Now Reading
La o cafea, sfaturi pentru tinerii proaspăt căsătoriți

La o cafea, sfaturi pentru tinerii proaspăt căsătoriți

Sunt căsătorită de 14 ani și în relație de 17 ani. Practic, aproape jumătate din viața mea mi-am petrecut-o alături de același partener. Dar chiar și așa, nu consider că dețin adevărul absolut asupra a ceea ce înseamnă o relație. Ce știu însă cu certitudine este că o căsnicie nu e lucru simplu. Valabil pentru oricine. Asemenea unui organism viu, o relație este în continuă schimbare și evoluție. Iar celulele acestui organism trebuie să se adapteze continuu la noi factori de mediu.

Da, printre cele mai comune sfaturi la început de căsnicie se numără ”nu vă culcați supărați” și ”spune tot timpul adevărul”. Dar adevărul adevărat este că, uneori, o să vă culcați supărați, iar din când în când veți mai ”omite” una și alta.

Așa că primul sfat pe care îl dau tinerilor proaspăt căsătoriți este:

  1. Bucurați-vă de fiecare stadiu al relației voastre.

Pasiunea, nebunia și libertatea pe care o aveți la început nu vor dura o veșnicie. Vor ține doar dacă voi le faceți să dureze. Cum? Simplu. Acordați-vă atât momente în care să fiți separați, cât și în care să fiți și să faceți lucruri împreună. De asemenea, tabieturile comune sunt bune în cuplu. De exemplu, la noi este regula de aur a alergatului în doi: nu ne sincronizăm noi chiar tot timpul, dar de cele mai multe ori dăm turele de Herăstrău împreună.

Același lucru se întâmplă și în cazul dimineților la cafea: ne trezim, pregătim o cafea Nespresso (ah, mai nou avem ceștile Origin și cutia Discovery pentru capsulele Nespresso, cea mai recent achiziție din bucătărie – arată senzațional!), câțiva biscuiței Amaretti sau Orange și ne facem împreună planurile pentru următoarele ore. Avem amândoi un program încărcat și rar reușim să ne intersectăm, dar întotdeauna facem cumva să găsim și timp doar pentru noi.

  1. Păstrați-vă independența

Acesta este un sfat pe care îl veți desconsidera spunând că partenerul este singurul care vă trebuie pentru fericirea absolută. Da, la început veți vrea să fiți tot timpul împreună. Nu veți ieși unul fără celălalt nicăieri, plecări separate nici nu intră în discuție, prietenii trec undeva în planul secundar, la fel și hobby-urile fiecăruia intre voi. Dar fix acestea, momentele petrecute departe unul de celălalt, sunt cele care mențin dorul și dorința revederii.

  1. Petreceți timp acasă, dar și în oraș sau în orice alt loc, alături de prieteni.

După un sfat privind independența, plusez cu unul despre importanța relațiilor sociale. Noi avem mulți prieteni și ne facem plăcere să fim gazde și să îi adunăm acasă la noi, la un pahar de vin. La fel de tare ne place și să mergem noi pe la ei.

Suntem și musafiri generoși, mereu avem grijă să contribuim cu o mică atenție pentru prietenii noștri de familie: o cutie de bomboane, o prăjitură home-made (pentru că suntem cu toții gurmanzi fără scăpare), o plantă de apartament, un set de pahare de espresso, care arată cool pe Instagram (chiar de curând le-am dărut unor prieteni setul din cristal Reveal Espresso, Intense) sau câteva lumânări parfumate, că doar toată lumea iubește lumânările parfumate.

  1. Căsătoria nu înseamnă proprietate asupra celuilalt.

Din punctul meu de vedere, faptul că ai un certificat și un inel pe deget nu înseamnă că celălalt îți aparține sau invers. Iar momentul oficializării unei relații nu ar trebui să o schimbe față de cum era înainte. Atitudinea partenerilor unul față de celălalt ar trebui să continue în mod firesc. Nu te culca pe o ureche crezând că din acel moment nu trebuie să te mai străduiești. Ba este fix invers. Dacă vrei să ai o căsnicie îndelungată și fericită, atunci trebuie să acorzi atenție constantă partenerului și necesităților acestuia dacă vrei să ai parte și de reciprocă.

  1. Mergeți împreună în aventuri.

Fructificați la maximum timpul pe care îl aveți de unii singuri până la apariția primului copil. Călătoriți, ieșiți până noaptea târziu, savurați momente de intimitate cât mai dese. Faceți orice nebunii vă trec prin minte.

See Also

  1. Dar prețuiți și momentele banale.

O căsnicie nu e doar despre focuri de artificii și aventuri intense. E și despre statul pe canapea la un serial bun. E și despre discuții plictisitoare despre facturi. Sau consultări aprige pe tema unui nou espressor pentru birou (am rămas la un Essenza Mini Roșu de la Nespresso în cele din urmă) sau a ultimei ședințe cu părinții de la școala băieților.

  1. Stabiliți regulile de conviețuire în cuplu.

Asta dacă nu locuiați deja de ceva vreme împreună, iar aceste reguli sau, mai bine spus, împărțiri ale îndatoririlor au fost deja setate. Fără a însemna că totul este bătut în cuie și că nu poate suferi adaptări, este bine ca de la începutul căsniciei responsabilitățile în casă să fie împărțite. Multe femei se plâng că nu au ajutor din partea soților. Păi cine nu-i lăsa să pună mână pe o ceașcă la început? Cum îți așterni, așa dormi. O învățătură tare utilă și în căsnicie.

Sunt multe de spus despre o căsnicie. S-ar putea scrie cărți întregi. S-ar putea face analize și studii de caz (de fapt, de asta sigur s-au ocupat cercetătorii britanici între timp). Dar porniți de aici și sunt șanse mari să vă fie bine! E un început. 🙂

***

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top