Now Reading
Legătura subtilă dintre durerile de spate și stres.

Legătura subtilă dintre durerile de spate și stres.

Durerile de spate nu m-am ocolit niciodată, chiar dacă sunt un om activ cu multe ore de sport în portofoliul personal. Unele dintre aceste dureri sunt cauzate de poziția în care dorm. Aia e, nu sunt perfectă :). Dar deseori durerile de spate de care mă plâng apar când intru într-o întâlnire sau când urmează o activitate care îmi cauzează emoții puternice. Simt imediat că mușchii mi se încordează. Atunci când am conflicte intense sau suferințe emoționale care îmi provoacă o supărare profundă. Sau când nu apuc să mă odihnesc suficient sunt alte momente care îmi provoacă aceste încordări la nivelul spatelui deși nu am tras de fiare.  Ceea ce mă duce clar cu gândul la faptul că stresul poate genera o durere de spate. Ce se poate face? Cum se tratează și cum ne putem proteja spatele de viitoare dureri? Aflați acum!

Durerile de spate reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni cu care se confruntă oamenii în ziua de azi. Din ce în ce mai mulți oameni se plâng de dureri cronice în zona spatelui, afectând în mod semnificativ calitatea vieții și capacitatea de a se bucura de activități zilnice. În timp ce există multiple cauze care pot contribui la apariția durerilor de spate, un factor adesea subestimat este stresul și impactul său asupra corpului.

Durerile de spate pot fi clasificate într-o varietate de tipuri, incluzând dureri acute și dureri cronice. Acestea pot afecta diverse părți ale spatelui, inclusiv zona cervicală, zona toracică sau zona lombară. Printre cauzele comune se numără leziunile fizice, pozițiile incorecte la lucru sau în timpul somnului, precum și afecțiunile medicale, cum ar fi hernia de disc sau osteoartrita. Dar noi astăzi ne concentrăm pe acele cauze mai subtile, dincolo de fizic, la care nu ne-am aștepta să genereze o astfel de somatizare.

Am norocul ca viața să-mi scoată în cale oamenii potriviți, specialiștii aceia care abordează oamenii în complexitatea lor. Marius Dincă, kinetoterapeut la Centrul de Excelență Active Life Therapy, are la bază principii solide cărora le acordă o importanţă deosebită după cum veți constata în acest articol. Marius este un terapeut complex datorită numeroaselor supra-specializări pe care le deține: Yumeiho (grade 4), reflexologie, trigger points, kinesiotaping, Reiki ca să numesc doar câteva din lunga listă. Nu știu ce a îmbinat din toate acestea atunci când am fost la o ședință, dar am plecat aproape fără durere de spate. A doua zi dispăruse complet.

Stresul și implicarea sa în durerile de spate

Stresul este o reacție naturală a organismului la factorii externi care creează o tensiune emoțională sau psihologică. Deși este cunoscut că stresul poate avea efecte negative asupra sănătății mentale, impactul său asupra sănătății fizice este adesea subestimat. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că stresul poate fi un factor important în apariția și exacerbarea durerilor de spate.

Mecanismele fiziologice implicate

Când suntem supuși stresului cronic, organismul nostru are o reacție chimică de răspuns atunci când glandele suprarenale eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pot afecta în mod negativ mușchii, ligamentele și tendoanele noastre. Aceste substanțe chimice fac parte din răspunsul de luptă sau fugi al corpului tău și pot regla receptorii durerii. Această tensiune musculară crescută poate duce la spasme dureroase în zona spatelui. În plus, stresul poate afecta și calitatea somnului, ceea ce poate agrava durerile de spate.

În timpul stresului extrem – să spunem că ai o lovitură puternică provocată de ceva din exterior – corpul va inhiba răspunsul la durere pentru a oferi capacitatea de a ieși dintr-o situație de viață sau de moarte. Poate că nu simți durerea imediat, dar ea va apărrea negreșit mai târziu. Dar acest tip de șoc diferă de stresul cauzat de căsuța de e-mail dimineața în care se solicită prioritizarea unui proiect care îți dă peste cap tot programul.  În acestă situație nu este vorba despre viață sau moarte, dar corpul declanșează acel răspuns la stres ca la pericol menționat în primul exemplu.

Când observi că ești stresat, gândește-te la modul în care corpul tău reacționează. Probabil că mușchii umerilor și gâtului se încordează. Poate ți se strânge și falca. Ei bine, atunci când este supus stresului, înclinația naturală a corpului este să încerce să se protejeze, iar noi facem asta prin contractare și strângere. Și aici intervine durerile de spate. Tensiunea musculară din cauza stresului care afectează partea superioară a corpului (gât, umeri) este conectată –  este același grup de mușchi care susține întreaga coloană. Dacă partea superioară a spatelui tău este strânsă, încordarea se poate deplasa în lanț pentru a strânge și partea inferioară a spatelui.

Da, stresul este unul dintre factorii psihologici ai durerilor de spate. Persoanele care raportează stres sever au șanse de aproape trei ori mai mari de a experimenta dureri de spate în comparație cu cei fără stres, conform unui studiu din iulie 2021 în Scientific Reports. Cercetătorii subliniază efectul inflamator al cortizolului care poate provoca, în timp, îmbătrânirea celulară și deteriorarea țesuturilor care favorizează dezvoltarea durerii cronice (sau de lungă durată).

Alte cercetări din Frontiers in Public Health din august 2020 care a studiat lucrătorii din domeniul sănătății cu dureri de spate au descoperit că cei cu stres ridicat legat de muncă au raportat dureri de spate de două ori mai multe în comparație cu cei cu stres scăzut. Un lucru important de adăugat: durerea de spate devine un alt factor de stres pentru persoana care o experimentează. Așadar, nu există nicio îndoială că există o conexiune reală minte-corp în durerile de spate.

Factori psihosociali și emoționali

Cum știi dacă durerea de spate are la bază sau nu factori de natură psiho-emoțională? 

Care este legătura subtilă dintre o durere de spate și o emoție? Poate o suferință emoțională să cauzeze durere fizică? ”Orice mușchi este activat de nervi, de creier. Fiecare emoție activează un anumit mușchi sau grupă musculară. Când zâmbim (emoție) ridicăm comisurile – mușchii colțurilor gurii (zygomatic mare), mușchii buzei superioare (orbicularul gurii), mușchii gâtului (platysma), mușchii buzei inferioare (mental), mușchii obrajilor (buccinator), când suntem triști acești mușchi sunt coborâți.

Când suntem uimiți (emoție) – ridicăm sprâncenele.

Când suntem nervoși (emoție) – ridicăm umerii, apropiem sprâncenele și încordăm mușchii gurii ( de la încordarea mentală mulți scrâșnesc dinții în somn – bruxism)” , spune Marius. Este așadar absolut firesc ca modul în care simțim emoțiile să se reflecte în corp , să se vadă cu ochiul liber chiar dar și să doară.

Este importantă evaluarea corectă a situației. Întreabă-te „ce s-a schimbat în viața mea?” Nu mă refer la auto-diagnosticare dar există câteva întrebări care pot indica o direcție. Durerea de spate este nouă sau persistă de ceva vreme? Am avut o schimbare în stilul de viață, cum ar fi un nou loc de muncă care îmi cere să stau la birou toată ziua, care ar putea contribui? Un copil pe care îl port toată ziua în brațe? Sau te-ai aplecat să ridici o canapea în timp ce te mutai în apartamentul tău și ai modificat ceva?

În plus, gândește-te la factorii de stres din viața ta, mai ales dacă ai trecut printr-o schimbare personală importantă. A existat o despărțire sau un divorț? A decedat o persoană dragă? Când vine vorba de stres emoțional și dureri de spate, de multe ori, stresul este subconștient, așa că trebuie să fii conștient de faptul că ceva s-a schimbat în viața ta. De asemenea, reține că pot fi prezenți atât factorii de stres fizic, cât și psihici care contribuie la durerile de spate.

Ce reprezintă durerile din anumite zone ale corpului, ale spatelui mai precis pentru că astăzi la el facem referire?

Zona cervicală reprezintă flexibilitate sau încăpățânare/rigiditate în gândire – nu vreau să întorc capul să văd părererea celuilalt, zona toracală – prea multe griji cărate în spate iar zona lombară – frica de viitor/bani și divorț de partener/serviciu/casă sau țară, moartea cuiva drag” îmi explică Marius. Și trebuie să recunosc că are sens.

Kinetoterapeutul explică în continuare și cauzele de ordin fizic: ”Spatele înseamnă zona cervicală (ceafă/gâtul pe românește), zona toracală (întreomoplați) și zona lombară (jos în zona curelei) și zona sacrală.

Marea majoritate a durerilor de spate sunt cauzate de lipsa educației ergonomice. Modul în care este sănătos să stăm, să învățăm, să lucrăm, să ridicăm sau să transportăm ceva, să conducem mașina, să cărăm baxul de apă, să ridicăm copilul, să lucrăm pe laptop, pe telefon, să dormim, etc.

Dacă vorbim de copii – cele mai frecvente dureri ale spatelui sunt cele de creștere, cele datorate poziției comode dar greșite: stau tolăniți – mai mult culcați pe scaun decât verticali, alții stau cu capul mult aplecat și în față (o cauză este vederea deficitară) cocoșați de la telefoane, laptop, învață în pat, mobilierul neadecvat de la școală sau de acasă și de la sportul de performanță. În ultimul timp am tratat multe fete de dureri de spate și chiar de hernie de disc din păcate.

Dacă vorbim despre dureri de spate la gravide – cauzele durerilor de spate sunt schimbarea centrului de greutate, greutatea mărită, obișnuința de a sta aplecată peste laptop îi provoacă dureri de gât și între omoplați, răsucită, greutatea sânilor îi poate da dureri între omoplați, greutatea copilului și a abdomenului îi poate da dureri lombare de multe ori cu pensarea nervului sciatic și simte durere în zona lombară, fesă și uneori chiar pe picior. 

Dureri la tinerii părinți: lipsa ergonomiei duce la dureri de umeri, gât, și zona lombară. Mămicile alăptează în diverse poziții greșite care duc la dureri de spate, dorm cum apucă, își cară copilul pe un șold, alăptează prea aplecate. Tăticii cred că dacă copilul este mic cât un ghemotoc și ei sunt super puternici îl pot ridica, coborâ și transporta oricum și majoritatea s-au înșelat și ne-au chemat să-i deblocăm de spate. Când copilul crește și începe să meargă pe jos, părinții merg aplecați și iar apar durerile de spate.

Durerile de spate apar frecvent la omul corporatist de la modul comod dar greșit cum stă pe scaun, statul aplecat asupra laptopului și telefonului, lucrul la două monitoare – unul laptop și altul monitor, lucrul răsucit. Mai nou de 3 ani în corporații nimeni nu mai are biroul personal și fiecare lucrează pe unde apucă. Pentru că nu-și mai ajustează zilnic scaunul și biroul dacă este reglabil, seară pleacă cu dureri de spate. Pauza este foarte importantă și la birou. Sunt oameni care lucrează 3-4 ore în continuu fără să se ridice și apoi nu știu de ce înțepenesc de spate.

See Also

Omul sportiv de cele mai multe ori sare două etape, cea de încălzire și cea de revenire după efort. Mulți pacienți ne vin cu dureri de spate pentru că nu știu să-și folosească corect biomecanic corpul când lucrează exercițiile, alteori exagerează cu greutățile și ajung să rămână înțepeniți de spate.

La volan au dureri de spate pentru că nu-și ajustează scaunul și volanul pentru nevoia lor și la drum lung nu-și iau pauză.

Poziția de somn este importantă și încălțămintea sunt importante și sunt un alt factor declanșator al durerilor de spate.

Activitățile casnice făcute prea mult sau greșit, aspirat, călcat rufe, spălat vase, spălat geamuri, etc pot declanșa durerile de spate. Căratul greșit, aplecatul greșit să iei o scamă de jos te poate înțepeni.

Există și dureri de spate asociate cu profesia. Medicii au dureri de spate pentru că lucrează la laptop/calculator răsuciți într-o parte, consulta mulți pacienți și stau ore întregi fără să se ridice de pe scaun, cei care sunt stomatologi au dureri de spate și au dezvoltat și cifoza și atitudine scoliotica, chirurgii care stau aplecați ore întregi.”

Abordări terapeutice integrative. Cum să scapi de durere?

Cel mai important este identificarea cauzei fundamentale, apoi urmează tratamentul adecvat. Am fost curioasă să aflu cum ne putem da și singuri seama de posibilul trigger? Ne putem oare autodiagnostica? ”Cei care s-au educat atât emoțional cât și fizic/anatomic, au studiat și practicat, pot și singuri să-și dea seama de trigger, ceilalți au nevoie de ajutor. Majoritatea oamenilor nu vor însă să recunoască partea emoțională, așa că mai bine le spui ca-i doare spatele de la ceva mecanic/biomecanic/muscular.

În tratarea durerilor de spate asociate cu stresul, abordările terapeutice integrative care vizează atât aspectele fizice, cât și cele emoționale ale afecțiunii pot fi extrem de eficiente. Acestea pot include terapia cognitiv-comportamentală pentru gestionarea stresului și a anxietății, exercițiile de relaxare și respirație profundă pentru reducerea tensiunii musculare, precum și terapiile fizice și chiropraxia pentru corectarea pozițiilor corporale și îmbunătățirea flexibilității și mobilității.

Abordarea ar fi bine sa fie holistică. Terapeutul să-l conștientizeze pe om și de cauzele fizice dar și de cele mentale/emoționale. Ideal ar fi să facem echipă: terapeut, duhovnic (preot) și psiholog. Un trio ideal. Uneori durerea cedează doar cu o singură abordare terapeutică, alteori este nevoie de cel puțin două.

Concluzie

Durerile de spate și stresul sunt două afecțiuni interconectate într-o relație complexă. Înțelegerea acestei interdependențe și abordarea holistică a tratamentului pot fi cheia în gestionarea și reducerea simptomelor asociate. Prin gestionarea stresului și adoptarea unui stil de viață sănătos, putem îmbunătăți sănătatea noastră globală și reduce impactul durerilor de spate asupra calității vieții noastre.

Tu, te-ai confruntat cu dureri de spate? După ce ai citit acest articol poți identifica și posibile cauze psiho-emoționale? Un exercițiu de sinceritate cu tine. 🙂

***

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8282867/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top