Now Reading
Patru orașe europene cochete mai puțin cunoscute pe care să le vizitezi de Paști

Patru orașe europene cochete mai puțin cunoscute pe care să le vizitezi de Paști

Poate că vremea încă nu ține cu noi și e tare capricioasă. Anul trecut de Paște petreceam zile însorite, calde și blânde, 2022 nu pare să fie așa drăguț cu noi. Dar dacă nu vrei să te cerți cu soarele de pe cerul României, mai bine ai alege soarele italian sau portughez cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Până una alta, iată patru orașe europene cochete, interesante și delicate mai puțin cunoscute pe care să le vizitezi în această perioadă. Dacă iubești aventura, ai face bine să iei în considerare aceste orașe europene. 

  • Setenil de Bodegas – satul ascuns din inima Andaluziei

O, Andaluzia, Andaluzia! Una dintre frumusețile Europei, cu ale sale orașe culturale, istorice și celebre și cu ale sale sate albe de o magie cu totul și totul aparte. Setenil de Bodegas este un sat mai puțin cunoscut din Andaluzia care se găsește la aproximativ 120 de kilometri de orașul Malaga și 17 kilometri de Ronda. Setenil are case albe, cochete (numai sat nu pare), cu restaurante delicioase. Aici, casele sunt săpate în stâncă, deși nu seamănă cu cele din Cappadocia.

Imaginează-ți cum rocile servesc umbră caselor albe, dar nu le înghite în totalitate. Te plimbi pe străduțele pietruite, ridici ochii spre cer și dai de stâncă – un peisaj de o frumusețe rupestră rară care merită vizitat măcar odată în viață.

Dacă vrei să ajungi în Setenil singurul transport pe care îl recomand este mașina pe care o poți închiria din orașele mai mari. Setenil este parte din așa numita Cale a satelor albe, aproape de Parcul Natural Grazalema. Meșteșugurile vechi au rămas încrustat în timp, iar dacă ajungi pe meleagurile vestiților mauri trebuie să încerci din mezelurile tradiționale produse de localnici sau uleiul de măsline la fel de faimos ca cel din Italia.

Apropo, când te plimbi agale pe străduțe inițial vei avea senzația că bolovanul se prăbușește peste tine, dar relaxează-te, respiră adânc și bucură-ți ochii, nu de alta, dar unele case nici măcar nu au acoperiș; acoperișul lor este stânca imensă care traversează satul. Este un loc de o frumusețe sălbatico-rupestră numai bun de vizitat în această perioadă din an.

  • Lucca – orașul de lângă Florența care amintește de etrusci

Eu iubesc Florența. Este orașul meu italian de suflet și probabil unul dintre cele mai frumoase orașe europene, îmi pare o broderie arhitecturală, cu oameni frumoși și buni, cu oameni primitori și glumeți care întregesc pentru mine acest peisaj. Te invit să faci cunoștință cu Lucca, un oraș medieval din Toscana însorită. Fiind primăvară, este momentul oportun să-l vizitezi. Ia trenul din Florența până în Lucca. Călătoria este scurtă, pe cele două orașe le despart doar 80 de kilometri, așa că nu ai voie să ratezi o plimbare prin medievalul Lucca dacă ajungi în Florența. Peisajul este spectaculos pentru că micul orășel este adăpostit de poalele munților fiind întemeiat de misteriosii etrusci. 

Apropo, aici singurele mijloace de transport sunt bicicletele localnicilor, iar dacă vii cu mașina îți recomand să o lași într-o parcare din afara zidurilor medievale. Dacă adori aerul relaxat al italienilor, cafenelele dichisite pe care le găsești la tot pasul și iubești atmosfera dolce far niente este musai să ajungi aici. Vizitează Piazza San Michel care se află într-un vechi forum roman, Palatul familiei Giungi cu un turn de peste 600 de ani vechime, Biserica San Michele in Foro și Duomo San Martino, a cărui construcție a fost demarată în 1063. Dacă iubești orășelele istorice, duomolae ei bine, Lucca ți se potrivește mănușă.

  • Bibury – cel mai cochet sat englez

Eu sunt mare admiratoare a cărților polițiste și serialelor englezești tip Miss Marple și Hercule Poirot. Dacă știi despre ce vorbesc, atunci îți poți aduce aminte de satele englezești rustice, îndepărtate de aglomerația londoneză, parcă rupte de modernitate, dar autentice și atât de reale. Bibury este un astfel de sat de unde te aștepți să iasă personajele Agathei Christy sau ale lui Sir Arthur Conan Doyle, frumoase și enigmatice. Ei bine, la două ore de mers cu mașina de Londra în ținutul Cotswolds, renumit pentru splendoarea peisajului. Sătucul se găsește de-o parte și de alta a râului Coln.

Eu îți recomand să-ți rezervi cazare aici, măcar o noapte să petreci în zonă pentru că nu o să te saturi ușor nici de sat, nici de zonă. Reperul turistic cel mai cunoscut este un șir de vile construite din piatră care datează de la 1380 care par un veritabil platou de filmare.

See Also

  • Insula Porto Santo, frumusețea necunoscută a Portugaliei

Mie îmi place apa în orice moment al anului. Este drept că scăldatul în ocean este mai distractiv în miezul verii, dar Insula Porto Santo merită vizitată în orice moment al anului. În această perioadă temperatura medie este de 18 grade Celsius, ceea ce o face perfectă pentru câteva zile departe de haosul cotidian. Portugalia este o poveste, iar cei care au vizitat-o deja pot să confirme spusele mele. Dacă ți-e dor de mare atunci te invit să descoperi Insula Porto Santo care se găsește în Arhipelagul Madeira care are mai multe insule, cele mai cunoscute fiind Porto Santo și Madeira.

Spre deosebire de ultima, Porto Santo este o insulă micuță pe care poți ajunge cu ajutorul feribotului care leagă cele două insulițe. Este locul unde a locuit Cristofor Columb, unde plaja are un nisip fin și auriu cu apă azurie, zgomotoasă potrivită pentru familiile cu copii. Comunitatea de români este numeroasă aici spre surprinderea mea, așa că dacă te lovești de un Bună să știi de unde vine. Peisajul stâncos, aerul salin al oceanului și liniștea locului te vor cuceri, Porto Santo fiind un loc de vizitat măcar o dată în viață.

Acestea sunt cele patru variante cred eu, mai puțin cunoscute și care merită să fie descoperite de români. Dacă și tu știi locuri nimerite sau orașe europene pentru a fi vizitate de Paște, dar nu numai te invit ca întotdeauna să le scrii în comentarii.

Sursă foto Unsplash.com

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top