Now Reading
La schi în Austria: 3 regiuni mai puțin cunoscute românilor

La schi în Austria: 3 regiuni mai puțin cunoscute românilor

De când a trecut vara, mă gândesc tot mai mult că aș mai putea da o fugă la schi. Da, în Austria a nins. Chiar în zona în care îmi doresc să mergem iarna asta. Pentru că la începutul anului am descoperit câteva destinații absolut fabuloase, dar mai puțin cunoscute, despre care vreau să vă povestesc. Nu de-alta, dar sunt minunate, liniștite (spre deosebire de Tirol, Ischgl și Sölden, care deși îmi plac foarte tare, pot fi destul de aglomerate în anumite perioade) și numai bune de explorat de pasionații de sporturi de iarnă. 

Toate fac parte din domeniul Ski Amadé din Austria, a doua regiune de schi a Europei, cea mai mare din Austria, denumită după Wolfgang Amadeus Mozart, care integrează mai multe resorturi și pârtii care pot comunica între ele.

 

Dar înainte de a introduce zonele care îmi fac cu ochiul, vreau să îți ofer câteva informații despre Ski Amadé. Nu de alta, dar e cam wow tot ceea ce oferă.

  • Ski Amadé = 5 regiuni (Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig, Grossarltal) = 25 stațiuni montane
  • 270 de instalații de transport pe cablu, 760 km de pârtii. 
  • Aplicația mobilă Ski Amadé se poate descărca gratuit pe iPhone și Android, și conține toate informațiile necesare pentru timpul pe care îl petreci pe piste. Îți indică pistele, te ajută să-ți setezi traseul pe care îți dorești să-l urmezi, restaurantele și cabanele pe care le ai în drum, poți achiziționa biletele online. Că doar nu-ți place să stai la coadă… Mai are o super funcție nouă, Friend-Tracker, care te ajută să nu te pierzi de prietenii tăi pe pârtii. Șiii, dacă ești fan evenimente pe pârtie, aplicați ți le va indica. Mai ales pentru fanii snowpark-ului, Ski Amadé vine cu multe oferte sub mottoul și hashtagul #RideSkiAmade, unul dintre ele fiind turul Cash4Tricks. Da, un puști talentat face și bani în timp ce schiază. 
  • Garanția zăpezii datorită celor 684 kilometri de pârtii dotate cu instalații de zăpadă, care produc zăpadă doar din apă curată și aer curat, conform legislației austriece în vigoare. Cum se traduce asta concert? Vă spun eu că am fost la fața locului: totul este impecabil. 
  • Ski Amadé promite că aici vei găsi și cel mai bun gust din Alpii Austriei. Poți experimenta bucătărie regională și de sezon, super gustoasă și datorită calității ingredientelor provenite din surse sustenabile. Ai la dispoziție cabane gourmet, trasee culinare de schi (realizate cu sprijinul localnicilor care recomandă ce știu ei că este mai bun în zonă), piața cu produse tradiționale… mai menționez și degustările de vin? Verifică ofertele TASTE Ski Amadé dacă te pasionează subiectul. 

Ideea e că în timp ce scriu toate acestea mă apucă un dor prea mare de schi așa că vă mai zic repede și ce regiuni mi-au plăcut, apoi mă retrag pe site-ul Ski Amade pe care să mai fac un pic de cercetare… că doar nu își imagina cineva că am spus chiar tot ce era de zis despre cel mai mare domeniu schiabil din Austria. 🙂

Schladming-Dachstein

Lifturile din Schladming-Dachstein te pot duce la o altitudine de 2.700 de metri, iar panorama este spectaculoasă din vârf. Și chiar nu ai cum să te plictisești, pentru că, pe lângă pârtiile de schi care arată impecabil, vei găsi aici și un pod suspendat, aflat la 2.700 de metri altitudine (da, stați să vedeți ce senzație veți avea când veți privi în jos), un palat de gheață care trebuie musai vizitat, gondole din care poți admira peisajul ghețarului și lista poate continua. Aici am fost anul acesta, în februarie.

Revenind la pârtii, acestea sunt pentru orice nivel (încearcă-le pe cele de pe muntele Hauser Kaibling: SUPERBE SUNT!) și sunt strecurate prin păduri, ceea ce clar aduce un plus experienței la schi datorită priveliștii.

Oh, și oare mai e nevoie să vorbesc despre oferta culinară? După câteva ore pe pârtie, n-ai cum să nu te oprești la un pahar de vin și niște ștrudele delicioase, completate de specialitățile locale de la restaurantele și cabanele din zonă.

Hochkönig

Tot din domeniul Ski Amadé face parte și Hochkönig (aici am fost acum doi ani), cu șase vârfuri spectaculoase, 35 de kilometri de pârtii continue și o priveliște care chiar îți taie răsuflarea. Ce mi-a plăcut mie mult la Hochkönig, dar și la celelalte zone de schi de-aici este semnalizarea foarte bună a pârtiilor. Așa numitul Königstour este marcat cu săgeți portocalii și galbene, așa că e imposibil să te rătăcești în zonă. Și încă un truc tare: dacă ajungeți la schi aici, musai să vă opriți pe băncuțele de lemn (sau tronuri, cred că ei așa le numesc), pentru a vă fotografia cu peisajul alpin din spate.

Grossarltal

Sau Valea Großarl, pentru cunoscători, un alt domeniu de schi genial din Ski Amadé, care mi s-a părut excelent pentru vacanțele de familie. Pe lângă schi, puteți face drumeții, plimbări cu sania trasă de cai, patinaj (un alt sport care mie îmi place mult) sau, de ce nu, puteți merge la SPA. Iar în momentele de pauză de schi, musai să vizitați și Parcul Național Hohe Tauern, cel mai mare din Alpi, un loc cu sute de ghețari, cascade, lacuri glaciare, dar și zeci de mii de specii ale florei și faunei.

Am încercat să mă rezum la esențial dar Austria este o țară extrem de ofertantă (și nu doar iarna), o țară în care te simți excelent, cu servicii foarte bune, multă curățenie și organizare… așa că nu voi voi rata nici o ocazie să spun #visitaustria 🙂

See Also

 

View this post on Instagram

 

Literally #abovetheclouds 💙 #skiamade #dachstein #treppeinsnichts #stairwaytonothingness #mountains #winter

A post shared by Sonia Argint-Ionescu | TV Host (@silversonia) on


Foto: PR și arhivă personală

***

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top