Reacționează corect când cineva țipă la tine. Asta zice teoria!

Nimeni nu e străin de acest subiect pentru că cel puțin o dată s-a întâmplat ca cineva să țipe sau să ridice vocea la tine. Și cred că fiecare dintre noi se face vinovat de faptul că a țipat la cineva măcar o dată… aștept să fiu contrazisă. Aș îndrăzni să spun că sunt persoane care cred că așa comunică mai eficient și se fac mai bine înțelese sau auzite. Dar adevărul nu e nici pe departe acesta și situația e ceva mai complicată decât pare.
Așa că mi-am propus ca în acest articol să îți vorbesc despre motivele pentru care nu e deloc constructiv să țipi la cineva și, mai mult decât atât, cum poți să reacționezi când cineva țipă la tine, astfel încât situația să nu escaladeze.
În primul rând, cred că putem fi de acord asupra unui lucru: țipatul este dăunător pentru relația dintre persoane și nici nu produce efecte benefice pe termen îndelungat. Un bun exemplu poate fi o mamă care țipă la copil pentru că nu și-a făcut ordine în cameră. Pe moment, copilul o să facă ordine în cameră, dar nu va înțelege că e ceva ce trebuie să facă în mod regulat. În cazul copiilor, cel mai bun mod de a învăța este prin recompensare sau prin aplicarea unei pedepse, cum ar fi să nu mai folosească telefonul pentru o săptămână. Același mod de comportament am văzut de zeci de ori pe stradă,mame care urlă la copii din diverse motive … priveliștea este groaznică.
Care sunt motivele pentru care oamenii țipă
Toată lumea țipă. Unele persoane țipă mai multe decât altele. De cele mai multe ori, faptul că o persoană țipă la tine nu înseamnă că e neapărat vina ta. Această reacție poate avea legătură cu o instabilitate emoțională, cu nevoia de a se impune sau de a te intimida.
Atunci când o persoană este supărată și țipă, pot să existe multe motive în spatele acestei reacții. Un motiv poate fi legat de incapacitatea de a face față unor situații dificile, moment în care va izbucni ca metodă de a trece peste conflict.
O persoană poate începe să țipe atunci când simte că pierde controlul asupra unei situații. Tot amestecul de gânduri, sentimente și emoții acumulate poate face ca o persoană să devină confuză, moment în care va începe să țipe pentru a simți că au situația sub control.
Un alt motiv destul de comun este faptul că persoana care țipă se simte amenințată. Această reacție este asociată cu persoanele care sunt sensibile emoțional, care încep să țipe de fiecare dată când se simt amenințate.
O altă situație întâlnită este atunci când cineva simte că nu i se oferă atenție și nu este ascultat de cealaltă persoană. Drept rezultat, nu doar că va ridica tonul, ci va repeta de mai multe ori anumite propoziții pentru a simți că se face înțeles. Iar acest caz este întâlnit frecvent în rândul părinților, atunci când simt că nu sunt ascultați de copii. Și asta nu face decât să îi sperie pe copii și să lase traume care dăunează pe termen îndelungat.
De la motivul mai sus menționat ajungem la următorul, adică la faptul că țipatul poate fi un comportament învățat, de multe ori chiar de acasă. Copiii vor învăța că trebuie să țipe atunci când apare un conflict sau când sunt puși în fața unor situații dificile.
În cele din urmă, unele persoane sunt pur și simplu agresive. Iar în aceste cazuri, din păcate, situația poate escalada de la țipete la agresiuni fizice. Tocmai din acest motiv este bine să știi cum să reacționezi și să eviți ca cearta să escaladeze.
Cum să reacționezi în mod corect
Înainte de toate, niciodată nu trebuie să începi să țipi și tu. Acesta este unul dintre motivele care transformă situația într-una mult mai neplăcută. Alte reacții care pot face ca un conflict să escaladeze sunt ca tu să acționezi defensiv, să critici sau să sfidezi persoana care țipă.
Există alte metode eficiente care te pot ajuta să gestionezi mai bine o astfel de situație când cineva țipă la tine:
- Păstrează-ți calmul și încearcă să nu pui gaz pe foc. Ține cont de motivele care au făcut ca cealaltă persoană să reacționeze în acest mod și că problema nu e la tine, ci la ea. Dacă începi să țipi la rândul tău, cealaltă persoană va țipa și mai mult, apoi vei țipa și tu și tot așa până când situația va degenera. Poți rezolva mai ușor situația dacă păstrezi un ton calm.
- Fă un pas în spate și privește situația în ansamblu. În acest fel îți va fi mai ușor să îți dai seama dacă merită să aștepți ca cealaltă persoană să se calmeze sau dacă pur și simplu poți să îi întorci spatele și să pleci. De exemplu, dacă e vorba de un prieten apropiat poți pleca în momentul în care vezi că nu se calmează. În schimb, dacă e vorba de un conflict cu șeful tău, ar fi indicat să aștepți să se calmeze în loc să pleci deoarece ai putea să rămâi fără job.
- Nu îi da dreptate celelalte persoanei doar ca să aplanezi conflictul. Acest lucru va face ca pe viitor să reacționeze la fel și să nu înțeleagă că ar trebui să își corecteze comportamentul.
- Răspunde politicos și calm, fără să țipi, să critici sau să ai alte reacții negative. Indiferent de situație și de problemă, trebuie să reacționezi astfel încât cealaltă persoană să înțeleagă că nu accepți să țipe la tine, dar într-o manieră politicoasă. S-ar putea chiar să obții o reacție pozitivă din partea acelei persoane și să își ceară scuze.
- După ce ai încercat să rezolvi situația ar trebui să iei o pauză până când vă calmați. Poate fi vorba de minute, ore sau chiar zile. Important este să îți iei timpul necesar ca să îți pui gândurile în ordine. Poți încerca tehnici de respirație pentru relaxare dacă simți că te vor ajuta.
- Odată ce simți că te-ai calmat și știi cum ai putea să rezolvi situația, încearcă să discuți cu persoana care a țipat la tine.
Situațiile când cineva țipă la tine nu sunt niciodată plăcute, iar conflictele pot escalada ușor dacă reacționezi și tu la fel. Important este să îți menții calmul și să încerci să rezolvi situația într-un mod politicos. Țipetele nu sunt constructive și pot face și mai mult rău relației dintre persoane. Tu cum reușești să gestionezi astfel de situații?
Sursă foto: Pexels/Tirachard Kumtanom
***