Now Reading
Postul cu apă – între beneficii reale și pericole clare

Postul cu apă – între beneficii reale și pericole clare

Apa – esența vieții. Noi, oamenii suntem 70% apă, planeta noastră este vie pentru că are apă. De ceva timp am auzit de postul cu apă, și nu am zis nu la această posibilitate, mai ales pentru că doresc să dau jos câteva kilograme. Despre post am numai cuvinte de laudă și practicându-l des, pot să spun că mi-a adus numai beneficii. Dar ce este mai exact postul cu apă? Până la urmă mă interesează beneficiile reale și pericolele clare asociate unei astfel de abordări, de scurtă durată, evident!

Eu merg pe principiul, “Da, vreau să slăbesc!”, “Da, vreau să-mi mențin silueta!”, dar totul să fie făcut în echilibru, fără să dăuneze sănătății, de aceea am făcut ceva investigații, mai ceva ca un detectiv:)) și vreau să împărtășesc cu tine informațiile pe care le-am aflat despre postul cu apă.

1. Ce este postul intermitent?

Știai că apa este un supresor natural al poftei de mâncare (nu degeaba ai auzit nutriționiști care recomand să bei apă când te apucă poftele de ronțăit) care ajută la îmbunătățirea funcției rinichilor prin eliminarea toxinelor din sânge. Fără apă, corpul uman nu poate transforma grăsimea stocată în energie. De fapt, arderea grăsimilor costă organismul mai multă apă decât multe alte procese. Celulele bine hidratate au o sensibilitate mai mare la insulină, ceea ce poate reduce riscul de rezistență la insulină și prediabet.

Postul cu apă sau postul negru este considerat terapie și reprezintă abstinența completă de la toate substanțele, cu excepția apei pure, într-un mediu de odihnă completă, conform doctorului Alan Goldhamer, fondatorul Centrului de Sănătate TrueNorth. El mai afirmă că postul cu apă este unul dintre cele mai puternice instrumente prin care ne putem susține organismul să se vindece. Chiar îți recomand să vizionezi videoclipul de mai jos cu doctorul Goldhamer care vorbește despre postul de apă:

De ce să încerci postul cu apă?

  • pentru curățenia spirituală
  • pentru a pierde în greutate
  • pentru detoxifierea țesuturilor
  • pentru sănătatea generală
  • pregătirea pentru o procedură medicală

Din ce am observat oamenii încearcă postul cu apă în special, pentru a-și rezolva o problemă de sănătate sau a-și îmbunătății sistemul imunitar. De altfel, diverse studii au asociat postul cu apă cu unele beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, boli de inimă și repet, diabet. Postul cu apă (făcut corect) produce autofagia, un proces prin care organismul se descompune, reglează (nu am găsit termen mai potrivit) și reciclează părți să spun așa, vechi, periculoase pentru sănătate. Îți recomand să citești cartea Ghid practic de post terapeutic de Dr. Françoise Wilhelmi de Toledo care a documentat empiric efectele benefice ale postului cu apă.

Cum poți regla decalajele din corp prin postul cu apă, conform doctorului Françoise Wilhelmi de Toledo:

  • Boli endocrine, nutriționale și metabolice: diabet zaharat de tip II, obezitate, sindrom metabolic, hiperlipidemie.
  • Boli ale sistemului cardiovascular: hipertensiune arterială, boală coronariană, insuficiență cardiacă.
  • Boli ale sistemului musculo-scheletic și ale țesutului conjunctiv: artrită reumatoidă, spondiloartropatie, boli degenerative ale sistemului musculo-scheletic, dureri cronice de spate inferioare și superioare, fibromialgie.
  • Boli ale sistemului nervos: migrenă, cefalee cronică de tip tensional.
  • Tulburări psihologice: tulburare depresivă, epuizare psihovegetativă.
  • Boli ale sistemului digestiv: boli gastrointestinale funcționale, sindromul colonului iritabil, boli inflamatorii intestinale, constipație cronică, ficat gras.
  • Boli ale aparatului respirator: bronșită cronică, boală pulmonară cronică obstructivă, astm, sinuzită cronică, rinită alergică, diateză alergică.
  • Boli ale sistemului uro-genital: cistită recurentă, dismenoree și sindrom premenstrual, sindrom climacteric, tulburări de fertilitate.
  • Boli ale pielii: neurodermatită, psoriazis, urticarie, acnee.

2. Cum se efectuează corect postul cu apă?

Postul cu apă nu se face de capul tău! Consultul medicului este absolut necesar. Discută cu medicul de familie despre asta și în urma discuției fă-ți un set de analize complet pentru a vedea exact carențele organismului și unde trebuie să intervii. De asemenea, dacă ai decis să faci post cu apă este musai să-ți pregătești organismul înainte, tocmai pentru crearea unui mediu propice modificărilor care au loc în timpul acestui proces. Hotărăște cu medicul inclusiv când vei încheia postul cu apă și ține cont că ai nevoie de o refacere post-post. Doar nu te apuci să mănânci shaorma și ceafă de porc după trei zile de post cu apă pentru că anulezi și strici tot ce ai construit până aici. De altfel, postul cu apă necesită un protocol dietetic care este ghidat în mod ideal de către medici pentru a asigura eficacitatea sa.

Aceștia sunt pașii de făcut înainte de a efectua un post cu apă:

Pasul 1: Stabilește dacă ești eligibilă, dacă poți să ții postul de apă

Deși postul cu apă poate fi încercat de oricine, există câteva excepții de care trebuie să ții cont. Potrivit unui studiu realizat de dr. Alda Attinà și dr. Claudia Leggeri de la Școala de Specializare în Științe Alimentare din Roma, următorii pacienți nu ar trebui să încerce postul cu apă:

  • Copiii și adolescenții au cerințe nutriționale crescute pentru creștere și dezvoltare și, ca atare, postul poate avea consecințe psihologice și fiziologice negative
  • Vârstnicii (peste 75 de ani) ar trebui să se abțină de la post din cauza riscului crescut de complicații
  • Femeile însărcinate și care alăptează au cerințe energetice și nutriționale precise, care dacă sunt eliminate chiar și pentru o perioadă scurtă pot fi dăunătoare atât mamei, cât și copilului
  • Cei cu o infecție activă, cu risc de infecție repetitivă sau care sunt imunocompromiși în mod persistent ar trebui să se abțină de la postul de apă.
  • Diabetul zaharat este o contraindicație a postului conform Asociației Americane de Diabet, chiar dacă adepții postului cu apă susțin că ajută la promovarea sensibilității la insulină și a controlului glucozei, încă nu există suficiente studii pentru a demonstra că ajută la ameliorarea efectelor diabetului de tip 2.
  • Anorexia nervoasă și alte tulburări de alimentație împiedică folosirea postului cu apă.
  • Bolile avansate ale sistemelor cerebro-vasculare, renale și hepatice servesc drept contraindicații.

Pasul 2: Trebuie efectuată o evaluare medicală – la fel și analize complete înainte de începerea postului cu apă

Susțin fără doar și poate că este imperios necesar să efectuezi o evaluare medicală înainte de post. Inclusiv analize de sânge care la noi în România încă par ocolite de oameni, semn că este nevoie de o educație mai clară din punct de vedere medical înainte de a porni la un astfel de drum. Mai mult, iei medicamente? Care sunt acelea? Poate folosești steroizi sau contraceptive, antihipertensive ori anticonvulsivante care pot fi influențate de restricțiile calorice la care te vei supune. De aceea, anamneza ta medicală trebuie cunoscută pe de-a-ntregul de medic/ medici și numai după analize complete poți începe ce ți-ai propus.

Pasul 3: Pregătește-ți corpul pentru post

Dacă medicul ți-a dat undă verde să ții postul cu apă, următorul pas recomandat este pregătirea organismului. Medicii de la Scoala de Specializare în Științele Alimentației din Roma recomandă adoptarea unei alimentații echilibrate bogate în alimente pe bază de plante. Acestea includ cereale integrale, fructe și legume proaspete, leguminoase, nuci și ulei de măsline. Se recomandă evitarea meselor procesate și hipercalorice, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor cu cofeină și a alcoolului, inclusiv evitarea fumatului.

Pasul 4: Un mediu propice pentru ținerea postului cu apă face diferența

Și vorbesc serios când spun asta! Înainte de a începe un post cu apă este important să ai un mediu confortabil (există clinici unde pacienții se pot interna pentru a fi continuu sub supraveghere), o casă curată, armonioasă, o stare de spirit bună… și o rezervă abundentă de apă de bună calitate. Din ce m-am documentat, în România majoritatea persoanelor care postesc cu apă preferă apa de izvor sau filtrată. Mulți specialiști sunt de părere că apa bună de băut și care hidratează cu adevărat curățând organismul de toxine trebuie să fie o apă cu rezid cât mai aproape de zero, altfel încarci rinichii cu calcar. Totuși, Prof. Lawrence E. Armstrong de la Laboratorul de Performanță Umană și Departamentul de Științe Nutriționale de la Universitatea din Connecticut recomandă un aport total de apă de 1,8 L/24h pentru orice individ.

Pasul 5: Starea de spirit din timpul postului este un atribut necesar succesului procedurii

Odată cu postul mișcarea fizică contează. Adică, dacă postești nu înseamnă că uiți și de restul aspectelor care garantează succesul. De aceea, fă pilates, gimnastică, yoga sau mergi la crossfit. Fă mișcare așa cum îți place ție și ajustează intensitatea la condiția ta fizică. De asemenea, un alt aspect pe care vreau să-l subliniez ține de forul tău interior. De exemplu, creștinii țin post alimentar, dar și post spiritual, adică în perioada postului introspecția trebuie să-ți fie instrumentul central. Fă rugăciune des, practică meditație sau fă exerciții de respirație. Încearcă să fii prezentă în viața ta, fii sinceră cu tine, iartă-te, iartă-i pe cei care ți-au greșit, înlătură persoanele din viața ta care te dor, care îți sfarmă visurile, care te jignesc și dă-ți un restart sufletesc. În acest moment trebuie să lucrezi pe trei planuri în aceeași măsură: trupește, sufletește și mental.

Pasul 6: Decide când să termini postul cu apă

Postul cu apă ținut în scop terapeutic se ține 40 de zile. Dar există și opțiunea de mai scurt. Depinde de fiecare când încheie postul și se bazează strict pe circumstanțele personale din viață. De altfel, indicațiile medicale pentru întreruperea postului, conform Actualizării Panelului de experți a Ghidurilor de consens din 2002 privind terapia postului includ următoarele:

  • Probleme stomacale sau de reflux
  • Amețeli, aritmii
  • Anomalii electrolitice severe
  • Scăderea ritmului cardiac sau tensiune arterială crescută

Pasul 7: Perioada post-post

După tot acest proces, este esențial să reiei lent și treptat hrana cu alimente întregi și fără chimicale sau pesticide.. Adoptarea unei diete regulate, echilibrate pe termen lung și a unei activități fizice adecvate este necesară pentru a menține efectele pozitive obținute prin postul cu apă. De asemenea, rugăciunea și gândurile pozitive nu trebuie să dispară, din contră, acest este un bun start spre o curățenie energetică care ușor, dar sigur îți poate schimba viața. Nu uita: scopul întregului proces de post cu apă este de a crea un mediu în care organismul să se vindece singur. 

3. Care sunt pericolele postului cu apă?

Deși postul cu apă are beneficii clare trebuie să ții cont și de pericolele care pot apărea în acest demers. Astfel:

See Also

  • Postul cu apă poate provoca deshidratare

Da, ai citit bine! Poate să pară un paradox, dar 20-30% din apă provine din alimentele pe care le consumi, iar deshidratarea se poate instala rapid dacă nu se consumă o cantitate adecvată de apă pentru a înlocui apa din legume și fructe. Deshidratarea se poate manifesta prin simptome precum: semne de sete, letargie, dureri de cap, confuzie, amețeli, ochi dureroși și piele uscată.

  • Creează hipotensiune ortostatică

Hipotensiunea ortostatică și sincopa se referă la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, urmată de pierderea conștienței care apare la ridicarea în decubit dorsal. Cea mai frecventă cauză a hipotensiunii ortostatice este deshidratarea care poate fi indusă de postul cu apă.

  • Exacerbează problemele de sănătate cu care te confrunți

O chestie foarte serioasă pe care oricine dorește să practice acest tip de post trebuie să se informeze. Poți suferi de mai multe afecțiuni care se pot accentua în timpul postului cu apă, așa cum este guta. De asemenea, patologi precum infecția activă, diabetul zaharat, anorexia și alte tulburări de alimentație, ori bolile avansate ale sistemului cerebrovascular, renal și hepatic pot fi agravate de postul cu apă. De aceea, repet, consultă medicul înainte de orice!

  • Poate pierde tipul greșit de greutate

Când abordezi incorect postul cu apă ajungi să descompui din celule adipoase, ci și proteinele din mușchi, chiar din organe. Acest tip de pierdere în greutate este „nepotrivit”, deoarece duce la pierderea musculară, un aspect de care ar trebui să te ferești.

4. Cât timp poți practica postul cu apă?

Durata postului cu apă depinde de obiectivele individuale, de sănătatea fizică și mentală și de experiența anterioară. Un practicant aflat la început de drum în ceea ce privește postul, cu atât mai mult postul cu apă ar trebui să înceapă cu intervale mai scurte și să treacă treptat la intervale mai lungi. Poți să ții 24 de ore sau chiar 40 de zile. Dar novicii nu ar trebui să depășească trei zile de post cu apă.

Așadar, ce părere ai despre genul acesta de post? L-ai practicat, și dacă da, m-aș bucura să împărtășești experiența ta cu cititorii noștri.

Sursă foto:

https://www.google.com/url?q=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4121911/&sa=D&source=docs&ust=1693495519653523&usg=AOvVaw2tKCxDfc3hL2My-8yqpMvA

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12696593/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33423775/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34668663/

***

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Doer. Toate drepturile rezervate. Made by 360advertising.

Scroll To Top