Pune în acel loc un vas mic pentru sos și adaugă în el câteva măsline sau un sos bun din frigider care se potrivește. Ai pus tot ce trebuie și încă mai este loc? Le mai aranjezi puțin, mai răsfiri ceva, mai înghesui altceva sau mai deschizi o dată frigiderul să vezi ce minune completează perfect farfuria.

Contrastul în farfurie este foarte important

Nu pune salata verde lângă castravete, sunt ambele verzi și nu ies in evidență. Pune între ele roșie sau brânză. Te-ai prins, alternează culorile. Contrastul dă bine la ochi! Mie îmi place micul dejun foarte colorat. Adaugă semințe de susan negru și alb, puțin oțet balsamic cremă sau chiar și câteva fructe mici într-o parte. Ouăle pregătește-le mereu diferit: ou poșat, ou fiert, omletă, ochi.. Oul schimbă foarte mult aspectul întregii farfurii.

Nu repeta alimentele

Nu repeta alimentele, dacă folosești roșii proaspete, nu adăuga și roșii deshidratate. Dacă ai folosit somon nu adăuga și șuncă de porc, un singur tip de carne este super suficient.

Finalul

Nu-ți ia mult timp să mănânci frumos, îți va intra în obișnuință, este ca și cum te-ai juca Tetris cu alimentele din farfurie. Îmi place comparația, sper că și ție. 😊  Nu uita de condimente! Finalul este foarte important! Ia-ți o râșniță cu ierburi de provence, cu chili, niște busuioc uscat.. Uleiul de măsline este nelipsit pentru acea strălucire și acel mmmm.

Așa deci.. acum să trecem la partea practică. Nu uita, este vorba de doar câteva alimente, puțină matematică și imaginație. Ce avem aici? Hai să o luăm pe rând:

1. Bruschete cu ciuperci și roșii: Am prăjit feliile de pâine și le-am frecat cu un cățel de usturoi. Într-un bol am pus ciuperci rumenite într-un strop de ulei precum și roșii tăiate în cuburi mici. Amestecul l-am pus peste feliile de pâine și am completat cu ouă ochi de prepeliță. Puțină rucola în peisaj, măsline, roșii cherry colorate, felii de somon afumat și porumb fiert. Desigur, sare, condimente și ulei de măsline.

2. Salată cu roșii, castravete, ardei gras, brânză, ouă de prepeliță, carne de vită și crutoane. Nimic complicat, așa-i? Crutoanele le poți pregăti la cuptor dar poți tăia în cuburi și pâinea rumenită la prăjitorul de pâine. Adaugă la final un mix de semințe de susan (alb și negru) și semințe de floarea soarelui. Puțin oțet balsamic cremă și ulei de măsline fac totul yummy.

3. Salată caprese cu porumb și avocado plus baby spanac. După cum se poate observa, nimic complicat, dar ce bine arată și cât este de delicios! Busuiocul proaspăt dă acea savoare wow. Aici am folosit mozzarella dar puteți folosi și brânza pe care o aveți în frigider.

See Also

4. Bruschete cu felie de roșie, zucchini galben rumenit și biluțe din cremă de brânză cu mix susan. Am adăugat și mortadella (pe care o iubesc), porumb și avocado feliat. Am umplut golurile cu câteva afine delicioase și colorate. Brânza folosită a fost din cea tartinabilă dar mai groasă puțin. Biluțele le-am modelat în mână și le-am tăvălit pur și simplu prin mix susan.

5. Mix salată, ceapă verde, cubulețe de brânză, roșie și ou ochi. Câțiva germeni și ierburi de provence deasupra și gata masa! Poți adăuga și baghete de pâine prăjite dacă simți nevoia. Știi deja, la final adaugă ulei de măsline și oțet sau lămâie.

6. Salată cu ceapă verde, castravete, mix salată, ouă de prepeliță fierte, pâine wasa și ton din conservă. Super simplu de preparat, pe un pat de salată am adăugat deasupra restul ingredientelor. Nu uita de uleiul de măsline, de oțetul balsamic, de mixul susan precum și de chipeșul și aromatul busuioc proaspăt. Pentru un plus de gust am adaugat ceva iute: dulceață de ardei iuți pusă strategic peste ouăle de prepeliță fierte și tăiate în jumătate.

7. Salată cu rucola, castravete, pâine wasa, avocado amestecat cu ceapă, somon. Câteva condimente, ulei și oțet și gata micul dejun. Ce ușor dar bun!

Oh la la ce de idei colorate și apetisante, așa-i? Dacă vreți să vedeți și rețetele video, puteți intra aici. Dacă aveți prin frigider legume ușor trecute, Sonia vă arată cum a pregătit ea un Quiche cu legumele ușor trecute din frigider.  În altă ordine de idei, sper că v-au fost utile sfaturile și propunerile noastre pentru ”micul tău dejun perfect”.  Cu așa idei mâine dimineață nu o sa mai spuneți acum eu ce mai mănânc bun??! 🙂

***

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top