Detox pentru piele în 7 paşi simpli

Detox-ul este, probabil, unul dintre cele mai populare trenduri din ultimii ani, un termen care face referire mai degrabă la un proces din interiorul organismului. Şi da, ştim cu toţii că ce se întâmplă intern ne afectează şi, mai ales, se vede extern, însă astăzi o să povestesc despre un astfel de detox. Nu de alta, dar despre detoxul tradiţional vorbeşte oricum toată lumea!
Însă cum rămâne însă cu cel mai complex organ al corpului nostru? Despre piele este vorba, da. Să ai grijă de pielea ta nu este un trend, ci o necesitate. Şi cred că puteţi fi de acord cu mine când spun că, din când în când, şi ea are nevoie de un detox… ca la carte. Mai ales după vacanţă, când nu respectăm chiar toate etapele de îngrijire, o neglijăm după ce ne întoarcem de la plajă, ne schimbăm şi regimul alimentar, iar toate aceste lucruri au impact asupra exteriorului.
Un detox al pielii înseamnă o săptămână în care pielea ta scapă de toate impurităţile, toxinele, celulele moarte, devenind din nou revitalizată, hidratată şi luminoasă.
Care sunt paşii acestui detox al pielii? Eu zic că cel mai bine ar fi să începem cu…
Un tratament facial de curăţare
Pentru ca procesul de detox al pielii să decurgă lin, trebuie să porneşti de la bază, iar un tratament de curăţare este cea mai bună alegere în această fază. E drept că nimic nu se compară cu mâna unui specialist, dar, dacă nu ai timp/resurse să mergi la un salon, poţi improviza la tine acasă. Demachiază-te în profunzime, foloseşte un cleanser delicat pentru a îţi curăţa tenul, exfoliază-ţi pielea, pentru a îndepărta celulele moarte de la suprafaţă, expune-te unui val de aburi, pentru a deschide porii, şi aplică o mască în funcţie de necesităţile pielii tale (poate fi una de hidratare, una anti-aging sau anti-acnee şi tot aşa). Aceasta este etapa de bază în procesul de detox, însă drumul către o piele perfectă începe de-abia acum.


Curăţă tenul de două ori pe zi
Curăţarea tenului ar trebui să fie un obicei zilnic, indiferent care e rutina ta de îngrijire a pielii, dar, în timpul detoxului, este esenţial să faci asta dimineaţa şi seara. Ai grijă însă la produsele folosite, pentru că trebuie să fie unele potrivite tipului tău de ten. Dacă ai pielea uscată, foloseşte un cleanser pe bază de ulei dimineaţa şi unul pe bază de spumă seara. Dacă, dimpotrivă, ai tenul gras, uleios, ai nevoie de o loţiune micelară care să îndepărteze eficient impurităţile, redând echilibrul pielii fără să o usuce.


Fă o baie de aburi
După curăţare, expunerea pielii la aburi e foarte importantă (dacă nu ai un aparat de umectare a tenului, fierbe apă într-un recipient, apoi transfer-o într-un bol şi stai cu faţa deasupra bolului aproximativ 10 minute), pentru astfel ţi se deschid porii şi se poate efectua extracţia mult mai uşor. Este etapa în care scapi de coşuri şi puncte negre şi îţi pregăteşti tenul pentru a primi ingredientele active de care are nevoie pentru a se reface.
Împrieteneşte-te cu măştile cu nămol
Şi spun asta pentru că formulele cu nămol sau argilă îndepărtează cel mai bine impurităţile de pe piele. Foloseşte-le nu doar pe ten, ci şi pe întregul corp. Un truc bun este să nu laşi masca să se usuce de tot şi să prindă acea crustă care nu te mai lasă să te mişti sau să schiţezi vreun gest, pentru că această metodă chiar îţi poate usca pielea, eliminând, odată cu impurităţile, şi uleiurile esenţiale care îţi menţin pielea hidratată şi curată. Aplică masca, las-o să acţioneze până începe să îşi schimbe culoarea, semn că începe să se usuce, iar apoi clăteşte cu apă călduţă din abundenţă.


Hidratează-ţi şi protejează-ţi pielea
După ce ai curăţat în profunzime pielea, e timpul pentru hidratare… şi protecţie. Pentru că ultravioletele şi radicalii liberi îşi fac de cap oricând, nu doar în timpul verii. Foloseşte, în primul rând, un serum, pentru că acesta nu doar că hidratează, dar ajută şi pielea să absoarbă mai bine nutrienţii din alte creme şi loţiuni hidratante. În plus, dimineaţa, înainte de a ieşi din casă, nu uita să aplici cremă cu factor de protecţie solară! Truc: dacă ai pielea uscată sau sensibilă, aplică seara, de două ori pe săptămână, o mască hidratantă, cu efect răcoritor.


Bea apă (şi numai apă!)
Pielea uscată, lipsită de strălucire, poate fi un semn al faptului că nu bei suficientă apă. În loc să bei cafea, alcool şi sucuri cu un conţinut crescut de zahăr, lichide care te deshidratează mai rău, încearcă să îţi faci un obicei din a consuma cât mai multă apă. În scurt timp, pielea ta îţi va mulţumi!
Ai grijă la alimentaţie
Da, doar nu credeai că din ritualul de skincare lipseşte capitolul alimentaţie. Legătura intern-extern este mai importantă decât îţi imaginezi, aşa că e timpul să acorzi atenţie şi interiorului. Nu poţi pompa la infinit junk food, milkshake-uri, dulciuri şi tone de zahăr, pentru că acestea nu îţi afectează doar greutatea şi sănătatea organismului, ci şi aspectul pielii. În perioada de skin detox, scapă de lactate, prăjeli, semipreparate şi zahăr, şi optează pentru mai multe alimente verzi (kale, broccoli) şi alimente cu un conţinut ridicat de apă şi vitamine (pepene, pere). O să fie mai greu în primele zile, până te obişnuieşti, dar apoi e posibil să îţi placă atât de mult, încât să nu mai vrei să renunţi la regimul sănătos. Până la urmă, idealul este să îţi cunoşti foarte bine organismul şi să începi să îi dai alimentele de care are nevoie pentru a funcţiona cum trebuie!