De ce cred cu tărie în puterea artei de a schimba lumea
Trăind într-o familie de oameni cu mult talent artisctic, m-am învârtit printre schițe și desene și am fost pasionată de frumos încă din copilărie. Nu, nu am ajuns o artistă de renume internațional (chiar dacă mai sper încă să descopăr vreun mare talent în mine), dar am găsit o cale de a face să fie frumos în jurul meu. Și de a căuta constant acest frumos.
Merg la muzee, la vernisaje, la expoziții de tot felul. Am lansat o colecție de coliere făcute de mâna mea la care am lucrat câțiva ani buni – chiar azi mă mustra o prietenă că le-am abandonat).
Încerc să creez mereu colțuri estetice, care să arate bine, indiferent că fac asta la mine acasă, la birou, în bucătărie, când pregătesc cina, la diverse evenimente sau chiar și în vacanțe, când încerc să găsesc cadre plăcute ochiului pentru Instagram.
Citesc ori de câte ori găsesc o carte bună, pentru că literatura e o artă absolut minunată. Ascult în fiecare zi muzică și dansez cât mă țin picioarele, mai ales atunci când merg la concerte sau petreceri. Observ, aud, simt. Multe dintre lucrurile care ne înconjoară sunt o formă de manifestare a artei. Într-un fel sau altul.
Și multe dintre ele ne influențează, ne schimbă ca oameni. Ba chiar, îndrăznesc să spun, ne fac lumea mai bună. Ne-o transformă în cel mai frumos mod. DA, oamenii sunt născuți cu această capacitate unică de a face artă.
Când citesc o carte, mă emoționez, mă gândesc, reflectez la înțelesurile cuvintelor din ea. Mă regăsesc în personaje, în situații, în problemele descrise acolo. Tu ce simți?
Când privesc un tablou, chiar dacă ilustrează un simbol abstract, încerc să-i deslușesc sensul, să înțeleg ce a vrut să spună autorul în adevăratul sens al cuvântului. Tu ce simți?
Când văd un film, trăiesc cot la cot cu protagoniștii emoțiile, revolta, satisfacția, furia, încrederea și toate celelalte sentimente pe care le trăiesc ei. Tu ce simți?
Când ascult o melodie, mă concentrez asupra stărilor pe care mi le transmite, la momentele sau întâmplările cu care o asociez. Tu ce simți?
Când privesc un peisaj, mă gândesc cât de norocoasă sunt că mă pot bucura de el, de culorile sale, de sunetele sale. Tu ce simți?
Iar exemplele pot continua la nesfârșit. Iar concluzia mea e una singură: arta, indiferent de natura ei, mă face să simt. Mă face să mă ancorez mai mult în realitate, să fiu mult mai conștientă de clipa prezentă. Iar puterea ei are un impact incredibil în toate sferele de activitate. Chiar și în domeniul ecologiei, o altă temă despre care povestesc neobosit și despre care nu voi înceta să vorbesc până ce nu voi începe să văd niște schimbări realmente vizibile. Pentru că planeta noastră are nevoie de o curățenie generală. Și cât mai repede, pentru că, deși nu o simțim direct, ea se degradează de la o zi la alta. Și e datoria noastră să o salvăm.. De poluare. De toate elementele care ne dăunează atât nouă, cât și ei.
Partea bună e că prin artă poţi arăta ce este de făcut. Prin artă îi poți face pe oameni să își dea seama de niște lucruri, să se orienteze în direcția cea bună. Tocmai din acest motiv, când am aflat despre expoziția RE-ciclare, RE-naştere, RE-inventare, un proiect de artă şi design realizat de Galateca pentru Nespresso, m-am bucurat tare mult să aflu că există o astfel de inițiativă.
Nespressonu îmi place numai pentru cafeaua de calitate de care mă bucur în fiecare zi, ci și pentru că este unul dintre brandurile care promovează cu îndârjire sustenabilitatea și folosirea responsabilă a resurselor.
Nespresso a adus în România infrastructura de reciclare necesară pentru a colecta și recicla capsulele de cafea pe care le comercializează (capsulele de cafea, odată folosite, pot fi aduse în oricare dintre cele trei puncte de vânzare din București sau trimise gratuit prin curier, pentru a fi ulterior reciclate.
Procesul se realizează cu ajutorul unei companii locale, specializată în reciclare, și are ca finalitate transformarea zațului de cafea în biogaz și a foliei de aluminiu în materie primă).
Iar acum ne propune și o expoziție alcătuită din obiectele de artă – sculptură, grafică, instalaţie, multimedia şi design de obiect – ale unor artiști extrem de talentați: Alexandru Boeriu, Sergiu Chihaia, Simina Filat, Miruna Gheordunescu, Nicolae Prodromou, Claudia Puşcaşiu, Daniel Rădulescu, Alexandra Rusu şi Sabina Tupan.
Tema lor a fost integrarea capsulelor din aluminiu Nespresso, reciclabile în totalitate în diferite piese de artă, iar rezultatele lor finale mi se par grozave. E pur și simplu cum poți face ORICE chiar și din cele mai mărunte lucruri dacă îți pui imaginația și mintea la contribuție. Pentru că da, asta e puterea artei. Puterea de a transforma.
Cât despre RE-ciclare, RE-naştere, RE-inventare, eu zic să nu mă credeți pe cuvânt și să mergeți și voi să descoperiți această expoziție. Poate fi admirată până pe 7 iuliepe esplanada din faţa Băneasa Shopping City (unde se află opt din cele nouă creații ale expoziției), precum și în Nespresso Boutique (unde se află cea de-a noua operă), la parterul centrului comercial.
Tu ce simți când interacționezi cu arta? Și care este, din punctul tău de vedere, cea mai frumoasă formă a artei?
***