Now Reading
Cum facem journaling eficient? 3 pași pentru începători.

Cum facem journaling eficient? 3 pași pentru începători.

Nu doar să faci journaling, dar să ai în vedere să fie și eficient?! Ce ar trebui să însemne asta? Eu una merg pe ideea că este bine să încerci lucruri noi și să vezi dacă ți se potrivesc, dacă te ajută, dacă îți schimbă în vreun fel viața în bine. Din punctul meu de vedere, să ții un jurnal este o formă de grijă și de iubire față de propria persoană. Și sper că, atunci când vei începe să faci journaling, să descoperi și tu același lucru.

Din fericire, să ții un jurnal este ceva ce poate face oricine. Iar beneficiile nu vor întârzia să apară. Dar, înainte de a începe să scrii primele cuvinte, sunt câteva lucruri pe care ar fi indicat să le ai în vedere. De ce este bine să faci journaling?

Până de curând asociam ideea de jurnal cu perioada copilăriei. Poate pentru că, odată ce am crescut, nu mi-am mai notat pe hârtie gândurile și emoțiile generate de evenimentele prin care am trecut. Rău am făcut! Să ții un jurnal vine la pachet cu multe avantaje. Pentru că îți analizezi sentimentele, stările, reacțiile, acțiunile și motivațiile din spatele acestora, ajungi să te înțelegi mai bine pe tine însuți. În egală măsură, journaling-ul reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește sănătatea mentală, sporește creativitatea și, per total, te ajută să trăiești în prezent, într-o stare de bine și de apreciere față de propria persoană și de viața pe care o duci. Ceea ce, zic eu, contează foarte mult. Nu ești de aceeași părere?

Trei pași pentru începători:

Lasă-ți gândurile să curgă!

Pune-le pe hârtie așa cum vin, nu le edita, nu le trunchia, nu le înfrumuseța! Nu te gândi că trebuie să fie perfecte sau pline de profunzime. Ține minte că ceea ce scrii este doar pentru tine. Scopul nu este să scrii o operă de artă; în momentul respectiv tu nu pui la punct literatură de nivel înalt. Important este să te eliberezi de sentimentele apăsătoare pe care le trăiești, să înțelegi mai bine anumite evenimente ori pe tine însuți, să găsești niste soluții la anumite probleme ș.a.m.d.

Cu alte cuvinte, scopul este să te ajuți pe tine însuți să-ți fie mai bine. Atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Prin urmare, trebuie să-ți așterni gândurile pe hârtie așa cum vin. Nu te cenzura! Eliberează-te de tot ce-ți apasă mintea, dă afară tot şi scrie liber ce te apasă! Lasă-ți gândurile să curgă și tu doar așterne-le pe hârtie.

Scrie zilnic!

Orice, am face, constanța este cheia. Doar așa reușim să avem, în cele din urmă, succces în ceea ce întreprindem. Nu este de ajuns să scrii de câteva ori în jurnal și să te aștepți la minuni. Rezultatele apar în timp, dacă efortul depus este constant. Pe măsură ce trec săptămânile și lunile, vei observa că mintea se limpezește. Începi să vezi lucrurile mai clar. Capeți o imagine de ansamblu. Găsești metode de a gestiona eficient unele aspecte la care ai întâmpinat probleme. Descoperi sau te convingi de direcția în care să te îndrepți.

Ca să te asiguri că vei scrie zilnic, stabilește de la bun început câte minute vrei să aloci în fiecare zi pentru journaling. Eu, de exemplu, mi-am propus să scriu timp de 5 minute. Dacă începi cu câteva minute, atunci nu ți se va părea dificil să scrii în jurnal chiar și în zilele în care ești foarte ocupat. Înainte de a pune pixul pe hârtie, setam o alarmă. Și apoi începeam să scriu. Când suna alarma, decideam dacă mă opresc din scris sau dacă vreau să continui. În orice caz, obiectivul fusese îndeplinit.

Organizează-te!

Când vrei să scrii? Care este spațiul în care vei face journaling? Cât timp vrei să aloci acestei activități zi de zi? Gândește-te cum ți-ar fi cel mai bine şi ține-te de lucrurile respective.

Tip: E mai bine să faci journaling scriind într-un caiet sau într-o agendă decât pe telefon sau pe laptop. Desigur, este de la sine înțeles că este, totuși, mai bine să scrii pe telefon decât să nu scrii deloc. Dar să știi că scrisul pe hârtie vine la pachet cu beneficii cognitive, ajutându-te să procesezi și să-ți înțelegi emoțiile.

Dacă îți petreci cel mai mult timp în sufragerie, lasă jurnalul acolo, undeva la vedere. Așa o să tot dai cu privirea de el și nu o să uiți să notezi în el. Ți-e greu să scrii dimineața iar seara ești prea obosit? Ia jurnalul cu tine în geantă și scrie după-amiază, într-o pauză, la lucru. Nu ai mult timp la dispoziție? Începe cu 5 minute pe zi. Sau cu 3. Câte poți, dar respectă această durată minimă zilnică. Indicat ar fi să nu fii interupt până nu termini de scris, deci gândește-te la un loc liniștit, lipsit de agitație și de zgomot.

Ce tipuri de journaling există?

Sunt mai multe moduri în care poți face journaling. Depinde de nevoile tale din momentul respectiv. Sau poți combina chiar mai multe tipuri, ideea este să-ți dai seama ce te ajută pe tine cel mai mult. Poți chiar să vii cu o abordare proprie. Încearcă-le pe toate, combină-le şi vezi care este abordarea ideală pentru tine.

  • Journaling ca să te eliberezi de stările negative.

Când te apasă ceva sau când s-a întâmplat un eveniment cu impact negativ, scrie in jurnal. Scrie liber, până începi să simți că te eliberezi de furie/ de starea de confuzie/ de sentimentul de anxietate ș.a.m.d. Apoi o să scrii și despre cum te simți. Odată ce identitifici asta, du-te în profunzime și analizează de ce te simți așa. Ce a declanșat sentimentul respectiv în interiorul tău? Așa ajungi la rădăcină problemei, înțelegi ce te-a făcut să ajungi în punctul respectiv. Înarmat cu toate aceste informații, cauți soluții sănătoase ca să gestionezi mai bine pe viitor situații similare celei prin care ai trecut acum.

Să recapitulam. Te eliberezi de stările negative scriind despre ele, îți conștientizezi stările și emoțiile, descoperi ce se află la baza acestora și pe urmă vii cu soluții.

  • Journaling ca să fii recunoscător pentru ceea ce ai.

Când obținem o reușită sau un lucru nou, suntem în culmea fericirii. Atunci, pe moment. Sau poate starea persistă vreme de o zi sau două. Apoi ne obișnuim cu ideea că lucrul respectiv face acum parte din viață noastră și nu ne mai gândim cât de norocoși suntem că avem parte de el. Sentimentul de recunoștință ne ajută să trăim mai bine cu noi înșine și să ne bucurăm mai mult de ceea ce avem. Notează, în fiecare zi, trei lucruri pentru care ești recunoscător. Lucruri care-ți fac ziua mai bună.

Fii recunoscător atât pentru starea bună de sănătate, cât și pentru că poți să bei o ceașcă de ceai,

Apreciază atât relațiile de prietenie pe care le ai, cât și faptul că vremea e însorită. Ceea ce vreau să punctez este că pot să fii recunoscător și pentru lucrurile mici, nu doar pentru cele mari. Dacă-ți începi ziua cu aceste 3 lucruri pentru care ești recunoscător, vei observa că și starea ta de spirit

va fi mai bună pe parcursul zilei.

Totodată, înainte de culcare, ai putea să scrii despre aspectul care ți-a adus cel mai mare grad de bucurie pe parcursul zilei. În felul acesta te axezi pe ceva pozitiv înainte de a te culca și adormi liniștit.

See Also

  • Journaling în care desenezi.

Uneori s-ar putea să nu știi cum să pui în cuvinte ce simți. Dacă desenezi, s-ar putea să-ți fie mai ușor. Și nu mă refer la desene elaborate sau schițe făcute cu îndemnare. Poți pur și simplu să mâzgălești. Încearcă de câteva ori și vezi dacă te ajută.

  • Journaling ca să rezolvi problemele pe care le întâmpini.

Fiecare dintre noi are, uneori, întrebări la care îi este greu să găsească un răspuns. Să-mi schimb locul de muncă? Să mă mut în alt oraș? Să-mi urmez pasiunea? Să pun capăt relației în care mă aflu? Și așa mai departe. Este vorba despre întrebări care reprezintă o provocare și pe care nu știm de unde să le apucăm.

Creierul nostru ne face avem impresia că problemele pe care le întâmpinăm sau îndoielile de care ne lovim par mai mari decât sunt ele de fapt. Când le scriem, le minimizăm. Pentru că nu le mai lăsam să ne acapareze, ci încercăm să le înțelegem și să vedem, cât de obiectiv putem, care e cea mai bună cale de urmat. Și vreau să-ți las aici un articol care să-ți fie de ajutor dacă ai de luat o decizie importantă și nu știi ce să faci: Decizii și alegeri – cum să fii eficient și împăcat când ai de luat o hotărâre? Ghici ce! Și acolo trebuie să folosești pix și hârtie. 😉

  • Journaling în care notezi evenimentele de zi cu zi

Memoria este un lucru ciudat. Ținem minte doar o foarte mică parte din ceea ce trăim. Ca să nu mai spun că, de fiecare dată când ne gândim la o anumită amintire, o modificăm. Schimbăm, fără să ne dăm seama, unele elemente.

Dar dacă îți notezi evenimentele prin care ai trecut, atunci te poți reîntoarce la ele. Un jurnal este un soi de clepsidră a timpului care-ți permite să “revizitezi” momente a căror imagine s-a estompat odată cu trecerea anilor sau momente pe care le-ai uitat complet.

Așadar … te-ai decis ce tip de journaling vrei să faci?

Dacă, totuși, nu-ți e clar cu ce anume să începi sau în legătură cu ce subiect să fie primele cuvinte pe care le vei așterne pe hârtie, atunci îți las mai jos o listă de întrebări. Alege una și începe să scrii. Totodată – în funcție de întrebările care-ți stârnesc interesul – îți poți da seama și care este, cel puțin în momentul de față, zona de interes pentru tine, adică despre ce anume ar trebui să scrii în jurnal în continuare. Iată întrebările:

  • Analizează o situație negativă la care ai luat parte. Care au fost, totuși, lucrurile pozitive
  • rezultate de acolo?
  • Când ai râs ultima dată din toată inima?
  • Ce ai descoperit despre tine în ultimul an? În ce context s-a întâmplat?
  • Ce aștepți acum cu nerăbdare? Imaginează-ți cum va fi experiența respectivă și descri-o!
  • Care este cel mai dificil lucru pe care l-ai făcut?
  • Scrie despre o persoană care a reprezentat un model pentru tine. În ce fel te-a inspirat?
  • Organizezi o masă festivă. Care sunt cei 20 de oameni (fie ei prieteni, celebrități, personalități
  • din trecut sau membri ai familiei tale) pe care i-ai invita? De ce?
  • Scrie pe larg despre un lucru pentru care ești recunoscător.
  • Cum ai grijă de tine când este stresat sau când te simți trist?
  • O amintire care ți-e deosebit de dragă.
  • Ce ți-ai dori să faci dacă ai ști că nu ai avea cum să dai greș?
  • Precizează 10 experiențe extraordinare la care ai luat parte.
  • Ce anume reprezintă un factor constant de stres pentru tine? De ce? Ce poți face ca să te devii
  • mai relaxat?
  • Ce apreciezi la oamenii dragi din viața ta?
  • Ce calitate îți place cel mai mult la tine? De ce?
  • Ce abilitate ai vrea să deprinzi? De ce? Când crezi că o să aloci timp ca să te ocupi de ea?
  • Imaginează-ți că poți da orice cadou vrei. Cui i l-ai face şi ce anume ar fi? De ce?
  • Când ți-ai depășit propriile așteptări? Cum te-ai simțit?

Încearcă journalig-ul și vezi cum te simți! 🙂

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top