Now Reading
SFATUL SPECIALISTULUI: Metoda Gottman, terapia care iti salveaza relatia!

SFATUL SPECIALISTULUI: Metoda Gottman, terapia care iti salveaza relatia!

Traim vremuri in care este fantastic de dificil sa iti faci o relatie de lunga durata si, mai ales, sa o mentii. Presiunea sociala si cea financiara si tentatiile de toate felurile reprezinta deseori motive serioase de discutii aprinse chiar si in cele mai fericite cupluri. De cativa ani vad in jurul meu casnicii si relatii pe care nu mi le-as fi imaginat vreodata destramate. Si totusi se intampla… parca tot mai des.  

In teorie este simplu: nu face nimanui ceea ce tie nu vrei sa ti se faca. Cred ca este o vorba inteleapta pe care am incercat constant sa o aplic in viata mea si, mai ales, in relatia mea. O relatie care functioneaza de 13 ani. Dar sa aplici doar zicala de mai sus nu este suficient pentru mentinerea unei relatii fericite. Dupa studii ce s-au intins pe 40 de ani, matematicianul John Gottman a decoperit ca exista patru atitudini care duc la ruperea unei relatii. El le numeste “cei patru cavaleri ai Apocalipsei”, pe care ii puteti descoperi in acest scurt film. 

Exista cupluri in  care partenerii se iubesc, vor sa ramana impreuna, dar nu stiu unde gresesc si nu stiu cum sa remedieze problemele. In SUA este deja o rutina sa apelezi la psihoterapeut. La noi aceasta abordare este la inceput. Dar ea poate rezolva probleme grave, daca exista dorinta.

Terapia Gottman este una dintre cele mai eficiente terapii de cuplu din lume si anul acesta ea are un reprezentant si in Romania (al treilea in toata Europa dupa Suedia si Norvegia). Am vrut sa fiu printre primii care afla ce inseamna ea de la Nadia Gorduza, psihoterapeut si fondatorul ID Therapy

gottman

Daca vrei sa stii cum iti poti imbunatati relatia de cuplu, atunci este important sa citesti acest interviu!

  1. 1. Ce este terapia de cuplu prin metoda Gottman?

Metoda Gottman este o abordare terapeutica bazata pe cercetari stiintifice si protocoale terapeutice. A fost dezvoltata de renumitului Profesor Emeritus in Psihologie Dr. John Gottman, care a fost declarat unul din cei mai influenti 10 psihoterapeuti din lume din ultimii 25 de ani de catre Psychotherapy Networker.

Asadar, terapia de cuplu prin metoda Gottman este pragmatica, bazata pe masuratori stiintifice si urmareste sa ajute cuplurile sa depaseasca momentul de cumpana care ar putea duce la despartire.

In urma cu 40 de ani, cel ce poarta denumirea de “Einstein al Dragostei” (Psychology Today) a inceput sa studieze in Love Lab-ul sau din campusul universitar din Washington DC peste 4000 de cupluri in toate etapele evolutiei lor, de la tineri casatoriti, la persoane casatorite de cativa ani, cu copii, si chiar si oameni care au ajuns la divort. Rezultatele cercetarii l-au ajutat pe Dr. Gottman sa observe cu precizie ce circumstante, comportamente si atitudini duc la destramarea relatiilor si sa conceapa un algoritm de predictie a divortului, cu o acuratete de peste 95% in urmatorii 3-5 ani .

Asadar, terapia de cuplu prin metoda Gottman este pragmatica, bazata pe masuratori stiintifice si urmareste sa ajute cuplurile sa depaseasca momentul de cumpana care ar putea duce la despartire, urmand exemplul cuplurilor fericite din studiu si focusandu-se pe latura pozitiva a relationarii.

  1. In ce consta aceasta metoda mai exact?

Relatia este vazuta ca si comparatie metaforica cu o casa in varianta 2D 🙂 , care are 2 pereti foarte solizi: “Increderea” si “Angajamentul” si 7 nivele care sunt de fapt principiile solide ale unei relatii echilibrate si fericite. Astfel, interventiile terapeutice sunt facute pas cu pas si in functie de nevoile cuplului pe aceasta structura.

Asadar, temelia casei este reprezentata de cunoasterea in profunzime a partenerului si se numeste “Construirea Hartii Iubirii”. Parterul casei este reprezentat de cum sa “Impartasim Afectiunea si Admiratia”. Principiul etajului 1 este cum sa “Stai cu fata catre celalat si sa nu ii intoarci spatele”, cel al etajului 2 este cum sa avem o “Perspectiva Pozitiva asupra lucrurilor”. Etajul 3 este unul dintre cele mai delicate si anume “Gestionarea Conflictelor”. Etajul 4 reprezinta “Indeplinirea Visurilor noastre”, care, de cele mai multe ori, stau in spatele celor mai multe conflicte.

Practic, prin metoda Gottman, cuplurile sunt invatate cum sa tina casa fericirii functionala si le sunt oferite solutii personalizate.

Odata ce partenerii de cuplu au reusit sa isi asume aceste principii impreuna, ajung la acoperis si invata ce sa faca sa aiba un sens comun impartasit si cum sa aiba proiecte de viata comune si solide.

Practic, prin metoda Gottman, cuplurile sunt invatate cum sa tina aceasta casa a fericirii functionala si le sunt oferite solutii personalizate astfel incat de la temelie la acoperis casa sa nu poata fi zdruncinata de niciun cutremur. Dar, in cazul in care a fost zdruncinata, sunt ajutati sa o refaca treptat, “caramida cu caramida”.

  1. Care sunt pasii pe care ii urmeaza cuplurile ce aleg aceasta metoda?

Primul pas in terapia prin metoda Gottman este procesul amanuntit de evaluare a relatiei. Evaluarea este alcatuita din 3 sesiuni care dureaza aproximativ 4-5 ore, concepute pentru a se identifica punctele tari si problemele din relatie, precum si eventualele blocaje individuale.  

Prima sesiune este cea de intelegere a relatiei, in cadrul careia membrii cuplului au ocazia sa vorbeasca deschis despre motivele pentru care au venit la terapie si despre istoria relatiei si se analizeaza modul in care cuplul isi gestioneaza conflictele. La finalul sesiunii, cuplul primeste o invitatie pentru o evaluare online de aproximativ 2 h. Setul de intrebari este foarte complex si evalueaza in profunzime toate aspectele relatiei. Evaluarea se face direct in SUA si psihoterapeutul primeste rezultatul cu zonele in care este nevoie de interventie si zonele care merita intarite.

In metoda Gottman, terapeutul nu tine secrete fata de celalalt membru al cuplului.

A doua sesiune presupune intelegerea cuplului ca indivizi, istoricul lor familial, traumele daca au existat si se desfasoara sub forma sedintelor individuale, intre un membru al cuplului si terapeut.

Principala diferenta dintre aceste sesiuni si cele de terapie individuala este ca, in metoda Gottman, terapeutul nu tine secrete fata de celalalt membru al cuplului. Sesiunea a treia are ca finalitate explicarea evaluarii si cuplul primeste un plan terapeutic si se pot incepe sesiunile saptamanale de terapie de cuplu.

  1. Este necesar un anumit numar de sedinte?

Evaluarea in cele trei sesiuni pe care le-am mentionat anterior sunt absolut necesare pentru dezvoltarea unui plan de tratament personalizat. Dupa aceea, depinde de fiecare cuplu in parte cate sedinte de terapie va urma, media fiind intre 10 si 15 sedinte.

  1. Cum decurge o sedinta de terapie Gottman?

Pe baza protocolului terapeutic primit se abordeaza fiecare nivel al relatiei acolo unde s-au identificat problemele si cuplul este ajutat prin exercitii specifice sa le rezolve, sa inteleaga mai bine unul nevoia celuilalt si ce sta in spatele acelei nevoi si cum sa aiba o cu totul alta abordare in viitor.

Este o terapie extrem de interactiva si cu multe jocuri.

Terapeutul are un rol activ si suportiv utilizand tehnici care s-au dovedit a fi cele mai potrivite pentru cuplul in cauza, ca urmare a evaluarii. Treptat, cuplul incepe sa practice exercitii de intarire a respectului, increderii si intimitatii. Partenerii sunt invatati arta compromisului si cum sa gestioneze conflictele sau cum sa dialogheze despre cele care nu pot fi gestionate si ii duc in blocaj.

Prin metoda Gottman se folosesc atat in cadrul sedintei cat si acasa foarte multe materiale de informare. Este o terapie extrem de interactiva si cu multe jocuri:-)

  1. Care sunt motivele (intalnite cel mai des) pentru care cuplurile ajung la terapie?

Din pacate, in Romania cuplurile vin la terapie abia atunci cand sunt in pragul despartirii. Acest lucru se datoreaza, cel mai adesea, unui eveniment major, care poate fi descoperirea infidelitatii unuia dintre parteneri, a incapacitatii unuia sau ambilor parteneri de a accepta influenta celuilalt sau impactul venirii pe lume a unui copil care le bulverseaza echilibrul initial si nu isi pot gestiona emotiile si noul ritm de viata.

Cei patru cavaleri ai Apocalipsei: Critica, Defensivitatea, Dispretul si Interiorizarea

Dar, cele mai des intalnite motive sunt ceea ce noi numim cei 4 cavaleri ai apocalipsei, respectiv: Critica, Defensivitatea, Dispretul si Interiorizarea, care deterioreaza in ritm accelerat o relatie, daca nu se intervine in timp util si partenerii nu sunt invatati cum sa le contracareze.

See Also

  1. Prin ce se deosebeste metoda Gottman de alte metode de terapie de cuplu? Care sunt punctele ei tari?

Spre deosebire de celelalte abordari ale terapiei de cuplu, metoda Gottman se bazeaza pe cercetari stiintifice de 40 de ani la peste 3000 de cupluri, este pragmatica si ofera protocol terapeutic bazat pe date statistice. Odata ce cuplul a trecut printr-o experienta terapeutica prin metoda Gottman isi stabileste un mod de functionare cu totul nou, o relatie mult mai echilibrata, sanatoasa si fericita pe termen lung.

  1. Ce rezultate pot obtine pacientii care apeleaza la aceasta metoda?

Asa cum spuneam, terapia de cuplu prin metoda Gottman iti garanteaza o casnicie echilibrata si solida daca partenerii isi asuma noul mod de comunicare, de gestionare a conflictelor si de autolinistire. Datorita faptului ca dupa evaluare se poate prezice cu o acuratete de 95% daca acel cuplu are sanse de divort in urmatorii 3-5 ani, cu aceeasi acuratete se poate garanta ca, dupa ce au facut acest tip de terapie, partenerii vor ramane impreuna ca urmare a noului mod de abordare a relatiei de cuplu.

Partenerii reusesc sa puna bazele „casniciei numarul 2”, care are sanse mult mari de a fi o casnicie fericita si de durata fata de prima.

  1. Cum este privita terapia de cuplu in Romania? Este deschisa lumea?

In Romania, terapia este in general privita cu o doza de scepticism si cu teama de culpabilizare. Din fericire, situatia se schimba de la un an la altul si romanii incep sa inteleaga, incetul cu incetul, ca terapia este un instrument util nu doar in tratarea unor afectiuni de natura psihologica, ci si pentru autocunoastere si dezvoltare personala.

In ceea ce priveste terapia de cuplu, mai avem de lucrat la intelegerea faptului ca a merge la psihoterapeut ar trebui sa faca parte din obiceiurile unei vieti sanatoase si ca situatia nu trebuie sa ajunga sa fie „dezastruoasa” ca sa facem pasul de a consulta un terapeut. Stresul afecteaza in primul rand sistemul imunitar si un stres cronic pe termen lung intr-o relatie de cuplu vicioasa ne va afecta sanatatea.

Pentru a ajuta cuplurile sa nu ajunga in blocaj, voi lansa in Romania programul educational Gottman “Cele 7 principii pentru un mariaj functional si fericit”. 🙂

Nadia Gorduza MD, EMBA Psihoterapeut & fondator ID Therapy +4 0751 202 272 www.idtherapy.ro
Nadia Gorduza MD, EMBA
Psihoterapeut & fondator ID Therapy
+4 0751 202 272
www.idtherapy.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top