Now Reading
Invata sa spui „nu” in sapte pasi simpli

Invata sa spui „nu” in sapte pasi simpli

Recunosc. Multa vreme am fost un „people pleaser”. Adica acel gen de persoana care doreste sa faca tuturor pe plac, care nu vrea sa supere pe nimeni si care prefera sa duca singura la bun sfarsit anumite misiuni, cu unicul scop de a-i ajuta pe ceilalti. E un comportament onorabil, desigur, dar extrem de nesanatos. De ce? Pentru ca, la urma urmei, e sanatatea ta, fizica si psihica, in joc. Ajungi acasa cu ganduri multe, cu multe misiuni incepute si neterminate care nu iti apartin si un telefon care suna intr-una, chiar si in timpul tau liber. Atunci realizezi ca e momentul sa inveti sa spui „nu”, cu riscul de a-i supara, uneori, pe ceilalti.

Sa spui „nu” e simplu, de fapt. Copiii mici il invata intai pe „nu” si il folosesc in exces. Fara pareri de rau, fara ganduri ca ar putea supara pe cineva. Sa spui „nu”, e, de fapt, o joaca de copii. O sa-ti prezint, in continuare, sapte pasi simpli pe care ii poti urma si tu pentru a scapa de proasta obisnuinta de a accepta orice, doar pentru a nu-i supara pe cei apropiati (sau nu).

Stabileste-ti prioritatile

Cu totii avem probleme, unele mai importante, altele mai putin importante. E extrem de util sa putem realiza o ierarhie a acestor probleme si sa ne dam seama ca, incarcandu-ne cu problemele altora, nu vom reusi sa le rezolvam pe ale noastre.

Nu te grabi in a da un raspuns

Multa vreme am avut tendinta de a raspunde prompt: „Sigur, cum sa nu, te ajut!” Dar m-am dezobisnuit de acest tip de raspuns. Acum formulez altfel: „Ma voi gandi la ce mi-ai propus si iti voi raspunde in cel mai scurt timp posibil”. Astfel am timp sa analizez daca pot si, de ce nu, daca doresc sa-mi incarc agenda cu problemele altcuiva.

Nu te lasa manipulat

„Numai tu ma poti ajuta!”, „Esti cel mai bun, doar pe tine ma pot baza!”: De cate ori nu am auzit acest gen de fraze? Cand ti se vorbeste asa, parca nu-ti vine sa refuzi, corect? Tocmai ai fost manipulat si ti-as sugera sa nu dai crezare frazelor de acest gen.

Fii empatic, dar nu te scuza (prea mult)

Empatia deschide multe usi si nu lasa niciodata un gust amar. „Inteleg ca ai o problema, si eu mi-as face griji daca as fi in locul tau” e un raspuns bun. Desigur, va urma un „dar”, pentru ca vrei, in fond, sa refuzi sa faci lucrul cerut. Dar e un „nu” mai soft, care nu supara atat de tare. Si care te face pe tine sa te simti mai bine, chiar daca tocmai ai refuzat sa ajuti pe cineva.

Stabileste limite clare

„Sunt de gasit intre orele 10 si 14. Dupa programul de lucru nu voi mai raspunde la telefonul de serviciu” e un inceput bun. Fiecare om isi cunoaste limitele. Daca tocmai te-ai apucat de un proiect important, nu te abate din drumul tau. Focuseaza-te pe ce ai tu de facut. Recunoaste sincer: „Tocmai lucrez la un proiect important pentru mine. Abordeaza-ma, te rog, peste 5 zile”.

See Also

Nu-ti fie teama de ce ar putea crede lumea despre tine

Cand incepi sa spui „nu”, lumea va fi, la inceput, putin mirata. Apoi va incepe sa se supere. Intr-un final, oamenii vor inceta sa te mai deranjeze, vazand ca nu i-ai putut ajuta de cateva ori. Si supararea va trece, lucrurile vor reveni la normal. Merita sa astepti si sa nu pui suflet daca vei vedea ca lumea se supara. Doar i-ai ajutat de atatea ori pana acum.

Realizeaza ca nu poti multumi pe toata lumea

Este, poate, cel mai greu lucru, mai ales pentru o persoana empatica si saritoare. Dar nu e imposibil. „People pleaser”-ii sunt oameni care sufera mult, pentru ca un lucru este cert: Nu poti multumi pe toata lumea, oricat te-ai stradui. Asadar, e important sa accepti acest lucru si sa inveti sa traiesti cu el. De-ndata ce vei realiza cum stau lucrurile, iti va fi mult mai usor sa spui „nu”. De ce ai accepta orice, daca tot se va gasi, din cand in cand, cate un nemultumit?

Nu-i asa ca deja iti vine mult mai usor sa spui „nu”? Te rog, nu-mi raspunde negativ la aceasta intrebare 🙂

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top