Cum să ai grijă de ficatul tău și ce trebuie să știi despre ficatul gras

Săptămâna trecută s-a marcat la nivel mondial Ziua Ficatului. O zi în care să ne reamintim de importanța pe care acest organ o joacă în starea noastră generală de bine. Așa că astăzi vă propun o incursiune în ceea ce presupune sănătatea ficatului dar și cum prevenim ficatul gras!
Pe scurt, ce vei afla din acest articol:
-
Rolul ficatului în organism – cum ne protejează de substanțe nocive și toxice
-
Ce înseamnă ficatul gras – o boală care afectează 23% din populația adultă, începând cu 35 de ani
-
Ficatul gras non – alcoolic și cauzele sale
-
Un stil de viață sănătos – secretul în prevenție
În toamna anului trecut am fost invitată să vizitez caravana 4LIVER unde am făcut chiar eu un experiment legat de modul în care ficatul nostru este agresat de ceea ce mâncăm și de ceea ce bem. Și nu, nu este vorba doar despre alcool, ci de o panoplie întreagă de băuturi carbogazoase și dulci care au un impact major asupra organului responsabil pentru stocarea și transformarea nutrienților din alimentele pe care le consumăm. Rezultatul m-a făcut să exclam WOW, chiar așa? Da, chiar așa!!
Câteva explicații simple despre rolul ficatului în organism și ce înseamnă ficatul gras.
Ficatul este al doilea organ ca mărime din corpul nostru. Ajută la procesarea nutrienților din alimente și băuturi și filtrează substanțele nocive din sânge. Este în comunicare constantă cu restul sistemului digestiv, inclusiv cu stomacul, pancreasul și vezica biliară, pentru a metaboliza grăsimile, proteinele și carbohidrații pentru a menține glicemia stabilă și pentru a proteja de alte probleme metabolice.
Una dintre funcțiile primare ale ficatului este de a filtra compușii toxici din mediu și dieta. Curăță sângele de aceste substanțe chimice, astfel încât corpul nostru să folosească doar ceea ce are nevoie.
Dacă ficatul este supraîncărcat cu acești compuși nedoriți, deoarece nu îi poate procesa în deșeuri suficient de repede, poate duce la inflamație cronică, care afectează și mai mult capacitatea corpului tău de a scăpa de aceste substanțe chimice toxice. Devine un cerc vicios: se acumulează substanțe chimice toxice, apare inflamația, detoxifierea este inhibată, se acumulează mai multe substanțe chimice toxice, nivelul inflamației crește și mai mult și mai departe.
Prea multă grăsime în ficat poate provoca inflamația ficatului, care poate afecta ficatul și poate crea cicatrici. În cazurile severe, această cicatrice poate duce la insuficiență hepatică.
Când se dezvoltă ficatul gras la cineva care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala ficatului gras alcoolic.
La cineva care nu bea mult alcool, este cunoscută sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic.
Studii recente arată că boala ficatului gras non-alcoolic afectează 25% din populația adultă din Europa, iar statisticile pentru România sunt similare. Și, probabil că nu te vei aștepta să auzi așa ceva dar ficatul gras non-alcoolic NU este o boală a bătrânilor. Din păcate, stilul de viață nesănătos a coborât vârsta afecțiunilor cronice. Cu excepția cauzelor genetice, se consideră că este o boală metabolică, legată de stilul de viață. Așa că începând cu 35 de ani, dacă te știi cu greutate în exces, consum ridicat de grăsimi și zahăr dar și cu o viață sedentară, specialiștii ne recomandă să nu trecem cu vederea grija pentru ficat.
Simptomele și diagnosticul ficatului gras.
Există o serie de simptome pe care le poți remarca dacă ai ficatul gras:
- slăbiciune, oboseală
- stare generală de rău
- tulburări de somn
- deficit de atenție
- lipsa poftei de mâncare
- durere sau senzaţie de presiune în partea dreaptă a abdomenului superior (regiunea de sub coaste, în dreapta)
Toate acestea pot apărea dar nu sunt specifice doar bolii ficatului gras non-alcoolic. Boala aceasta este o afecțiune mai degrabă tăcută care nedescoperită și netratată corespunzător, evoluează în timp, contribuind la dezvoltarea afecțiunilor hepatice severe.
ȘTIAI CĂ … 80% dintre pacienții cu ficat gras au transaminazale – analizele la ficat, normale?
Analizele anuale de rutină (analizele de sânge) pot oferi câteva indicii, dar nici ele nu sunt suficiente. De aceea medicii recomandă ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să își facă anual o ecografie abdominală pentru a-și verifica sănătatea ficatului. Acela este locul în care se furnizează un eventual diagnostic. Chiar, tu când ai făcut ultima oară o ecografie abdominală? Nu este dureroasă și nici măcar neplăcută. Personal mi se pare că ecografia este o investigație fantastică de care nu am fugit niciodată. 🙂
Prevenția și tratamentul.
Oldies but goldies … sigur știți vorba aceea înțeleaptă care spune că ”este mai bine să previi decât să tratezi”. Este mai valabilă ca oricând, mai ales când viețile noastre au devenit parcă mari iubitoare de … stat. Stăm când obosim. Stăm la televizor. Stăm la birou. Stăm chiar și când vrem să pornim lumina – pentru că avem comenzi vocale și nu mai este tot timpul necesar să ne deplasăm la întrerupător. Ca să nu mai vorbesc despre belșugul de care generația noastră dispune în lumea modernă. Multă mâncare, multă băutură.
Ficatul gras non-alcoolic este o boală a bogăției, o boală metabolică, legată de stilul de viață.
Așa că o să vă spun o chestiune care poate că vă va șoca dar, cu excepția cauzelor genetice, se consideră că această afecțiune este o boală a bogăției, o boală metabolică, legată de stilul de viață. Deci în primul rând vorbim despre prevenție printr-un stil de viață sănătos.
Ce înseamnă prevenție printr-un stil de viață echilibrat?
Atenție la ce mâncăm!
- De preferință, trebuie adoptat un regim alimentar fără o cantitate excesivă de glucide simple sau acizi grași saturați
- Pot fi urmate principiile dietei mediteraneene în prepararea meselor zilnice; această dietă conține multe legume, produse din făină integrală și ulei de măsline
- Trebuie evitat siropul de glucoză-fructoză care este prezent în băuturile cu conținut de zahăr și în produsele de patiserie
Activitate fizică regulată!
- Introduceți activitatea fizică regulată în rutina zilnică
- S-a dovedit că exercițiile fizice intense, precum alergatul, sunt mai benefice decât exercițiile fizice de intensitate moderată, precum plimbările
Normalizarea greutății corporale!
- Reduceți consumul zilnic de calorii, pentru a scădea în greutate
- Această abordare poate să îmbunătățească indicatorii de laborator ai sănătății ficatului (transaminazele)
În ceea ce privește tratamentul ficatului gras, acesta se prescrie de către medic și se recomandă de către Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie să se facă conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice. Bolile cronice ale ficatului reprezintă o problemă majoră de sănătate care trebuie tratate cu maximă responsabilitate.
Concluzie.
De când am lansat acest site, de când comunic în online pe diversele canale de Social Media, am pus accentul pe importanța unui stil de viață echilibrat. Precum picătura chinezească, am insistat, cu riscul de a deveni redundantă, asupra faptului că sănătatea stă de cele mai multe ori în mâinile noastre prin deciziile pe care le luăm zilnic, prin alegerile pe care le facem cu resursele și cu timpul nostru. Consider că suntem datori față de noi înșine și față de cei dragi să fim bine fiind sănătoși. Căutând un stil de viață mai sănătos, având mintea și urechile deschise pentru informații despre sănătate și mergând regulat la medic putem preveni și trata. Putem avea o viață activă, frumoasă și fericită! Așa cum îmi doresc mie, vă doresc și vouă!
Iar aici poți face un TEST RAPID care îți indică starea ficatului tău.
***
Acest articol are doar scop informativ, chiar dacă conține sfatul medicului și/sau al specialiștilor. Acest articol nu este și nici nu intenționează să fie un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional în cabinet. Opiniile exprimate în acest articol sunt opiniile expertului citat și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale doer.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ceea ce găsești pe doer.ro îți este de folos, atunci te rog să te abonezi la NEWSLETTER-ul meu. Promit să nu te spamez! 🙂
Surse:
- https://srgh.ro
- Perumpail, B. J., Khan, M. A., Yoo, E. R., Cholankeril, G., Kim, D., & Ahmed, A. (2017). Clinical epidemiology and disease burden of nonalcoholic fatty liver disease. World Journal of Gastroenterology, 23(47), 8263–8276 http://www.easl.eu/medias/EASLimg/Discover/EU/54ae845caec619f_file.pdf; Adaptat după Bhala et al, Epidemiology and natural history of patients with NAFLD, Curr Pharma Des 2013