Now Reading
Homeschooling: avantaje şi dezavantaje

Homeschooling: avantaje şi dezavantaje

To homeschool or not so homeschool… this is the question.
Conceptul de homeschooling devine din ce în ce mai popular în lume, deci era normal să ajungă şi prin România. Măcar în teorie, căci deocamdată nu-l poţi pune în practică decât cu anumite condiţii.

Homeschoolingul rămâne un subiect controversat, cu susţinători şi opozanţi. În anumite ţări acest sistem funcţionează de ceva vreme, în vreme ce în altele este strict interzis.

Din ce în ce mai mulţi părinţi, nemulţumiţi de condiţiile pe care le oferă învăţământul de la noi, iau în calcul metoda educaţiei făcute acasă. Deocamdată, acest model de învăţământ nu este reglementat în România. Prin urmare, dacă părintele îşi retrage copilul din sistemul public sau privat de învăţământ autorizat în România riscă închisoare de la 3 luni la un an sau amendă. Pot opta legal pentru homeschooling numai copiii cu cerinţe educative speciale care nu se pot deplasa până la şcoală. Mai există însă o portiţă: „şcoală-umbrela” din străinătate – dacă părintele poate să facă dovadă înscrierii la o şcoală din străinătate care să-i poată elibera o diplomă recunoscută în ţara noastră, îşi poate ţine liniştit copilul acasă.

Nu iau neapărat în calcul această opţiune dar am făcut un exerciţiu de imaginaţie în care am cântărit avantajele şi dezavantajele. Aşa că m-am documentat puţin iar primul lucru pe care l-am descoperit, cu surprindere, recunosc, e existenţa Asociaţiei Home Schooling România, înfiinţată din 2002! Pe siteul lor găsești o mulţime de informaţii interesante şi răspunsul la multe întrebări legate de acest subiect fierbinte.

Asadar, cum funcţionează homeschoolingul?
Părinţii sunt în totalitate responsabili pentru educaţia copiilor lor. Ei aleg manualele sau programele necesare educaţiei copiilor.
Procesul educaţional se desfăşoară la domiciliul copiilor sau oriunde îşi doresc părinţii sau copii.
Părinţii împuternicesc pe cei aleşi de ei să-i înveţe pe copiii lor.
Copiii învaţă chiar şi singuri, fiecare în stil propriu.
Copiii folosesc intensiv alternativele educaţionale mult superioare celor de stat.
Copiii au libertate să participe la activităţi sportive.

Iată câteva avantaje şi dezavantaje pe care trebuie să le iei în calcul dacă te tentează aceasta formulă.

Avantaje:
libertatea educaţională – pe lângă materiile de baza poţi opta pentru ce doreşti, fie că e vorba de o limba străină sofisticată, scriere creativă, pictură, muzică, programare sau altele, în funcţie de aptitudinile sau pasiunile copilului. Îţi poţi educa copilul după propriile valori şi convingeri.
copiii sunt mai relaxaţi şi mai odihniti. Dacă ţi-ai înscris copilul la o şcoală particulară, sunt şanse mari că aceasta să fie departe de casă şi să trebuiesca să va treziţi, ambii, foarte devreme. În vreme ce copiii care învaţă acasă se pot trezi chiar şi la ora 8. În plus, orele pierdute pe drum, în trafic, sunt câştigate şi fructificate în scop pozitiv.
relaţie mai apropiată cu familia.
siguranţa fizică şi emoţională a copilului – nu trebuie să te mai preocupe femonenul de bullying şi stai fără grijă că cel mic va fi agresat de colegii mai neprietenoşi. De asemenea se elimina şi noţiunea de competitivitate, presiune sau prejudecăţi.
îţi poţi stabili programul de învăţare în funcţie de ritmul şi preferinţele personale. Fiecare copil are perioade ale zilei în care învaţă mai bine: unii sunt mai activi dimineaţa, alţii prefera după-amiaza.

Dezavantaje
Părinţii care optează pentru homeschooling trebuie să fie conştienţi de efortul şi timpul ce trebuie acordate acestei activităţi. Prin urmare, dacă optezi pentru această variantă, trebuie să te şi ţii de ea. Nu există perioadă de proba sau hai să vedem cum merge…
Lucrurile devin şi mai serioase dacă eşti direct răspunzător de educaţia lui, şi nu ai angajat nişte profesori care să-l mediteze.

– îţi vei dedică o mare parte din timp acestui lucru şi nu există “azi nu am chef”. Educaţia copilul tău e importantă!
absenţa socializării este cel mai des folosită drept argument contra.
Copilul este lipsit de contactul cu alţi copii de aceeaşi vârstă, de schimburi de experienţe şi trăiri, prin urmare îi poate afecta dezvoltarea că fiinţă socială. Se ştie însă că cei mici au capacitatea de se împrieteni uşor cu alţi copii din vecini, din familiile prietene, cu colegii de la basket, înot, etc.
efort financiar suplimentar. Homeschoolingul implică şi câteva costuri suplimentare, meditaţii, programe speciale, cursuri online, etc. Există chiar cazuri când unul din părinți renunța la job pentru a sta acasă cu cel mic.

timpul liber al părinţilor scade considerabil. Să recunoaştem, oricât de mult îţi iubeşti familia, uneori mai ai nevoie de câte o pauză pentru tine şi te bucuri când rămâi singură acasă şi poţi să te relaxezi. Iar dacă optezi pentru homeschooling, cei mici vor fi cu tine 24 de ore, 7 zile din 7! Eşti pregătit/ă?
lipsa de înţelegere a celor din jur. Copilul tău se va lovi de neîncrederea celor din jur. Unii poate vor ridica din sprânceană când vor auzi de homeschooling, ceea ce poate îl va face să se simtă puţin frustrat. Cu timpul va înţelege însă că oamenii sunt diferiţi şi că nu trebuie să dai nimănui socoteală pentru alegerile pe care le faci în viaţă.

Tu ce părere ai despre acest subiect? Ai opta pentru homeschooling dacă ar fi 100% legal în România?

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top