Participarea la concursuri și concursomanii de meserie
”Bună, sunt Ionela și sunt concursomană de meserie.” De când cu apariția rețelelor de socializare și dorința de creștere rapidă a comunităților, brandurile și bloggerii/(mini)influencerii oferă premii în schimbul like-urilor sau al creșterii numărului de urmăritori. Simplu ca bună ziua, ofer ceva care atrage atenția și toată lumea sare să participe, astfel captez atenția și îmi îndeplinesc scopul. Zilnic se postează zeci de concursuri pe rețelele de socializare și un număr foarte mare de persoane ”vânează” aceste concursuri. Haideți să vorbim mai mult despre participarea la concursuri și despre acești concursomani de meserie.
Cu puțin timp în urmă am înmânat personal un premiu unei câștigătoare. Știam că are copil mic, se deplasează mai greu și am avut plăcerea să merg până în fața blocului unde locuia să i-l dau personal și să o felicit. Nu avea bucuria unei persoane care câștigă ceva, părea ceva obișnuit desprins parcă dintr-o rutină. După ce am schimbat câteva vorbe mi-a spus ”știi… eu sunt concursomană”.
– Ahhh, serios?! Și ”câștigi” bine?
– Da, stau acasă cu copilul și particip la toate concursurile. M-a învățat și pe mine o rudă care a câștigat foarte multe premii, mai puțin casă și mașină.
Meseria este brățară de aur
Stăteam și mă gândeam.. până la urmă este o ”muncă” cinstită, îndeplinești niște mici obligații și premiile vin. Mereu apar premii și colete cu diverse produse care te scutesc de anumite cumpărături. Investiție zero (folosești telefonul personal), efort foarte mic, câștiguri constante… Sună a meseria perfectă, zău așa! Nu trebuie să ai studii superioare, nu trebuie să te pricepi prea bine, poate nici nu ieși din casă, nu te ceartă șefu`, trebuie să ai doar puțin noroc!
Nimic nu este mai captivant decât câștigul! Câștigarea creează dependență, este un drog captivant. Odată ce gustăm victoria, ne dorim din ce în ce mai mult. Și concursuri/giveaway-uri apar zilnic din belșug. La o simplă căutare pe Instagram a hashtag-ului #giveawayromania sau #concursromania dacă apeși să vezi postările recente îți apar toate frumos aranjate, nu rămâne decât să le iei la rând și să participi. La fel și pe Facebook. Cu siguranță se postează undeva la 100 de concursuri/zi pe Facebook și Instagram și mult mai multe în perioadele de sărbătoare: 8 Martie, Ziua îndrăgostiților, Haloween etc.
Ce înseamnă Giveaway mai exact?
Termenul vine desigur din limba engleză și tradus ar însemna tombolă. În general pe Instagram există un anumit tipar de giveaway adoptat de majoritatea: participanții trebuie să urmărească contul organizator și să dea tag la cât mai mulți prieteni interesați. În acest fel cei tag-uiți dacă sunt interesați se pot alătura și ei concursului. Se adoptă o astfel de metodă de creștere a comunității pentru că îți oferă rezultate într-un timp scurt cu o investiție mică. Din păcate nu se creează în acest fel o comunitate cu adevărat interesată de ceea ce promovezi/postezi. Bine, mai există și mici excepții.
Dacă te întrebi de ce sunt mai multe concursuri pe Instagram decât pe Facebook, află că se întâmplă asta pentru că sunt din ce în ce mai mulți adepți ai acestei rețele de socializare, iar concursurile cu like & share, dacă nu știai, contravin regulilor Facebook. Pe Instagram nu te penalizează nimeni, cel puțin deocamdată.
Un singur premiu, mulți participanți
Premiul arată atractiv, îl vrei, probabil chiar ai nevoie de el, simţi că este aproape de tine şi că ai şanse reale de câştig. Dacă nu participi nu ai nicio şansă să-l câştigi, evident. Din acest motiv giveaway-urile vor funcționa întotdeauna. Tentația este mare și de ce să-i reziști când este atât de simplu să participi?!
Estimez că în jur de trei sferturi dintre participanții la un giveaway sunt concursomani de meserie. Șansele ca un participant obișnuit să câștige sunt micuțe, dar există. Orice participant este un potențial câștigător. De obicei extragerile sunt ”pe bune”, cu programe random de extragere care se postează (de obicei cu video) pentru a fi dovedită astfel corectitudinea extragerii.
Dacă mai zăbovești puțin pe internet descoperi și site-uri care centralizează concursurile noi. Aceștia le aranjează frumos și organizat astfel încât totul să-ți vină foarte simplu. În plus, sunt afișate și termenele de expirare să te poți încadra în timp. Pe un site sunt afișate și cifre care în momentul de față sună cam așa: 61 concursuri active, premii în valoare de 45.122.340 Ron, 12.453 concursuri expirate. Cifre mari, imense!
Timpul concursomanilor se calculează în participarea la concursuri
Cu ceva timp în urmă am dat întâmplător peste pagina unei concursomane care posta pe pagina personală toate premiile câștigate. Erau MULTE! Concursomanii sunt și ei MULȚI, foarte mulți. Se ajută între ei, își vând ponturi și se laudă cu ”prada” lor. Sunt convinsă că sunt peste tot și probabil din ce în ce mai mulți. Concursomanii de obicei stau ascunși, nu se implică, sunt pasivi și când apare un concurs se activează instantaneu. Își văd doar interesul, nu-și consumă energia pe altceva pentru că timpul lor se calculează în participarea la concursuri.
Concursurile bazate pe cumpărături
Există de asemenea și concursurile organizate de brandurile foarte cunoscute, cele unde se oferă premii mari și mai multe. Și aici există un tipar și în general este încurajată cumpărarea de produse. În general în acest fel se elimină concurența. Dacă ai produse similare pe raft, îl alegi pe cel cu concurs pentru că … nu se știe cum te lovește norocul. După ce folosești produsul și dacă ești mulțumit, poți rămâne fidel acestui brand. Strategia este una foarte bună.
Mecanismul este simplu, cumperi, introduci datele bonului pe site sau prin sms și participi automat la tombolă. Desigur, regulile variază în funcție de produse, de buget și de creativitatea echipei care îl pune pe punct. Partea proastă la acest gen de concursuri este faptul că sunt enorm de mulți participanți și șansele de câștig se micșorează. În plus, nu postează nimeni extragerile cu video și nu prea inspiră încredere. Extragerile mari se realizează în prezența unui notar care autentifică un act sau îl legalizează. Prezența unui notar oferă un plus de încredere dar chiar și așa nu oferă transparență. Premii mari, interese mari… și mă opresc aici cu acest subiect.
Deci participăm sau nu?
Să nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic împotriva celor care participă la concursuri. Chiar și eu particip de câteva ori pe lună la concursuri la care premiile sunt foarte atractive pentru mine. Tuturor ne plac câștigurile, nu?! Nu am câștigat niciodată pe mediile sociale pentru că nu este loc de cei de meserie. 🙂 În rest am câștigat premii pe la diverse alte concursuri și unde am depus efort. Dacă a fost o competiție, m-am implicat, am scris, m-am luptat să mă remarc în vreun fel. Și m-am bucurat enorm de premiile acestea! Am avut și ceva noroc de-a lungul anilor.
Dacă tot am vorbit atâta despre Instagram, poate vreți să citiți aici despre Sfaturi de viață utile adunate de pe Instagram sau poate vreți să intrați aici pe pagina Doer.ro să-i dați follow. 🙂 Există și alte metode simpatice de creștere a comunităților, nu numai prin concursuri cu premii, nu-i așa?
În concluzie, sper că nu v-am vândut ponturi bune pentru a vă face poftă să vă apucați și voi de această meserie. E un sentiment plăcut să participi la concursuri pentru că nu știi de unde sare iepurele, dar cu limită! E minunat să câștigi, dar haideți să nu ne facem cu toții concursomani de meserie. 🙂
Voi participați la concursuri? Sunteți norocoși din fire? Cunoașteți și voi concursomani de meserie?
***