Now Reading
Porridge-ul, un mic dejun aspectuos și foarte sănătos. 3 rețete și idei de prezentare.

Porridge-ul, un mic dejun aspectuos și foarte sănătos. 3 rețete și idei de prezentare.

Acum ceva timp auzeam mereu în filmele londoneze acest cuvânt ”porridge”, ceva englezit cu niște cereale, hm… nimic interesant aș putea spune. În ultima perioadă, de când o parte dintre români au devenit vegetarieni acest preparat a câștigat din ce în ce mai mult teren. Dar asta nu înseamnă că este un preparat mâncat numai de cei care nu consumă carne și lactate, el se prepară și cu apă/lapte vegetal sau lapte de vacă, desigur.

Ce este porridge-ul de fapt? Clasic, porridge-ul (care mai poarta denumirea si de oatmeal, oat=ovăz) reprezintă fulgi de ovăz amestecați pe foc cu lapte/apă, timp de câteva minute. Pe românește i se spune ”terci de ovăz”. Din cauză că terci nu sună foarte comercial și pentru că avem tendința de a prelua denumiri străine, aproape toată lumea îi spune acestui preparat porridge. A cunoscut în ultima perioadă un val de aprecieri și a ajuns să fie consumat din ce în ce mai multă lume datorită calităților sale. De asemenea, acest preparat a fost introdus deja și la micul dejun din multe hoteluri/restaurate de la noi din țară. Unele persoane înlocuiesc o masă din zi cu porridge, oricare masă, nu neapărat micul dejun.

Preparatul este sățios și înlocuind o masă ajută la menținerea greutății sau chiar scăderea în greutate. Studii recente au arătat că ovăzul previne afecţiunile cardiace prin reducerea tensiunii arteriale şi a colesterolului.

De asemenea, porridge-ul oferă un procent ridicat de vitamine, minerale şi fibre. Reglează apetitul, datorită aportului său de fibre, este o sursă de vitamina A şi conţine şapte aminoacizi esenţiali, vitamine şi minerale.

În magazine se găsesc diferite texturi de ovăz: fulgi mai mari, mai mici sau făină. Alegeți fulgi mai fini dacă doriți un porrdige mai cremos și mai păstos sau fulgi mari/întregi dacă vă place să le simțiți textura. De asemenea, există porridge semipreparat, doar se adaugă apă fierbinte peste el, se așteaptă puțin și este gata. În comerț puteți găsi o multitudine de combinații: cu banane și căpșuni, matcha și spirulină, superfructe, cu fulgi aurii cu mere, cu migdale și scoțișoară, cu chia și merișoare, ciocolată și cireșe și câte și mai câte.

În general varianta semipreparată din comerț are și un conținut de zahăr, ceea ce poate constitui un dezavantaj. Porridge-ul se prepară atât de simplu încât poți spune că ai devenit expert/ă încă de la prima preparare. Câteva sugestii de rețete și prezentare îți oferim și noi, rămâne doar să o alegi pe cea care ți se potrivește și să treci la treabă.

Porridge trio cereale cu ciocolată neagră și fructe

  • 2 linguri fulgi de ovăz
  • 1 lingură fulgi de orz
  • 1 lingură fulgi de secară
  • 1 linguriță semințe de in
  • 1 linguriță semințe de dovleac crude
  • 1 linguriță semințe de floarea soarelui crude
  • 250 ml apă
  • fructe
  • 1 linguriță goji uscate

Mod de preparare

  1. Se pun într-un vas mic cu mâner toate cerealele, semințele și fructele de goji, peste care se adăugă paharul cu apă. Le punem apoi la foc mic și se amestecă constant pentru a nu se prinde de vas. După 3-4 minute, se stinge focul și se pune capacul. Se mai lasă cu capac pentru 2-3 minute.
  2. Se mută porridge-ul într-un alt vas, se adaugă fructele și câteva bucăți de ciocolată neagră. După preferință, se poate servi imediat sau se poate lăsa să se răcească.

Porridge Bounty style, cu cocos și ciocolată neagră

  • 100 g fulgi de ovăz
  • 250 ml apă
  • 30 g fulgi de cocos
  • 25 g ciocolată neagră

Mod de preparare

See Also

  1. În primul rând, fulgii de ovăz se pun pe foc împreună cu apa. Se amestecă în porridge mereu pentru că se poate prinde foarte repede de vas, chiar și la foc mic.
  2. După 3-4 minute, se dă la o parte de pe foc și se adăugă fulgii de cocos și ciocolata neagră. Noi am folosit fulgi de ciocolată.

Porridge cu mere și nuci/alune

  • 150 g fulgi de ovăz
  • 1 măr
  • scorțișoară
  • 200 ml apă
  • 50 g nuci/alune
  • 1 lingura cremă de ciocolată

Mod de preparare

  1. Se pun bucățile de măr la fiert într-un vas cu mâner cu 200 ml de apă. Mărul se decojește și se taie în bucăți mici. Se lasă la fiert aproximativ 3-4 minute, apoi se adăugă și fulgii de ovăz împreună cu nucile măcinate. Se mai lasă la fiert pentru aproximativ 3 minute, apoi se stinge focul și se pune capacul.
  2. Se poate servi cu felii de măr crud, cu pudră de scorțișoara și cu ciocolată.

Cel mai mare avantaj al porridge-ului este că se prepară în doar câteva minute și ca lasă fiecăruia libertatea de a improviza. Cunoaște nenumărate rețete și combinații! Și există șanse foarte mari să fie iubit și de copii. Noi v-am prezentat câteva variante mai ușoare, cu apă și fără zahăr, voi puteți să-l preparați cu lapte de vacă sau cu lapte vegetal, mai zemos sau mai gros, diferit de fiecare dată. Dacă nu ați făcut-o deja, vă invităm să-l încercați și voi.

***

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top