Now Reading
Lucrezi mult la computer? Ai grijă de ochii tăi!

Lucrezi mult la computer? Ai grijă de ochii tăi!

Fie că ne place sau nu să recunoaștem, suntem aproape toată ziua cu ochii într-un ecran sau altul. La lucru stăm ore întregi cu privirea ațintită în calculator sau laptop și în timpul liber stăm pe telefon sau ne uităm la televizor. Iar orele lungi petrecute în fața unui ecran ajung, în cele din urmă, să-ți afecteze ochii. Timpul liber ți-l poți gestiona după bunul plac, astfel încât să reduci numărul orelor în care stai pe telefon sau în care te uiți la televizor. Dar ce faci dacă ai un job în care trebuie să lucrezi mult la computer?! Ochi uscați și obosiți – nu sună bine…

Atât timp cât te gândești mereu la ce e mai bine pentru sănătatea ta, se vor găsi mereu soluții. Așa că, dacă prin natura muncii tale nu ai cum să reduci timpul petrecut în fața unui computer, atunci încearcă să ai, totuși, grijă de ochii tăi prin lista de sfaturi de mai jos. Dar, întâi de toate…

Cum îți dai seama că ochii tăi sunt afectați de privitul prelungit într-un ecran?

1. Sunt uscați

Dacă stai mai mult timp cu privirea concentrată într-un ecran, clipești mai rar. Ceea ce are un efect negativ imediat asupra ochilor, pentru că suprafața ochiului nu mai este lubrifiată atât cât are nevoie.

2. Îi simți obosiți

Când vine vorba de vedere, pauzele sunt importante. Dacă zi de zi toată atenția ta e orientată spre a răspunde la e-mailuri, a face prezentări online, a citi documente de pe un calculator sau a participa la ședințe de lucru folosind o platformă de videoconferințe, ochii tăi vor obosi mult mai repede decât în cazul în care ai interacționa față în față cu cineva.

3. Ai constant dureri de cap

Da, este adevărat că durerile de cap pot apărea și din multe alte cauze. Dar este bine să știi că își pot face apariția și ca urmare a faptului că stai concentrat ore în șir în fața unui calculator.

Ce poți să faci ca să ai grijă de ochii tăi?

1. Folosește lacrimi artificiale

Dacă îți simți ochii uscați, îi poți ajuta să fie mai lubrifiați folosind lacrimi artificiale. Aș puncta, totuși, următorul aspect. Ca nație, tindem să ne autodiagnosticăm și să mergem direct la farmacie când avem o problemă. Ar fi bine să mergi înainte la un medic oftalmolog și să te sfătuiască el ce anume să cumperi, cât de des și cât timp să folosești produsul respectiv.

Iar în cazul în care vrei să te informezi acum și dintr-o sursă sigură despre lacrimile artificale, îți las aici un articol cuprinzător postat pe site-ul celor de la Regina Maria.

2. Ia pauze

Și nu trebuie neapărat să fie de lungă durată ca să fie de efect, să știi. Pauzele scurte și dese sunt o binecuvântare pentru ochi. Ca, de exemplu, să privești în depărtare vreme de 30 de secunde la fiecare 15 minute de lucru.

3. Poziționează corect monitorul

Nici prea aproape, nici prea departe. Dar nici prea sus sau prea jos față de nivelul ochilor. Ideal ar fi să-l pui la o distanţă egală cu lungimea braţului tău. Și să fie doar cu câțiva cm deasupra nivelului ochilor, astfel încât gâtul să stea relaxat.

4. Clipește

Organismul nostru face asta automat, așa e. Doar că, așa cum am spus mai sus, dacă parte din munca ta zilnică este să stai cu privirea concentrată într-un ecran, atunci clipești mai rar și ochii nu mai sunt suficient de lubrifiați. Așa că, din când în când, încearcă să-ți alegi un punct departe de ecranul în care privești de obicei și să clipești voit, având grijă să închizi complet pleoapele.

5. Dormi suficient

Având în vedere că în timpul somnului ochii sunt închiși, asta le permite să primească toată hidratarea de care au nevoie din partea glandelor lacrimale. Dacă nu ai parte de suficiente ore de somn, vasele de sânge de la nivelul ochilor se pot dilata. Ceea ce duce la senzația de oboseală pe parcursul zilei.

Despre importanța somnului pentru sănătate și ce să faci ca să dormi mai bine am scris aici.

6. Bea apă

Știm cu toții că hidratarea este extrem de importantă dacă vrei să ai o stare de sănătate bună. Și asta include și vederea. Când organismul tău primește câtă apă are nevoie pentru a funcționa optim, glandele lacrimale vor produce suficient lichid pentru a menține ochii lubrifiați.

See Also

7. Ochelari de protecție

Lumina emisă de ecran obosește ochii, cu atât mai mult dacă la birou îți petreci ore în șir în fața calculatorului. Prin urmare, o pereche de ochelari cu filtru de protecție împotriva luminii albastre poate fi de mare ajutor.

8. Lumina din jur

Dacă monitorul tău se află lângă fereastră sau în apropierea unei surse de lumină care bate direct peste ecranul tău, atunci vederea ta va fi solicitată mai mult decât în mod normal. Așadar, încearcă să-ți poziționezi monitorul de așa natură încât nicio altă sursă de lumină să nu bată fix asupra lui.

9. Aerul condiționat

Dacă te afli în bătaia lui, asta poate duce la ochi uscați. Prin urmare, așază-te undeva unde aerul condiționat nu e orientat direct către fața ta.

10. Du-te la medicul oftalmolog

Chiar dacă nu ți se pare că ai avea probleme, e indicat să mergi odată la ceva timp pentru un consult oftalmologic. E mai bine să previi decât să vindeci, nu? Potrivit specialiștilor de la Opticavedere, multe boli oculare sunt silențioase sau asimptomatice.

În concluzie…

Dacă lucrezi mult în fața unui calculator nu ai cum să nu simți un anume nivel de disconfort la nivelul ochilor. Dar, cu sfaturile de mai sus, e în puterea ta să-l faci să fie cât mai mic cu putință. Vederea este, din punctul meu de vedere, cel mai important simț, este simțul pe care ne bazăm cel mai mult în viață. Așadar, grija și atenția pentru o vedere bună ar trebui să fie prioritare. Nu crezi la fel?

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top