Now Reading
Grădina urbană – tips & tricks pentru orice spațiu

Grădina urbană – tips & tricks pentru orice spațiu

Culoarea mea preferată este verde, nu doar pentru că reprezintă speranță, ci pentru că simbolizează VIAȚA. Deoarece suntem în perioada din an în care oamenii îngrijesc cu mai multă dedicare florile și chiar cei mai puțin experimentați visează să cultive în mica lor grădină leuștean și pătrunjel, am considerat că un articol care să descrie CUM poți pune bazele unei grădini urbane va fi de ajutor. Indiferent că locuiești la bloc sau la casă, o grădina urbană cochetă și corect întreținută te va energiza și te va descătușa de griji. Pss… eu chiar sunt convinsă că un pic de grădinăreală înseamnă aerobic pentru suflet!

Iată câteva sfaturi de sustenabilitate de la specialiști și oameni care vor să facă diferența în societatea românească, a căror sugestii merită luate în seamă. Așadar, conform lui Ionuț Bădică, directorul executiv al Institutului de Cercetare în Permacultură din România și coordonatorul celei mai mari rețele de grădini comunitare, gradinescu, iată ce trebuie să luăm în seamă dacă ne hotărâm să punem bazele unei grădini proprii.

E nevoie de o picătură de curaj, dar nu-i deloc complicat să-ți creezi locul tău verde. Astăzi vom împărți subiectul în trei categorii pentru a ajunge mesajul nostru la cât mai mulți. De aceea, vom detalia cum să crești o grădină urbană într-un apartament, într-o curte mică pe o suprafață de 5-20 metri pătrați sau într-o curte mult mai mare de 20-200 metri pătrați și ce ar presupune aceste scenarii.

Gradina de apartament

Esențială este lumina! Ce ne-am face fără ea? Nu prea multe adevărat, așa că vei avea șansa să crești o varietate de plante atâta timp cât apartamentul tău este orientat către punctele cardinale care „strălucesc cel mai des.” Dacă ai parte de măcar patru ore de soare în sezonul mai cald, luna mai spre exemplu, atunci ai semiumbră, dacă ai șase ore atunci beneficiezi de lumină normală, iar dacă ai 8-12 ore de soare, atunci îți permiți să cultivi și roșii, deși specialiștii nu recomandă să fie cultivate într-un apartament. Poți să cumperi sau să reciclezi lădițe din plastic sau de lemn, să le acoperi cu o folie de plastic sau cu niște membrane izolatoare (le găsești în magazinele de bricolaj), pui pământ de flori și ideal ar fi să adaugi răsad. De ce? Pentru că este mult mai simplu să cumperi răsad deja făcut pe care nu faci altceva decât să-l crești. Recomandăm plantele aromatice cum ar fi măghiran, busuioc, rozmarin, mentă sau pătrunjel.

Curte mică

Ce se pliază excepțional pe o suprafață măricică sunt straturile înălțate. Poți lua ca exemplu grădinile urbane de la gradinescu. Ce înseamnă straturi înălțate? Din păcate, în zonele urbane nu se mai găsește pământ bun, substratul transformându-se cu precădere în moloz din cauza construcțiilor. Neavând substrat de calitate trebuie să aduci pământ ca să crești plante. Acest pământ trebuie îngrădit cu lemn. Faci un strat înălțat de  1 metru pe 4 metri, aduci o mașină cu pământ de grădină de 3 trei metri cubi pe care îl încarci, rezultând astfel, un strat înălțat de aproximativ 5 metri pătrați. Cu cât ai mai mult spațiu, cu atât îți permiți să faci mai multe straturi înălțate.

Aici te poți juca cu pământul și poți cultiva orice, asta pentru că universul tău verde este mult mai mare. Recomandăm să ai grijă de câtă lumină dispui. Trebuie să ai grijă ca să bată lumina direct pe plantă, altfel aceasta nu va crește. Dacă ai între patru și șase ore de lumină în grădină, rezultatele nu vor întârzia să apară. Te vei convinge!

Ai grijă totuși să nu pui chiar de toate în grădină, aceasta fiind o greșeală de începător. Fă-ți un planning consistent al tuturor răsadurilor pe care dorești să le cultivi, apoi alege câteva, nu pe toate. De exemplu, pe mijloc poți să pui un rând de roșii.

Foarte important! La ce distanță se cultivă roșiile?

La distanța la care roșiile nu trebuie să se atingă. Lasă 30 de centimetri între ele. Este o regulă universală pentru cultivarea plantelor. Între rânduri ar trebui să lași și mai mult spațiu, undeva la 70-80 de centimetri distanță.

Ardeii se plantează la o distanță de 40 de centimetri unul față de altul și 40 de centimetri între rânduri. Google e doar la un click distanță, așa că aceste informații nu sunt greu de aflat.

Pentru că distanțele între legume pot să pară mari, specialiștii ne sugerează să plantăm într-o cantitate rezonabilă crăițe sau fire de pătrunjel. Nu încerca să creezi competiție între legume, de aceea nu te hazarda decât cu astfel de plăntuțe între straturi, asta dacă vrei să te bucuri de rezultate vizibile. Încă un lucru la care să fii atent: aerul trebuie să circule printre plante și pe sol altfel, apar bolile. Deci, nu aglomera plantele, decide-te la câteva și informează-te asupra oricărei asocieri pentru ca să nu muncești degeaba. Buruienile nu trebuie lăsate să crească, creând un ecosistem de competiție cu plantele și legumele pe care le crești. Încă un aspect de amintit se referă la irigații. Apa care binecuvântează pământul! Dacă te afli la început nu-ți bate capul prea tare cu asta, poți iriga pământul la mână.

Curte mare

Clar, trebuie să ai talent, îndemânare și două mâini ferme pentru a cultiva la scară largă. O sugestie ar fi să-ți alegi trei sau patru culturi principale pe care să le stăpânești, deoarece fiecare plantă are o tehnologie anume. O grădină mare presupune să știi cum faci tehnologia la roșii, cum să le palisezi, când să le cărnești vârful într-un mod cât mai profesionist.

See Also

Cum menținem dăunătorii departe de cultura noastră

Împotriva dăunătorilor poți lupta cu ajutorul unor substanțe făcute de tine în casă, macerate din plante, cum ar fi maceratul din urzică ca fertilizator sau ceai de vermicompost ori macerat din tătăneasă, usturori cu care stropești grădina. Ar mai fi și a doua varianta, aceea în care cumperi îngrășământ foliar, numit Cropmax, cu care stropești frunzele, oferindu-le vitalitate. În ultimii ani au apărut și în România produse sanitare ecologice și poti utiliza plase de insecte, chiar dacă pare ciudat, dar care sunt foarte eficiente, mai ales pentru protecția legumelor vărzoase.

Dacă nu ești adeptul unei grădinițe cu legume și vrei să crești flori ar fi bine să începi cu flori comestibile cum sunt: gălbenelele, șofranul, limba mielului, albăstrelele, rozmarinul, roinița sau salvia. Acestea sunt plante ornamentale, care nu sunt neapărat decorative și care te ajută în bucătărie să dai savoare aleasă mâncării. La curte, poți să plantezi arbori de soc, cireș, alun sau tei care arată minunat, mai ales dacă ai spațiu, și care pe termen lung o să-ți ofere roade bogate de care cămara ta se va bucura fără îndoială. Ah, nu uităm de trandafiri, nelipsiți din orice grădină.

Bugetul, bată-l vina

Adevărul este că nu trebuie să ajungi la sapă de lemn dacă vrei să construiești o grădină de dimensiune intermediară, într-o curte nu foarte mare. Ai nevoie să investești în substrat. Gândește-te că o mașină de pământ pentru grădină ajunge în jur de 300 ron, lemnul pentru strat înălțat te ajunge la 200 ron și încă 100 ron sunt răsadurile pe care le poți cumpăra din piață sau de la magazine de bricolaj. Cu 600 ron îți poți asigura o mini grădină cât să culegi considerabil. Musai să ai instrumente de grădină!

Atunci când grădinărești te afli într-un alt timp. Ești acolo pentru a înțelege planta, a-i oferi îngrijire, iar o parte din sufletul tău se conectează la energia pământului. Și cum suntem născuți din lut, rădăcinile noastre trebuie să străpungă adânc solul pentru a ne bucura de lumina soarelui, de bogăția aerului. Într-un fel, noi oamenii, ne asemănăm mult cu plantele. Încearcă și vezi dacă îți face plăcere această activitate. Nu spune: „Vai, dar mie nu-mi rezistă plantele în ghiveci, dar apoi răsadurile într-o grădină!” Nici nu-ți dai seama de puterile tale până nu încerci! Așa că, pune-te pe treabă.

Sursă foto: Pexels

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top