Cum să te pregătești adecvat pentru sport pe vreme rece
În ultima perioadă am avut parte în majoritatea zonelor din țară de vreme frumoasă, temperaturi peste medie, dar cum de obicei în această perioadă avem o primăvară falsă, mă aștept ca temperaturile să scadă vertiginos în martie. Știu că vorbesc ca Busu’, dar cum meteorologii nu au vești prea frumoase în ceea ce privește vremea bună, îmi dau seama că unele planuri pot fi date peste cap.
Mai ales când vine vorba de a face sport pe vreme rece, ploaia, vântul sau ninsoare pot să fie cârje împotriva acestui deziderat… sau cel puțin scuze. Doar că, indiferent de vreme poți să faci sport atâta timp cât ești pregătită adecvat.
Așadar, cum te poți pregăti adecvat pentru mișcare pe vreme rea și mohorâtă?
Alege îmbrăcămintea corectă
Cred că cea mai nepotrivită modalitate de a pierde căldură este să transpiri, și deci să fii udă în timpul unui exercițiu. Cu siguranță, că nu vrei asta atunci când faci sport afară, mai ales pe temperaturi scăzute. Deși vrei să te antrenezi outdoor, chiar dacă este frig și umezeală, s-ar putea să fii înclinată să scurtezi antrenamentul, mai ales dacă nu ai ales îmbrăcămintea potrivită. Pe lângă acest lucru, să faci mișcare afară neîmbrăcată corespunzător crește riscul de hipotermie, iar în cazuri extreme poți suferi degerături. Nu, nu exagerez!
Urechile, capul și mâinile trebuie să fie acoperite pe vreme rece. Exclude cu desăvârșire materialele din bumbac care absorb transpirația și rețin umezeala. Optează pentru fibre sintetice, așa cum sunt: poliesterul, nailonul și polipropilena special concepute pentru uscare rapidă, având capacitatea de a elimina umezeala cu aproximativ 50% mai prompt decât bumbacul.
Fă layering cum trebuie
Cu toții trebuie să facem layering corect pe timp de frig, indiferent că ne antrenăm outdoor sau că mergem la job ori la cumpărături. De aceea, ai nevoie de straturi de îmbrăcăminte adăugate corect pe corp care să țină frigul, ploaia sau vântul cât mai departe de tine.
Deci, cum te îmbraci corect pentru un antrenament outdoor în plină iarnă:
- primul strat sau cel de bază trebuie să fie o țesătură sintetică care are capacitatea de a îndepărta transpirația de pe piele (first layer)
- al doilea strat sau cel de mijloc poate fi adăugat când afară sunt temperaturi sub zero grade și care are rolul a-i oferi corpului căldură pentru a performa optim (alege bluze, hanorace din lână fleece, cu precădere polare din merinos țesut dens, ușor diferit de merinosul clasic)
- cel de-al treilea strat necesită un înveliș exterior care să aibă capacitatea de a te proteja de vânt, zăpadă sau ploaie
În funcție de vreme, învelișul exterior poate fi o jachetă de vânt sau una impermeabilă care este de obicei mai grea ori o vestă de nailon. Ține cont că, atâta timp cât învelișul este hidrofug, cu atât mai puțin va permite transpirației “să scape”.
Întrucât ne aflăm tot la capitolul haine, aș vrea să sugerez alegerea culorilor pentru că, deși negrul este elegant și clasic, hainele în culori strălucitoare sunt mai practice pentru antrenamentele pe vreme rea. De ce? Pentru că iarna se întunecă mai devreme, iar vizibilitatea este slabă pe timp de ploaie sau cer înnorat. Acest lucru se aplică indiferent dacă împărți drumul cu șoferii sau poteca cu alți pasionați de sporturi de iarnă. De aceea, îți recomand să porți îmbrăcăminte colorată și chiar să iei în considerare să achiziționezi echipament reflectorizant și lanternă de cap, special concepută pentru a îmbunătăți vizibilitatea și a preveni accidentările.
Pielea are nevoie de protecție
Aerul de iarnă nu este doar rece, ește și uscat astfel că, pielea poate avea de suferit. Previne descuamarea sa prin aplicarea unei creme hidratante de față înainte de a ieși afară. De fapt, rutina de skincare făcută cu rigorizitate ajută foarte mult, mai ales pe timp de iarnă.
Unii sportivi de performanță recomandă aplicarea vaselinei pe zonele sensibile (urechi, nări, buze, vârful nasului) pentru și mai multă protecție. De asemenea, bea foarte multă apă (cel puțin 2 litri pe zi), iar dacă consideri necesar, blochează nesuferitele intemperii cu ajutorul unei măști de alergare, extrem de folositoare pe vânt agresiv și pe zăpadă.
Știai că zăpada reflectă până la 80 la sută din razele UV? Din păcate, te poți alege cu arsuri solare chiar și pe timp de iarnă, mai ales dacă practici snowboard sau schiezi. Astfel că, pentru fiecare 300 de metri de altitudine, expunerea la razele ultraviolete crește cu până la 5%. De aceea, înainte de a ieși din casă aplică protecție solară de cel puțin SPF 30 (niciodată mai puțin!) pe fiecare centimetru de piele expusă la soare.
Ah, știu că nu toată lumea preferă balsamul de buze, dar de data aceasta fă o excepție și aplică-l constant, mai ales pe cel cu spf. Face minuni, crede-mă! Nu în ultimul rând, ochelarii de soare care blochează ultravioletele sunt însoțitori de mare nădejde. Mizează și pe ei!
Înainte de toate: fă încălzirea!
Mulți antrenori consideră că a face sport pe vreme rece necesită încălzire mai lungă. Pe bună dreptate, având în vedere că, încălzirea înainte de mișcare crește fluxul sanguin și temperatura în mușchi, ceea ce ajută la SCĂDEREA riscului de accidentare. Din păcate, în viață există riscuri, dar prevenite cu inteligență și informație scad vertiginos. Vezi tu, atunci când este frig, corpul prezintă un pericol mai mare pentru a face entorse, întinderi musculare, chiar și rupturi de ligamente.
De asemenea, încălzirea potrivită este direct proporțională cu tipul de antrenament pe care îl faci. Dar indiferent de tipul de încălzire, asigură-te că incluzi mișcări de intensitate scăzută care imită exercițiul pe care urmează să-l efectuezi. De exemplu, dacă alergi, încălzirea poate include genoflexiuni cu greutatea corporală, balansări de brațe sau exerciții pentru trunchi. Nu în ultimul rând, stretchingul este menit pentru finalul antrenamentului, așa că nu confunda exercițiile între ele!
Elimină din layering pe măsură ce te încălzești
Din punctul meu de vedere, o greșeală frecventă – mai ales a persoanelor care nu știu încă să facă un antrenament outdoor – este că nu dau jos hainele pe măsură ce se încălzesc. De aceea, de îndată ce simți că temperatura corpului se apropie de valoarea normală, acesta este momentul propice ca să elimini din straturi. Așadar, dezbracă-te de geacă și leag-o în jurul taliei. Dacă ți se face frig mai încolo, te îmbraci la loc!
Mergi în calea vântului
Filosofia asta este nimerită și în viața de zi cu zi, nu doar în cazul antrenamentelor de iarnă. NU de alta, dar a merge în calea vântului necesită curaj și multă determinare.
Revenind, la ceea ce ne interesează pe noi, asigură-te că faci mișcare cu vântul în față la începutul exercițiilor, mai ales dacă efectuezi o activitate în buclă (ciclism, jogging sau schi). În acest fel, la întoarcere când ești transpirată și riști să pierzi din căldura corpului, nu va trebui să te lupți și cu frigul agresiv.
La final, ia seamă că poleiul sau înghețul pot provoca accidente. Evită să te antrenezi în acele momente și învață să respiri corect. Totodată, mișcarea ține de exercițiu și de o oarecare rigoare. Fii ambițioasă și învață să te bucuri de călătorie atunci când faci sport pe vreme rece, nu doar de destinație!
Sursă foto: Unsplash.com
Surse material: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256