Now Reading
SFATUL SPECIALISTULUI: Deficienta de Fier, implicatii si solutii

SFATUL SPECIALISTULUI: Deficienta de Fier, implicatii si solutii

Fierul este un element esential organismului, indispensabil bunei functionari a numeroase “segmente” ale fiziologiei.

In primul rand, peste 70% din fierul asimilat de catre organism este utilizat in procesele de “respiratie”.

Globulele rosii din sange (hematiile) se incarca cu oxigen numai cu ajutorul fierului. De aici apare ca fiind indispensabil fierul in “oxigenarea” organismului. In lipsa Fierului, oxigenarea celulelor este deficitara si de aici apar numeroase probleme: deficienta de crestere si dezvoltare fizica, neuro-psihica si intelectuala, scaderea capacitatii de concentrare, somnolenta, astenie, adinamie, tulburari de vedere etc.

Exista studii care atesta faptul ca afectiuni precum Autismul, Hiperkinezia si ADHD sunt determinate si de anemie, adica de lipsa de fier. 

Fierul in imunitate

Foarte multe dovezi experimentale arata ca fierul este un element important in dezvoltarea normala a sistemului imunitar. Lipsa lui afecteaza capacitatea de a avea un raspuns imun adecvat.

Fierul este necesar pentru inmultirea celulelor imune si a maturarii lor, in special a limfocitelor, asociate cu generarea unui raspuns la infectie.

Activitatea sistemului imunitar presupune consum de fier. In conditiile lipsei acestuia, sistemul imunitar va fi ineficient si destructurat.

Fierul pe perioada unei sarcini

In perioada sarcinii, necesarul de Fier creste semnificativ. Este esential in productia hemoglobinei, proteina regasita in sange care are rolul de a transporta oxigenul catre celule.

In timpul sarcinii, cantitatea de sange creste cu pana la 50% mai mult decat uzual, ceea ce accentueaza necesitatea unei cantitati mai mare de fier pentru a putea produce cantitatea necesara de hemoglobina. Nu este de ignorat si importanta fierului in dezvoltarea si cresterea fatului si a placentei.

Deficienta de Fier, implicatii si solutii

Din pacate, majoritatea viitoarelor mamici incep sarcina cu cantitati insuficiente de fier si nu fac fata cerintelor organismului, in special in al 2-lea si al 3-lea trimestru de sarcina. In momentul in care nu mai este destul fier pentru productia de hemoglobina necesara, se instaleaza anemia.

Fierul si Infertilitatea

Frecvent, in activitatea de cabinet, am intalnit situatia in care deficitul de fier este implicat definitoriu in infertilitatea de cuplu, mai ales la femei. 

Majoritatea femeilor cunosc importanta fierului in momentul sarcinii, dar din pacate, nu cunosc si implicarea acestuia in fertilitate.

Numeroase studii arata ca femeile care nu au cantitati suficiente de fier pot suferi de lipsa ovulatiei si de stari nesanatoase ale ovulelor, care poate ingreuna posibilitatea de a ramane insarcinata cu pana la 60% mai mult decat la femeile cu suficiente cantitati de fier in sange.

In acest moment, situatia este deosebit de serioasa la nivelul copiilor

Exista dovezi stiintifice clare, care atesta ca, la bebelusii cu varstele intre 6 si 24 de luni cu anemie datorata fierului risca sa sufere probleme in dezvoltarea abilitatilor cognitive, social-emotionale si neurofiziologice atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Teste randomizate realizate pe volume mari de copii, au dovedit ca suplimentarea fierului la copiii ce sufera de anemie, prezinta beneficii clare ale fierului, in special in dezvoltarea abilitatilor motore si a comportamentului social-emotional. Aceste rezultate arata ca efectele adverse datorate deficientei de fier pot si prevenite si/sau tratate prin introducerea fierului devreme in dezvoltarea copilului sau inainte ca anemia sa degenereze in forme severe sau cronice.

Peste 30-40% din copiii din Romania au deficit de fier, adica sunt anemici. 

Ce se poate face ?

Evident ca toata lumea va spune: “administram fier”.

Da, este corect dar de multe ori, in ciuda administrarii de preparate medicamentoase sau de suplimente nutritive cu fier, sideremia si/sau feritina (valori ale fierului din sange) se mentin scazute, insuficiente sau, dupa o scurta crestere, scad rapid.

In consecinta, prima actiune este aceea de a investiga cauza deficitului de fier. Adica prezentarea la medic si efectuarea de analize medicale.

Este foarte importanta investigarea “sursei’ anemiei.

Aceasta poate fi localizata la nivel gastric – mediu insuficient de acid , intestinal – fierul nu se absoarbe, genital – menstre abundente, ciclu frecvent, hematologic – hemoragii oculte cronice, hepatic – inflamatii hepatice sau chiar in Oncologie – tumora canceroasa consuma mult fier.

Este esentiala monitorizarea valorilor sideremiei si a feritinei la copii.

See Also

Acestia pe langa faptul ca sunt in crestere, deci consuma fier, mai au si frecvente probleme gastro-intestinale (scade absorbtia si aportul), imunitare (raceli, viroze care “consuma” fier) si de comportament alimentar deficitar. In momentul in care sesizam o stagnare in dezvoltarea fizica sau intelectuala, in momentul in care copilul devine somnolent, neatent, “distrat”, agitat sau are tulburari de comportament, repede trebuie sa investigam si SIDEREMIA sau FERITINA.

Astfel, este esentiala tratarea cauzei si abia apoi refacerea rezervei de fier din organism. 

In ceea ce priveste administrarea de fier, este bine de retinut ca Fierul nu se absoarbe corect la nivel intestinal decat in mediu acid si ca in organism el are nevoie, pentru o corecta integrare fiziologica si de acid folic si vitamia B12.

Cu alte cuvinte, preparatele sau suplimentele cu fier trebuie sa contina si acid folic, vitamina B12 si Vitamina C, sau derivate. Un bun preparat, utilizat de mine in cabinet si care mi-a oferit eficienta, este Feroglobin comprimate (pentru adulti) sau sirop (pentru copii)

De asemenea, alaturi de Feroglobin, un tratament homeopatic este util in sensul cresterii absorbtiei pe la nivel intestinal a fierului alimentar.

Medicamentele homeopatice Ferrum phosphoricum, China regia, Kalium phosphoricum sunt numai cateva dintre cele care pot ajuta organismul sa isi mentina la valori corecte cantitatea de fier, impreuna cu un preparat cu fier care sa contina si: zinc, cupru, acid folic, vitamina B12 si vitamina B6.

Este de asemenea foate importanta “biodisponibilitatea” fierului din preparatul administrat.

Nu orice fier se absoarbe repede si complet. Nu orice fier este “acceptat” de catre organism.

Un supliment cu fier de slaba calitate poate genera fenomene de gastrita (dureri de stomac), colita (diaree) sau alergie.

Pacientii tratati astfel au recuperat anemia foarte repede si nu au mai avut probleme de recidiva.  

Dr. CADAR Sorin Dan
Medic primar ORL
Specialist Homeopatie
Instructor CEDH (Centre D’Enseignement et Developement d’Homeopathie)
Vicepresedinte ARHC pe probleme de invatamant

Sursa: www.homeopatie.ro

Foto: listovative.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top