FABER-CASTELL: Povestea magica a unor creioane speciale

Tot citim in ultimul timp in diverse carti care ne invata cum sa ducem un business pe culmile gloriei ca o parte din reteta succesului este povestea pe care o spune. Da, intr-o anumita masura, povestea vinde. Ceea ce genereaza insa durabilitate si valoare adevarata sunt calitatea si consecventa cu care cresti acel produs.
Pentru noi toti mentiunea “Hergestellt in Deutschland” (ok, scrie “Made in Germany” ca deh, globalizarea a lovit peste tot, dar nu m-am putut abtine 🙂 ) sau “Deutsche Qualität“ inseamna produse de o calitate incontestabila. Tocmai de aceea mi-am propus sa demarez o serie de articole in care voi vorbi despre povestea unor marci recunoscute la nivel international ca fiind calitative si care isi au radacinile in Germania. In acest fel vom intelege Schritt für Schritt (pas cu pas 🙂 ) motivul pentru care unele dintre acestea costa cateodata mai mult decat celelalte si vom descoperi ca ele au in spate cercetare si o continua imbunatatire a calitatii, dar si valori umane transmise din generatie in generatie.
O familie germana, o marca celebra in toata lumea si una din cele mai vechi afaceri de familie din lume.
Povestea de astazi incepe in localitatea Stein, din regiunea Franconia centrala, in anul 1761, unde tamplarul Kaspar Faber fabrica creioane. Astazi, opt generatii mai tarziu, sunt 7000 de lucratori in intreaga lume care produc anual 2 miliarde de ustensile de scris.
Micul atelier deschis de Kaspar Faber este locul modest in care a pornit o afacere care avea sa fie cunoscuta in intreaga lume. Creioanele sale au fost apreciate foarte repede, iar dupa moartea sa, Anton Wilhelm, fiul sau, preia conducerea acestei intreprinderi deja bine cunoscute. Cumpara un mic teren aflat la marginea localitatii Stein, unde construieste atelierul de manufacturare care infloreste in doar cativa ani. Chiar si in prezent, sediu central al firmei A. W. Faber-Castell se afla tot in acest loc. In timpul vietii sale, Anton ii lasa la randul lui fiului sau, Georg Leonhard, proprietatea asupra fabricii de creioane.
Georg Leonhard duce afacerea mai departe prin timpuri economice dificile, dar nu poate impiedica o stagnare si chiar o scadere. Metoda de productie a creioanelor “traditionale” nu tine pasul cu noua generatie de mine fine din grafit produse la Londra. De aceea, el decide sa-i trimita in calatorii externe pe fiii sai, Lothar si Johann. La Paris si la Londra, ei descopera noile tendinte din acest domeniu si se intorc cu ideile care aveau sa ridice fabrica lor la rang mondial.
Inovatie, creativitate, atentia la detaliu, responsabilitate sociala, munca asidua, grija pentru viitor sunt o parte din valorile pe care opt generatii le-au putut respecta si transmite mai departe.
Lothar von Faber se ghideaza dupa deviza “Trebuie sa ajung pe primul loc, producand ce este cel mai bun, din tot ceea ce se face in lume”. Importa grafit de cea mai buna calitate din Siberia, produce ambalaje exclusiviste si adauga brandul “A. W. Faber”, luand astfel nastere primul creion de marca.
Modernizeaza fabrica impunand conditii de lucru crescute, astfel incat lucratorii sa fie motivati. Fiecare activitate in parte este bine delimitata si executata de cineva specializat.
Este vizionar si infiinteaza organizatii sociale: case de sanatate, case de munca si case de pensii, dar si o asociatie de consum, pentru a facilita accesul angajatilor la conditii avantajoase pentru alimente. Construid locuinte sociale pentru muncitori, le ofera acestora un nivel de viata relativ ridicat.
Sustine educatia prin constructia unei gradinite, prin sprijinirea constanta a scolilor si a unei biblioteci cu un continut util si educativ, biblioteca destinata angajatilor.
In 1856 cumpara drepturile de exploatare a unei mine de grafit din Siberia.
In 1861, firma A. W. Faber aniverseaza 100 de ani de existenta, in care a ajuns sa aiba 250 de angajati dar si un loc sigur pe piata. Creativ si inovator, Lothar Faber cauta constant sa-si imbogateasca paleta de produse. Astfel el infiinteaza in Geroldsgrün o fabrica de tablite de scris, care asigura traiul multor oameni din zona si care va deveni ulterior unul din liderii mondiali in domeniu.
De la traditie la design atemporal, de la creativitate pana la inovatie – aceasta este o parte din filozofia companiei
Pentru toate meritele sale in domeniul economic, cat si social, Lothar von Faber primeste numeroase ordine si distinctii. In 1881 primeste titlul de Freiherr.
In anul 1870, A. W. Faber este trecuta oficial a cincea marca in registrul de comert din SUA. Deoarece in prezent celelalte patru firme nu mai exista, A.W. Faber este acum prima pe lista. In acelasi an este inregistrata in Rusia, apoi in Anglia, Italia, Franta si Spania.
Ceva neobisnuit la vremea aceea era ca marca sa fie trecuta pe produs. Dar, in scurt timp, apar pe piata numeroase copii. Lothar lupta impotriva acestora si obtine in 1875, in urma unei petitii, dreptul de marca inregistrata asupra numelui – primul demers de acest gen din Germania.
Lothar von Faber creste cu consecventa calitatea produselor sale, prin prezentare, spatii comerciale personalizate si vitrine realizate cu multa atentie pentru detaliu, fara sa tina cont de costuri si efort.
Wilhelm von Faber, singurul fiu al lui Lothar, este cel caruia ii este lasata mostenire afacerea. Acesta este puternic lovit de destin, deoarece ambii sai fii se sting in copilarie. El insusi moare tanar, la 42 de ani, si lasa imperiul celor trei fiice minore.
Fiica cea mai mare si mostenitoarea lui Wilhelm von Faber, Ottillie, se casatoreste cu Alexander Graf von Castell-Rüdenhausen, care preia conducerea firmei in 1900. In acelasi an este pusa piatra de temelie pentru “Noul Castel” – un exemplu perfect al stilului Art Nouveau.

Sub conducerea lui Alexander firma reinfloreste si este completata cu numele Castell, dobandind o imagine moderna si inegalabila. In 1905 apare seria de creioane CASTELL – un sortiment diferit, care are culoarea distincta verde. Iar trei ani mai tarziu apare “Polychromos”, un produs disponibil in 60 de culori, iar acest tip de creioane ocupa in scurt timp cea mai inalta pozitie intre produsele de calitate si intre preferatele artistilor.

Primul Razboi Mondial loveste economia Germaniei, iar firmele Faber-Castell din SUA sunt vandute. Abia in 1994 au fost recuperate drepturile asupra marcii. Dupa moartea lui Alexander, fiul sau, Roland, preia conducerea.
Dupa cele doua Razboaie Mondiale gama de produse se imbogateste cu creionul TK, destinat tehnicienilor si artistilor iar in anii ’50 apare o serie de pixuri cu imagini contemporane. Anii ’60 si ’70 aduc in prim plan markerele si cariocile.
In 1978 conducerea firmei este preluata de Anton Wolfgang Graf von Faber-Castell, care infiinteaza, printre altele, cea mai mare fabrica de radiere din lume, in Malaezia. Incepe si preocuparea pentru mediul inconjurator, firma cautand continuu tehnologii prietenoase cu mediul, dar si lemn din surse certificate.

Inovatie, creativitate, atentia la detaliu, responsabilitate sociala, munca asidua, grija pentru viitor sunt o parte din valorile pe care opt generatii le-au putut respecta si transmite mai departe. O mica afacere de familie, pornita cu multa pasiunea de tamplarul Kaspar Faber, s-a transformat astazi intr-un brand de prestigiu la nivel mondial. Iar povestea magica a creioanelor Faber-Castell nu se opreste aici: ea continua si va continua cu siguranta timp indelungat.
Gama completa de produse Faber-Castell este disponibila in toate magazinele Autograf.
Buna ziua, m ar interesa sa achizitionez acest geamantan de la Faber Castell, ma puteti ajuta cu informatii?
Buna ziua, voi intreba si revin cu un raspuns! Sa aveti o zi frumoasa!! 🙂
Gata, m-am documentat si din pacate acel geamantan a fost doar intr-o singura bucata in Romania! Evident, nu mai exista.