Now Reading
Viitorul siguranței este aici: ce îmi place la noul Volvo XC60 – partea a II-a

Viitorul siguranței este aici: ce îmi place la noul Volvo XC60 – partea a II-a

Sper că ai apucat să citești prima parte a acestui articol despre noul Volvo XC60. 🙂 Dacă nu, o poți face dacă dai click chiar AICI. 🙂

Și acum poți merge mai departe. Lectură plăcută!

Siguranța. Tot conceptul lui XC60 se învârte în jurul siguranței.

Știi la ce se referă sintagma #ViitorulSigurantei? Planul Volvo este ca, până în 2020, să reducă până la ZERO (da, ai citit bine!) numărul victimelor, din interiorul și exteriorul mașinii. Vision 2020 se numește acest plan și te rog să nu uiți de el. Data scadentă se apropie cu pași rapizi şi cred că ne vom convinge de rezultate.

Până atunci însă, tehnologia preventivă de care dispune modelul XC60 îmi dă un sentiment incredibil că atât eu, cât și familia mea suntem protejați. IntelliSafe Surround este sistemul de siguranță care include elemente precum indicatorul unghiului mort (dacă aveam sistemul ăsta atunci când am dat proba de traseu pentru carnet, nu picam prima dată 🙂 ), atenționarea asupra mașinilor care sunt prea aproape, alerta de coliziune Rear Collision Warning, menținerea pe banda de mers SteerAssist. Iar Cross Traffic Alert te ajută atunci când ieși din parcare și îți indică dacă ai în apropiere alte mașini, pietoni sau bicicliști. Tehnologie, tehnologie, tehnologie. Super cool!

Sunetul. Dacă nu vorbesc la telefon (pe sistemul handsfree al mașinii), atunci sigur, sigur ascult muzică. Și pentru că am învățat ce înseamnă un sunet de calitate, am devenit destul de cârcotașă la acest capitol. Așa că încă una dintre marile satisfacții pe care mi le oferă XC60 este sistemul audio cu care este dotat. Sunetul clar al muzicii poate fi centrat sau poate fi direcționat într-o anumită parte a mașinii, de exemplu spate, dreapta. 

Grija pentru cei din jur. Am vorbit mai sus despre Vision 2020. Dar mai sunt aspecte de luat în calcul la acest capitol.

Când afirmi că tot ceea ce faci începe cu oamenii înseamnă că te gândești atât la cei care se află în interiorul mașinii, cât și la cei din jurul ei. Iar noul Volvo XC60 nu se dezice câtuși de puțin de la acest credo. De exemplu, un element distinctiv al farurilor este forma T (ciocanul lui Thor) care, pe lângă o vizibilitate excelentă în faza lungă (femeile înțeleg asta cel mai bine, pentru ele condusul noaptea nefiind foarte plăcut), nu îi orbesc pe participanții la trafic. Altfel spus, nu o să se enerveze nimeni pe tine noaptea, când te intersectezi cu o mașină care vine din sens opus, deci karma ta e asigurată. 😀

Grija pentru mediu. Efectele asupra mediului se răsfrâng, în cele din urmă, tot asupra noastră. Tocmai din acest motiv ar fi bine să-i acordăm atenție. Ce face Volvo în sensul acesta? Oferă o variantă hybrid a motorului.

Intuiția. Acest substantiv mi se pare că face parte din definiția femeii. O femeie se uită în ochii tăi și știe că o iubești, își dă seama când ești trist, când ești obosit… aș îndrăzni chiar să îți spun că știe ce gândești. Dar nu știe să-ți explice cum își dă seama. Dacă îți spun că și XC60 are intuiție, probabil vei spune că am luat-o razna. Dar nu. Mașina este un substativ feminin, dar intuiția ei e bazată pe tehnologie. M-a frapat într-o zi, în jurul orei 17, când mă întorceam de la o filmare în afara Bucureștiului. Eram destul de obosită și doream cu ardoare să beau o cafea, când pe bordul mașinii se aprinde un indicator luminos în formă de ceașcă de cafea. Să înnebunesc, nu alta! Îmi citește gândurile? Nu, este doar Driver Alert Control care are grijă de mine.

Ajutorul. Îți spuneam mai sus că Volvo vrea să ne facă viața mai ușoară. Și chiar o face. Știi momentul acela când ai fost la cumpărături, ești cu brațele încărcate de sacoșe grele și vrei să deschizi porbagajul? Nu găsești cheia, lași pungile pe jos, merele se rostogolesc, trebuie să le aduni… te trec toate căldurile. Problema s-a rezolvat! La noul XC60 este suficient să trec piciorul pe sub bara de protecție a mașinii, iar hayonul se va deschide automat. Tot așa îl și închid!

See Also

Un alt element care mă ajută este sistemul Pilot Assist, datorită căruia mașina se conduce aproape singură. Asta înseamnă că mașina va ști să mențină și să regleze distanța față de cea din fața ei și ține banda. Tu mai trebuie totuși să ții mâinile pe volan. O să aibă grijă tot mașina să-ți amintească treaba asta … 🙂

Tehnologia. Dacă stau bine să mă gândesc mai tot ce am enumerat mai sus înseamnă tehnologie. Pentru că ea este cea care permite implementarea tuturor sistemelor sub umbrela SENSUS, pe care o menționam mai sus. Dar tehnologia mai înseamnă și interacțiunea cu modelul Volvo XC60, care devine un fel de a doua natură. Este greu să nu remarci display-ul touch central. Fiind așa mare, poate părea complicat. În realitate, este super intuitiv. Mie mi-au fost necesare două ore de acomodare și am învățat aproape tot ce pot face la o atingere distanță.

Am început să scriu acest text cu gândul că voi menționa doar câteva aspecte speciale ale acestei mașini. Credeam că mă voi rezuma la 5. Dar, pe măsură ce am început să scriu, mi-au venit în minte nenumăratele experiențe cu XC60 care, de două luni încoace, mi-au făcut viața mai ușoară și mai frumoasă. Și a trebuit să mai adaug un punct și încă un punct… și crede-mă că tot nu am terminat. Ar mai fi multe date tehnice de oferit, dar știm cu toții prea bine că acestea nu reprezintă interesul femeilor. Dacă totuși vrei să știi mai multe despre performanțele motorului, sisteme de suspensie, roți și alte chestii de genul ăsta, cel mai bine ar fi să te programezi pentru un test drive.

Trebuie să recunosc că m-am gândit să menționez măcar un aspect negativ sau ceva ce mi-a plăcut mai puțin. Dar încă mai trebuie să mă documentez dacă există, pentru că eu nu l-am descoperit… 😀

Și încă ceva, în caz că ajungi la test-drive, te avertizez de pe acum: s-ar putea să te îndrăgostești iremediabil… de noul Volvo XC60, desigur! 🙂

***

View Comments (2)
  • Sunt ferm convins ca in cativa ani,acest automobil va face si clatite,va toca si ceapa,va spala rufe si le va pune si in dulap.Sa stiti stimata doamna ca cele mai sigure automobile sunt cele fara nicio dotare de siguranta.Cu alea cand mergi pe drum,ai simturile ascutite ca un creion chinezesc si ochii deschisi cat farfuria de friptura.

  • Sunt ferm convins ca in cativa ani,acest automobil va face si clatite,va toca si ceapa,va spala rufe si le va pune si in dulap.Sa stiti stimata doamna ca cele mai sigure automobile sunt cele fara nicio dotare de siguranta.Cu alea cand mergi pe drum,ai simturile ascutite ca un creion chinezesc si ochii deschisi cat farfuria de friptura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top