Now Reading
Festivaluri din România mai puțin cunoscute, dar care merită toată atenția ta

Festivaluri din România mai puțin cunoscute, dar care merită toată atenția ta

Oamenii se împart în două tabere: “festivalierii” și “non-festivalierii”… dar până și cei din urmă, odată contagiați cu “microbul festivalului”, nu (mai) strâmbă din nas. Am înventat cuvintele desiggur :). Eu am zis NU până mi-am dat seama că bine ar fi fost să fi zis DA din prima. Dacă vrei să-ți deschizi apetitul pentru genul acesta de manifestare, atunci poți începe cu câteva festivaluri din România mai puțin cunoscute, dar care merită toată atenția ta. 

Acum patru ani mergeam pentru prima dată la Untold, deși reticentă, mi-am dat seama din prima seară că am făcut mutre degeaba. La deschidere am avut pielea de găină, atât de incitant mi s-a părut. Murmurul publicului, muzica, veselia, dansul, prietenii, paharul de Cuba Libre, săruturile cu iubitul în timp ce cânta Bastile, electricitatea care îmi făcea pielea de găină când l-am auzit pentru prima dată live pe Tiesto… Toate aceste senzații le-am trăit la intensitate maximă și încă o fac cu mare plăcere ori de câte ori am ocazia, deoarece eu sunt o festivalieră:)). Așa îmi place mie să numesc oamenii care merg la festivaluri, și aici nu mă refer strict la aceia care preferă pe cele mai cunoscute de pe la noi sau de pe la vecinii europeni. Nu, eu mă refer la cele mai puțin cunoscute.

Nu voi face un top pentru că toate sunt faine și nici nu voi întocmi o listă cu festivalurile deja mega faimoase de la noi. Nu e cazul, le știi deja, așa că nu vei regăsi în material un Untold sau un Electric Castle.

Astfel, articolul de azi este despre festivalurile mai mici, mai puțin celebre, dar cunoscute pe plan local și frecventate de connoisseuri.

Ready for party?

1. Festivalul de jazz de la Gărâna

Oameni ai vestului: bucurați-vă! Aveți șansa să participați (cel puțin la anu’) la unul dintre cele mai faine festivaluri din zonă. Totuși, hai, să te introduc în context: Gărâna este un sat tare frumușel, din județul Caraș-Severin. Apropo, tot județul acesta e fermecător și extrem de multicultural. Sătucul a fost abandonat de pemi care au plecat acum mult timp în Germania și care au lăsat o arhitectură specifică, absolut încântătoare. Mie-mi place să mă plimb pe drumurile asfaltate ale sătucului, un picior de plai care a atras ca un magnet mulți artiști bănățeni. Să-ți iei azi o casă aici înseamnă să-ți scuturi bine buzunarul, dar merită toți bănuții. Gărâna este un pastel toamna, o bucurie vara, o frumusețe primăvara când înfloresc pomii și un basm în plină iarnă. Poate de aceea, Festivalul de jazz de la Gărâna este atât de fain, așa cum zic bănățenii.

Cinci zile de muzică dedicată pasionaților de jazz, care crezi sau nu reprezintă cel mai important open-air de jazz din centrul și estul Europei. Anul acesta festivalul s-a desfășurat între 5-9 iulie în vestita Poiana Lupului (like always) și în Biserica Catolică din Văliug.

Dacă îți face cu ochiul festivalul îți recomand să faci rost de cazare din timp. Întreaga zonă mustește de turiști în perioada de vară, cu precădereîn  satele Gărâna, Văliug și cele cehești cum sunt Sfânta Elena și Gernic. Dacă îți plac plimbările pe munte atunci ia-ți prietenii și familia dis-de-dimineață ca să strângeți mure, afine sau hribi. Parcul Național Semenic este primitor și abia așteaptă să-ți dezvăluie secretele, cu atât mai mult cu cât preferi traseele pentru bicicletă, ori pur și simplu dorești să te bronzezi pe malul lacului Văliug (unde crede-mă, distracția este garantată). De asemenea, aici poți să vii cu rulota sau cu cortul și să te bucuri de natura sălbatică de-a lungul vestitelor lacuri din zonă: Văliug, Trei ape și Breazova.

2. Festivalul de jazz Smida

Munții Apuseni găzduiesc un festival altfel, deoarece acesta pune accentul nu doar pe muzică, dar și MUZICĂ care face inovație, care se definește prin varietate instrumentală într-un loc cu o geografie deosebită. Doar vorbim despre satul Smida, un loc pitoresc, unde vei vedea cel mai frumos răsărit din lume, chiar de-acolo, din pădurea smidiană. Așadar, între 18 și 20 august bine ai face să ajungi la Smida și să te bucuri, nu doar de magia peisajelor, dar și de muzică bună. Plus că, din ce știu eu, Festivalul de la Smida primește cu brațele deschise orice iubitor de animale, nu de alta, dar aici au voie prietenii blănoși ai iubitorilor de animale.

Iar dacă ești fan mișcare, nu uita să adaugi la bagaj salteaua care o să-ți fie de ajutor dimineața devreme sau seara la apus atunci când vei participa la atelierele de yoga. Și dacă ți se pare o activitate prea liniștită, atunci plimbările cu caiacul sau cu bicicleta o să te energizeze cu siguranță. Anul acesta, în zona Grow vei putea participa la un line-up cultural care îi va aduce în prim-plan pe studenții Facultății de Teatru din Cluj, unde vei descoperi povestea din spatele realizării unui reportaj de impact și efectele jurnalismului bine făcut. O să-ți placă, crede-mă! Plus că, vorbim de Apuseni și de Cluj, și de ardeleni faini, primitori și cu zâmbetul mereu pe buze.

3. Făgăraș Fest

Uff, un festival pe care anul acesta l-am ratat! Planetele nu s-au aliniat, deși din punctul meu de vedere este cel mai drăguț festival din România. Bineînțeles, sunt subiectivă așa că ai tot dreptul să mă contrazici. Am urmărit storyurile Roxanei Puriș, content creator și fondatoarea pur.clothing care a fost la festivalul din Munții Făgăraș și nu pot să spun decât că-mi pare rău că n-am participat.

Ca să înțelegi: Făgăraș Fest este un festival comunitar sustenabil care pune accent pe comorile naturii și pe oamenii care trăiesc la poalele Munților Făgăraș (cât de drăguț!). Cu siguranță ai auzit de Conservation Carpathia, fundație care promovează unicitatea și frumusețea naturii românești, aceasta fiind promoterul festivalului. În acest an, Făgăraș Fest s-a ținut în Porumbacul de Sus, între 7 și 9 iulie. Ce mi se pare super frumos este că poți veni cu întreaga familie, copiii având oportunitatea de a descoperi fauna și flora locală. Îmi place foarte mult că este kid friendly (bine, sunt și alte festivaluri, dar nu ca acesta), aici copiii pot participa alături de părinți la tururi de birdwatching, plimbări unde învață despre animalele și plantele locale, tururi ghidate despre studiul liliecilor sau insecte.

Tot anul acesta fundația a organizat șezătoare în Avrig, excursii ghidate prin istoria și identitatea satului transilvănean Porumbacul de Sus și multe, multe alte activități pentru cei mari și pentru cei mici. Îmi propun ca în 2024 să nu ratez această magie de festival pe care îl consider potrivit oricărei familii.

See Also

4. Awake Festival

Prima ediție a festivalului Awake a avut loc în 2017, în Gornești și s-a desfășurat pe domeniul Teleki, un castel extrem de bine conservat care face parte din patrimoniul de clasa A din Transilvania.  Festivalul se dorește multidisciplinar datorită mixului de muzică, cinema, teatru în aer liber, o bibliotecă ademenitoare care să-ți facă poftă de lectură la umbra stejarilor și platanilor locali. Încă nu s-a comunicat oficial data festivalului pentru 2023, dar cum anul trecut a avut loc în august, ai putea să te pregătești deja.

De asemenea, mi se parte simpatică ideea organizatorilor ca în fiecare an să organizeze o temă inspirată din evenimentele socio-culturale mondiale. De exemplu, în 2018 tema festivalului s-a numit New Funky Royals, dedicată regalității și nunții prințului Harry cu Meghan Markle, iar participanții au fost îndemânați să poarte ținute cu un mix funcky de royal dutch and dutchess îndrâzneț și eclectic. Sunt curioasă cu ce idei o să vină anul ăsta și sper să nu ne țină prea mult în șah. Așadar,eu zic să fii cu ochii pe Awake, pentru că merită!

În concluzie, te încântă mica mea listă de festivaluri din România mai puțin cunoscute? Dacă știi altele care n-au fost incluse aici, dar la care ai participat te rog să scrii în comentarii ca să le facem cunoscute tuturor.

Sursă foto: Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top