Moduri inteligente de a reduce costul alimentelor zilnice pe măsura ce prețurile cresc
Moduri inteligente de a reduce costul alimentelor zilnice pe măsura ce prețurile cresc – nu are cum să nu te preocupe această problemă, mai ales dacă ești un om normal, care își câștigă banii lună de lună și pentru care este important să-i gestioneze rațional. Nu sunt eu vocea poporului, dar sunt aproape sigură că recunoști și tu acel moment când ieși din supermarket cu coșul de cumpărături relativ gol, te uiți pe bon șocată, iar în coș, iar pe bon și nu-ți dai seama cum de ai dat atâția bani pe așa de puține produse.
Inflația crescută (mai mereu) își face simțită prezența de când mă știu eu pe lume, iar de când cu pandemia lucrurile nu sunt deloc roz pentru noi, oamenii din pătura de mijloc, și cu atât mai mult pentru familiile a căror salarii nu reușesc să achite la timp dările la stat.
Deoarece vorbim despre alimente în materialul de azi, doresc să te anunț că principalul factor care a dus la mărirea prețurilor în ultimul timp a fost creșterea prețului la energie, gazul fiind un aspect extrem de important în producția alimentară. Și cum România este dependentă de importuri în proporție de 90%, noi, oamenii de rând PLĂTIM PREȚUL pentru incapacitatea unora de a înțelege că autogospodărirea statului ne poate salva! Dar până una alta, noi suntem cei care trebuie să ne autogospodărim și să identificăm moduri inteligente de a reduce costul alimentelor zilnice pe măsură ce prețurile cresc. Cum anume?
Iată!
1. Fă-ți un plan
Planificarea constantă te ajută să economisești bani. Știu, acest lucru nu este ușor de cuantificat, dar crede-mă că lista de cumpărături te va ajuta să eviți cumpărăturile impulsive.
Eu nu plec din casă fără listă, și deși am momente când mai strecor pe ici, pe colo câte un lucru aiurea sunt mândră de mine când ajung acasă și-mi dau seama că mi-am salvat portofelul.
Ține cont că, în medie, o gospodărie aruncă aproximativ 30% din alimentele pe care le cumpără! Food waste este o chestiune serioasă care ne afectează într-un mod mult mai profund decât îți imaginezi. De asemenea, planningul pentru trei sau patru zile al meselor din timpul săptămânii este un alt mare plus. Vorba aia: “Și noi ce mâncăm azi?” poate fi înlocuită cu: “Știu ce mâncăm azi, mâine și poimâine!” Iar într-o eră în care pleci de la muncă la 17:00 și abia pe la 19:00 reușești să încropești o cină satisfăcătoare pentru toți ai casei, un program clar cu mesele zilnice te scoate din încurcătură și te scapă de stres. Mai mult, dacă gătești acasă un meniu pentru două sau mai multe zile (doar o ciorbă de perișoare poate să fie mâncată în trei zile dacă stă la frigider) și renunți la a comanda din oraș vei observa la sfârșitul lunii că ți-au rămas bani în cont. Iar dacă știi ce rețete faci, de la magazin iei doar ingredientele necesare și nu aduni bazaconii inutile în coș.
2. Calitatea face diferența
Știi ce nu pricep eu? Cum este posibil ca în ziua de azi bananele să fie mai scumpe decât ciocolata? Adică sănătatea este mai prejos decât dependența, și atunci ne mirăm DE CE obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică. Poate sunt eu exagerată, dar mi-aș dori o societate în care fructele și legumele sunt gratuite, dar cum implicațiile economice sunt mai mari decât ne putem imagina, ceea ce este sănătos este și scump. Nu mai zic de pesticidele și chimicalele care se găsesc în legume și în fructe. Inclusiv țăranii de la piață recunosc că stropesc roșiile cu diverși crocobauri întrucât culturile nu cresc suficient sau nu se fac deloc.
De aceea, dacă ai oportunitatea și privilegiul de a sta la casă, încearcă să-ți faci o mică grădină și să cultivi diverse legume de care să te bucuri și să știi că nu au fost infestate cu pesticide.
Totodată, poți oricând să găsești persoane care stau la țară și cresc pui, prepelițe, porci și care fac brânză, smântână sau iaurt în casă, produse net superioare acelora pe care le găsești în supermarket. Legumele și fructele de sezon le poți congela și păstra pentru a le consuma în timpul anului, deoarece valorile nutritive nu scad dacă imediat ce le-ai cumpărat de la piață le depozitezi în congelator.
3. Cui nu-i plac reducerile?!
Unii dintre noi își pod da doctoratul în vânarea feroce a cupoanelor cu discount din magazine, orice tip de magazine. De exemplu, dacă ți-ai instalat aplicația Kaufland, vei observa că ai la dispoziție diverse cupoane cu reduceri nu doar în magazin, ci și oferte de la parteneri.
Plus că, dacă faci cumpărături online folosind un serviciu de livrare sau de ridicare a alimentelor încercă să adaugi cupoane virtuale la comanda sau să filtrezi produsele în funcție de ceea ce se află la reducere atunci. Iar dacă ai un supermarket preferat, asigură-te că ești înscris pentru punctele lor de recompensă și că ai card la ei. Și încă un truc care mie-mi place: diverși creatori de conținut pe Instagram afișează cu precădere pe stories coduri de reducere în anumite momente, care pot fi de la băcănii eco super faine, de unde poți cumpăra făină de migdale, nuci crude sau gemuri românești fără aditivi, până la branduri de haine. Sky is the limit, trebuie doar să fii cu ochii pe Instagram.
4. Verifică prețul unitar
Tu știi ce înseamnă? Eu nu, așa că m-am dus la domnul Google să-l întreb pe dânsul că sigur a aflat înaintea mea:)) Ei bine, în ofertă, prețul unitar reprezintă prețul per fiecare poziție de bun sau serviciu. În cazul în care mai multe poziții sunt incluse într-un lot, prețul per unitate va fi prețul per lot. Mai explicit, prețul unitar poate fi tradus și ca preț comparativ, întrucât comercianții îl folosesc ca modalitate de a afișa prețul unui produs în raport cu o unitate de măsură standard, cum ar fi kilogramul sau litrul și îl găsești pe raft lângă prețul standard.
10 alimente sănătoase de avut în cămară tot timpul și din care poți face rezerve! (video)
Haide să presupunem că săptămânal cumperi cereale. În acest caz poate că ar fi mai bine să cumperi o cutia mai mare, care costă (într-adevăr) mai mult la momentul respectiv, dar care este mai ieftină pe kilogram decât cutia mai mică pe care o iei de obicei. Astfel, prețul unitar arată costul în funcție de greutate, iar dimensiunile mai mici costă mai mult.
Plus că, prețul unitar te ajută să compari mărcile între ele și să găsești pe cel mai convenabil pentru tine și familia ta.
5. Ce presupune data de expirare?
Cu părere de rău afirm că majoritatea dintre noi nu știm ce presupune data de expirare și nici nu o interpretăm corect. Nu cred că suntem noi musai de vină, ci consider că ar trebui să se pună accentul mai mult la școală și în media pe acest aspect. Cum citim corect eticheta produselor? Cum putem știi dacă cumpărăm un produs calitativ din punct de vedere al ingredientelor și crocobaurilor folosiți?
Învață să interpretezi corect termenul de valabilitate astfel încât să manageriezi eficient băcănia casei. Astfel, litera de lege când ești la cumpărături este ca ÎNTOTDEAUNA să citești eticheta! Apoi, să o interpretezi corect, deoarece un produs care are pe ambalaj inscripția: “A se consuma de preferință înainte de…” înseamnă că poate fi consumat în siguranță chiar dacă ai depășit data menționată, cu condiția clară ca instrucțiunile de depozitare și ambalare ale produsului să fie respectate.
În această categorie poți găsi: făină, paste făinoase, orez, ulei, produse congelate, conserve sau ciocolată.
Inscripția: “A se consuma până la…” se găsește pe acele produse alimentare care expiră repede și trebuie OBLIGATORIU consumată până la data înscrisă pe ambalaj. De cele mai multe ori, genul acesta de produse trebuie depozitate în frigider sau în congelator, așa cum sunt: carnea, brânza, iaurtul, ouăle sau peștele.
Ții sub control costul alimentelor pentru că nu mai arunci alimente care deși par expirate, încă pot fi folosite în deplină siguranță.
6. Ușor și simplu
Ușor și simplu dacă într-un weekend mergi la piață și aduci acasă o sacoșă doldora cu legume, pe care mai apoi, le poți tăia și pregăti să fie gata pentru ciorbe sau diverse sosuri. În acest mod, pregătirea prânzului nu va mai fi o corvoadă, iar timpul petrecut în bucătărie se va scurta semnificativ. Da, știu poți să găsești legume gata pregătite în supermarket, DAR câteodată, costul legumelor tocate la pungă sau al unui sos la borcan nu este cu mult mai scump, iar gustul preparatelor nu este la fel de bun ca cele pregătite de către tine în bucătărie.
Spune-mi, te rog, ce părere ai de ideile mele de a ține sub control costul alimentelor, iar dacă ai implementat deja unele lucruri despre care vorbesc, mi-ar plăcea mult să îmi povestești despre experiența ta în comentarii.
Sursă foto: Unsplash.com
***