PRECIOSA, cristale de poveste
Anul acesta am avut ocazia de a prezenta pentru a treia oara consecutiv, notele din partea Romaniei in finala concursului Eurovision, care a fost transmis in direct de la Viena de catre postul national de televiziune. Am avut privilegiul de a purta o tinuta eleganta, semnata de cunoscutul designer Maria Lucia Hohan, pe care am accesorizat-o cu un colier (vezi aici)Preciosa Romania, mai exact un pandantiv ce avea un cristal multifatetat in uimitoare nuante de galben si verde. Mereu m-a fascinat efectul cristalelor asupra noastra, caci prin acumularea si transmiterea de energie, cristalele te ajuta la realizarea unei armonii intre trup, minte si suflet, reechilibrand energia, sporind creativitatea, protejand, calmand si readucand buna dispozitie.
Se pare ca cea mai mare influenta asupra corpului se obtine, atunci cand piatra este purtata la gat, sub forma unui pandantiv, deoarece atunci se afla pozitionata pe zona de proiectie a canalului energetic central (Sushumna Nadi), unde se afla situate si chakrele. Daca lantisorul pe care este agatat cristalul este purtat la baza gatului, atunci sunt favorizate comunicarea si creativitatea. Daca este purtat aproape de inima influenteaza planul spiritual si sentimental, iar daca e asezat chiar deasupra inimii are efecte asupra planului emotional. Totusi, inainte de a fi purtate, cristalele trebuie purificate pentru a indeparta energiile negative pe care le-au atras.
Poti face acest lucru astfel:
– Intr-un bol de sticla curat se toarna sare de mare, se asaza piatra, apoi se toarna un alt strat de sare de mare si se lasa astfel 24 de ore
– Plaseaza cristalul in lumina soarelui sau a lunii
– Tine cristalul in apa de izvor, de mare sau… de ploaie macar cateva minute
Cristalele se pot programa! Conform lui Gaëtan Sauvé, autorul cartii ”Cristalul și puterile sale”, fiecare cristal poate fi programat sa pastreze in „memorie” orice fel de gand. Totusi, fiecare piatra trebuie sa fie programata pentru o singura dorinta (santate, iubire, prosperitate) care sa se refere la un singur aspect al vietii. Prima parte a programarii este afirmatia (care poate fi scrisa mai intai pe o foaie). Pentru a formula corect o afirmație, Gaëtan Sauvé ne mai sfatuieste sa formulam dorintele pozitiv, clar si neapărat la modul prezent. De asemenea, e bine ca in momentul afirmatiei sa vizualizezi mental dorinta, sa ai o imagine clara a ceea ce vrei sa obtii. De aceea, afirmatiile trebuie să fie scurte si simple. Pentru a fi eficienta, afirmatia trebuie repetata dimineata, la pranz si seara, tinand in mana respectivul cristal.”Tot ceea ce are legatura cu puterea psihica trebuie executat cu mana stangă sau, uneori, cu amandoua mainile”.
Smaraldul protejeaza iubirea, ametistul aduce succesul, citrinul faciliteaza invatarea, carneolul ne da incredere in propriile iar „ochiul de tigru” ne poarta noroc. Desigur, majoritatea bijuteriilor din zilele noastre contin mai putin cristale pretioase sau semi-pretioase si mai degraba cristale de Bohemia.
In 1376 a fost aprins in Bohemia de Nord primul cuptor de prelucrare a sticlei, in Vysoké nad Jizerou. In 1548, in Mseno nad Nisou a fost fondat primul atelier de prelucrare a sticlei, unde s-au reunit cei mai buni mestesugari din zona. In 1711 fratii Fischer din Turnov au venit in Jablonec aducand cu ei secretul prelucrarii si taierii sticlei, astfel luand nastere traditia cristalului cehesc. Arta prelucrarii si finisarii sticlei a continuat sa fie rafinata, iar in 1724 o fabrica specializata doar in productia si exportul de candelabre a fost infiintata langa Kamenický Šenov. Primele insemnari documentare ale exporturilor candelabrelor cehe dateaza din 1725 cand mestesugarii cehi au fost insarcinati sa lumineze palatele lui Ludovic al XV-lea de la Versailles si Fontainebleau. Si cum vestea despre frumusetea si eleganta candelabrelor cehesti s-a raspandit rapid, in scurt timp palatele Sultanului Osman al III-lea si al Tarinei Elisabeta au fost si ele impodobite cu cristale de Bohemia. Cu ocazia incoronarii Imparatesei Maria Tereza in 1743, artistilor cehi li s-a cerut sa creeze o noua forma de candelabru, model ce in curand a devenit ravnit in randurile monarhiei Habsburgice, dar si in randul aristocratiei. Candelabrul tip Maria Tereza sta astazi la baza multor corpuri clasice de iluminat cu cristale care sunt in continuare fabricate de Preciosa si de alte companii din intreaga lume. In 1760 primii comercianti straini au vizitat orasul Jablonec nad Nisou aflandu-se atat in cautarea produselor decorative destinate palatelor vremii cat si in cautarea bijuteriilor. Si, din acest moment, cristalul din Bohemia a inceput cu adevarat sa cucereasca lumea.
Un moment de cumpana are loc dupa Primul Razboi Mondial, in urma caruia supravietuiesc numai 7 ateliere de manufactura a sticlei in Bohemia. Trecuti prin ororile conflagratiei, cele sapte manufacturi decid sa isi uneasca fortele pentru a putea reda lumii frumusetea cristalelor. Azi, acest grup este reunit sub brand-ul Preciosa al carui sediu central este in Jablonec nad Nisou, Cehia si care are reprezentante comerciale in Statele Unite ale Americii, Canada, Hong Kong, China, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Singapore si Marea Britanie, dar si in Romania. Preciosa este un nume derivat din cuvintele spaniole “precioso” (pretios) sau “piedras preciosas” (pietre pretioase) care au fost “adoptate” de companie in 1948.
Aniversand un an de existenta de piata romaneasca, concept store-ul Preciosa, situat la etajul 1 al Baneasa Shopping City, reuneste o selectie ampla de bijuterii elegante (cercei, inele, coliere, pandantive, bratari, accesorii pentru mirese disponibile si pe www.mazza.ro), accesorii dedicate barbatilor, obiecte decorative ce pot deveni cadourile ideale pentru o zi de nastere, o cununie civila, o nunta, un botez sau un simplu prilej de rasfat.