Cum să iei corect suplimentele alimentare. Suplimente pe care trebuie să le eviți să le iei împreună
Dacă citești de ceva timp site-ul nostru, ți-ai dat seama că nu suntem împotriva suplimentelor, din contră. Acestea, luate la recomandarea medicului curant și după analize la zi ar trebui să constituie o sursă de vitalitate și energie în viața ta. Cu toate astea, 7 din 10 români iau suplimente alimentare fără să ceară sfatul medicului. Suplimentele, chiar și cele pe bază de plante, încarcă ficatul și dacă nu ai un stil de viață cât de cât sănătos treaba asta nu te va ajuta nici pe termen scurt, nici pe termen lung.
Care sunt riscurile pe care ar trebui să le reții în urma utilizării suplimentelor după ureche și în același timp care sunt suplimentele pe care trebuie să le eviți șă le iei împreună?
Unele ingrediente din suplimentele alimentare pot modifica testele de laborator sau pot avea efecte negative în timpul intervenției chirurgicale. Altele pot interacționa între ele, ceea ce va duce la scăderea eficacității, la creșterea riscului de efecte secundare sau chiar probleme de sănătate.
De aceea, iată câteva clarificări în acest sens:
Combinații de suplimente care scad eficacitatea
Unele suplimente dacă sunt luate împreună ăși anulează eficacitatea, iar treaba asta o cunosc toți medicii responsabili. De aceea, nu lua niciodată:
- Calciu și Fier: aceste două suplimente nu trebuie luate în același timp, deoarece calciul reduce absorbția fierului, iar fierul poate deveni mai puțin eficient atunci când este combinat cu alte alimente. Dacă trebuie să iei atât suplimente de calciu, cât și de fier, încearcă să le iei la cel puțin două ore distanță, adică unul dimineața, și altul seara.
- Zinc și Cupru: ambele concurează pentru absorbția în organism, așa că laolaltă reduc din efectele benefice. Totuși, dacă ai nevoie de ambele, caută o opțiune care să conțină un raport echilibrat de zinc și cupru sau ia-le în diferite momente ale zilei, la cel puțin două ore distanță una de alta.
- Vitamina C și vitamina B12: Aceste suplimente nu trebuie luate împreună, cu atât mai puțin în doze mari, deoarece vitamina C scade cantitatea de vitamina B12 pe care corpul o absoarbe și o metabolizează. Este recomandat să iei aceste suplimente separat, dimineața și seara.
- Vitaminele D, E + K: unele studii sugerează că dozele moderate până la mari de vitamine, în special vitaminele D, E și K pot concura între ele și pot reduce absorbția atunci când sunt luate împreună. Absorbția vitaminei K pare să fie cel mai afectată în prezența altor vitamine liposolubile. Ia aceste suplimente la cel puțin două ore distanță.
- Potasiu, calciu, zinc și magneziu: doze mari din aceste suplimente pot avea o rată scăzută de absorbție atunci când sunt luate în același timp, și nu vor fi la fel de eficiente.
- Multivitamine/minerale (MVM) + calciu, zinc, magneziu sau potasiu: suplimentele cu un singur mineral, inclusiv calciu, zinc și magneziu pot interfera în absorbția mineralelor mai mici, așa cum sunt fierul și zincul. Pentru o absorbție optimă și beneficii, consumă multivitaminele cu cel puțin 2-3 ore înainte de un supliment de calciu, zinc, magneziu sau potasiu.
- Extractul de ceai verde + Fier: ceaiul verde conține un compus care se lipește de fier. Când sunt consumate împreună, extractul de ceai verde își pierde potențialul antioxidant, iar absorbția fierului este redusă sever. Pentru a minimiza această interferență și a maximiza absorbția fierului, ia-le la ore diferite, unul dimineața, altul seara.
- Multivitaminele combină cele mai multe (dacă nu toate) vitaminele și mineralele esențiale într-o singură pastilă, astfel încât nivelul de absorbție al fiecărui nutrient depinde în mare măsură de propriul nivel de nutrienți, precum și de doza și forma fiecărei vitamine sau micronutrient. Într-adevăr multivitaminele pot ajuta la prevenirea deficiențelor prin completarea lipsurilor de nutrienți din dietă, dar suplimentele individuale sunt cele mai eficiente pentru tratarea deficiențelor specifice.
De asemenea, ordinea în care sunt luate suplimentele poate afecta rata de absorbție și eficacitatea lor. Nu de alta, dar unele suplimente, precum calciul sunt cel mai bine luate din alimente, în timp fierul este mai bine absorbite de organism atunci când este luat pe stomacul gol, cu precădere dimineața.
Combinații de suplimente care pot fi dăunătoare sănătății
La acest capitol scurt pe care îl tratez mai jos, te voi ruga să fii foarte atentă:
- Vitamina C și fier: vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului în organism, ceea ce este minunat, cu toate acestea, dacă este luată în doze mari, aceasta poate duce la niveluri exagerate în organism, iar acest lucru crește riscul de toxicitate a fierului. Dacă trebuie să le iei pe ambele, medicii în general recomandă să le iei la o distanță de cel puțin două ore, mai curând una dimineața (fierul), și alta seara.
- Vitamina D și calciu: aceste două suplimente sunt adesea recomandate împreună, cu toate astea, administrarea de doze mari din ambele poate duce la hipercalcemie sau prea mult calciu în sânge. Iar acest lucru poate crește riscul de pietre la rinichi sau probleme cardiace.
De aceea, nu uita că suplimentele trebuie luate după ce ai făcut analizele, așa cum ți-a sugerat medicul, iar după o perioadă prestabilită de folosire, ar fi bine să faci încă o tură de analize pentru a vedea dacă lucrurile s-au stabilizat în organism sau este nevoie de noi reglaje.
Suplimente care pot interacționa cu medicamentele
Ține cont că anumite suplimente, luate după ureche, fără consultul medicului în timp ce administrezi diverse medicamente nu vor face niciun bine, ci din contră.
Așadar:
- Ashwagandha este un adaptogen, o plantă care este folosită în medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică și este promovată din ce în ce mai mult pentru faptul că luptă împotriva insomniei și a stresului zilnic.
Dar consumarea acesteia poate interacționa unele medicamente, inclusiv:
- medicamente pentru diabet care sunt menite să scadă nivelul de zahăr în sânge, iar ashwagandha nu face altceva decât să ducă la hipoglicemie.
- Medicamente pentru hipertensiune arterială, unele studii pe animale care sugerează că ashwagandha poate scădea tensiunea arterială sistolică și diastolică. Astfel, unele persoane care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale riscă să sufere de la risc de hipotensiune arterială.
- Imunosupresoare: deja se cunoaște că ashwagandha stimulează sistemul imunitar. Cercetările pe animale au demonstrat că ashwagandha poate scădea eficacitatea imunosupresiei cauzate de ciclofosfamidă, un medicament folosit pentru a trata cancerul și sindromul nefrotic.
- Zincul este un mineral cu numeroase roluri pozitive, inclusiv în construirea imunității organismului, crearea de proteine, vindecarea rănilor, formarea ADN-ului, inclusiv în formarea gustului și mirosului. Dar zincul poate interacționa cu numeroase medicamente, inclusiv:
- Anumite antibiotice, în special antibioticele chinolone (cum ar fi Cipro) și antibioticele tetracicline (cum ar fi Achromycin și Sumycin) interacționează cu zincul în tractul gastrointestinal și nu permit absorbția atât a zincului, cât și a antibioticului. Vorbește cu medicul de familie pentru administrarea corectă a acestora.
- Penicilină: zincul scade absorbția și acțiunea penicilaminei, care este utilizată pentru a trata artrita reumatoidă. Dacă trebuie să le iei pe ambele, atunci suplimentele de zinc trebuie luate cu cel puțin două ore înainte sau după administrarea de penicilină.
- Melatonina este un hormon pe care creierul îl produce atunci când este întuneric. Aceasta este responsabilă cu sincronizarea ceasului intern (ritm circadian) și duce la un somn liniștit. Dacă iei suplimente cu melatonină trebuie totuși să știi că poate interacționa cu mai multe medicamente, printre care:
- anticoagulantele nu trebuie luate alături de suplimentele cu melatonină, deoarece în practica medicală au apărut cazuri de sângerare minoră și scăderea producției de proteina numită protrombină (unul dintre mulți factorii esențiali care ajută la coagularea sângelui).
Potențiale reacții grave ale consumului greșit de suplimente
Combinarea greșită a suplimentelor poate avea efecte secundare grave, de aceea este bine să fii atentă la următoarele reacții adverse pentru a te adresa cât mai curând medicului:
- erupții cutanate, urticarie, mâncărime pe tot corpul
- Umflarea gâtului, buzelor sau limbii
- Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație
- Leșin
- Durere în piept sau bătăi neregulate ale inimii
- Greață, vărsături sau diaree
- Dificultate la urinare, scăderea urinării sau urină închisă la culoare
- Sânge în urină, scaun, vărsături sau spută
- Sângerare anormală de la nas sau gingii
- Oboseală
- Pierderea poftei de mâncare
- Îngălbenirea pielii sau a ochilor
- Dureri severe articulare, musculare sau abdominale
În concluzie, suplimentele au atât beneficii, cât și contraindicații. Fără analize preliminare și sfatul medicului nu ar trebui să consumi suplimente, cu atât mai puțin să le mixezi aiurea. Unele suplimente trebuie evitate a le lua împreună, așadar fii atentă la acest aspect.
Sursă foto: Unsplash.com
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/zinc
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=vitaminc
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814614013880?via%3Dihub
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0377123708801116?via%3Dihub
https://www.health.com/mind-body/mixing-supplements#citation-19
***